Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Začátky v IT

Ahoj, měl bych na Vás, komunito jeden dotaz :))
Rád bych nějakým způsobem začal pracovat v IT. A na Vás mám dotaz, kterým směrem nebo cestou se vydat. Nebo jaký kurz,školení apod. vybrat,aby to bylo pro začátečníka co nejvíce srozumitelné a pochopitelné.

Díky za Vaše odpovědi :))

Předmět Autor Datum
Jaké máš vzdělání a praxi?
Kyncl 20.08.2023 17:05
Kyncl
Práce v IT je dost široký pojem. Co si pod tím představuješ?
Wikan 20.08.2023 17:14
Wikan
To je fajn, že se do toho chceš pustit :-) Kterým směrem a cestou se vydat si musíš určit ale sám. H…
Lukas1982 20.08.2023 17:33
Lukas1982
Já mám dojem, že nějaký kurz a školení, pokud předtím jsi "na nule", k ničemu není. Ideálně (podle m… poslední
L-Core 20.08.2023 17:53
L-Core

To je fajn, že se do toho chceš pustit :-) Kterým směrem a cestou se vydat si musíš určit ale sám. Hlavně jdi po tom, co Tě baví. Jestli programování, skládání PC nebo diagnostika závad a následné opravy. Taky můžeš mít rád výšky a třeba zapojovat pro nějakou firmu internet jejím zákazníkům. Já mám třeba závratě, takže by mě na střechu nedostali ani jeřábem, ale třeba zapojit anténu na balkón a následně vše nakonfigurovat, s tím problém nemám :-) Možností v IT je fakt hodně. Jde o to, že vývoj jde hodně rychle dopředu a je dobré si ve volných chvílích doplňovat znalosti o nových trendech atd... Je to ale fajn práce, ikdyž někdy peklo, ale to platí u všeho. Přečti si o volných chvílích nějakou literaturu, co to obnáší ať víš, do čeho jdeš.
Nějaké fajn videa tu má někde fleg. Vše tam dobře vysvětlí a je to nejen zábavné, ale i poučné. Vše trpělivě vysvětlí a člověk po shlédnutí ví, na co se zaměřit při nějakém problému atd. Kdyžtak to zkouni, bude Tě to bavit. Jsou tam někde i záběry z montáže jak leze na střechu, to jsem měl závrať jen při pohledu na to video :-)

Já mám dojem, že nějaký kurz a školení, pokud předtím jsi "na nule", k ničemu není. Ideálně (podle mě) je na to myslet už po základní škole případně gymplu/průmyslovce a absolvovat příslušně zaměřenou VŠ. No, "absolvovat"... to je asi nepřesné slovo, chce to hodně vlastní píle a aktivity, programovat, montovat... mezitím studovat odbornou literaturu, zdokonalovat se v angličtině.

Pokud máš nějaké rozumné základy a vládneš angličtinou, na (eng) webu je nepřeberné množství zdrojů. Kdyby mi bylo 25 a tyhle předpoklady měl, začal bych možná Pythonem (rozuměj, ale jsem laik, to spíše popisuji, jak si tím prošel jeden známý). Nejen nějaké základy ("Hello, world!), ale šel bych opravdu do hloubky. Ale těch možností je pochopitelně mnohem více (.net, C++). Nejprve je ale nutno pochopit "programovací logiku" (nevím jak dnes, za nás na škole kladli velký důraz na vývojové diagramy… naprogramovat pak něco už byla jen technikálie), bez toho se nikam neposuneš. Nevím, jestli se to dá otrocky naučit; podle mě to prostě musíš pochopit, jinak se nikam nepohneš.

Já si tím prošel - ale nezůstal jsem u toho. Hluboko za minulého režimu jsem absolvoval "systémové inženýrství", měli jsme kybernetiku, spoustu matiky, několik programovacích jazyků (Cobol, Fortran), ba i assembler, jenže v té době moc IT neletělo, náš školní počítač velikostí kulturního domu jsme zásobovali daty výhradně na děrných štítcích a limit 32kb RAM také nebyl moc příznivý. Sice jsem se naučil programováním počítačově/logicky myslet, ale po škole jsem šel mimo obor a jak komunisti padli, z práce jsem odešel a začal se živit jinak.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru