Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Notebook Lenovo -I5 Extremne sa prehrieva

Takže od Septembra pracujem v Košiciach v USSteel, ako administratívny pracovník. Minule sme tu riešili pomalosť Notebooku Lenovo - I5 a vyriešili sme to inštaláciou nového 480 GB SSD disku Kingston. Notebook tak fungoval ako má. Zhruba v pondelok 11.12.23 sa náhle silno prehrial až som musel vypnúť, potom bežal pár dní normálne. 14.11.23 sa opäť silno prehrial až bolo nepríjemne na ňom pracovať, skončil som predčasne o 13.30 a šiel do mesta kúpiť stlačený vzduch. Piatok som sa pokúšal odmontovať spodný kryt, odmontoval som prvú časť, pohužiaľ pre vyšúchanú skrutku som sa nedostal pod problémovú časť, vystriekal som ale chladič a vetracie otvory od prachu a čierneho popolčeku. Zmontoval som notebook a počkal 10 minút a zapol som ho, na väčšine časti sa už neprehrieval. Ale o 10:30 sa znova silno prehrial až sčernala obrazovka, musel som ho natvrdo resetovať. Počítač sa zapol ale akosi seká, čo môže byť problém? Šéf nový nekúpi lebo je držgroš, max ma obviní že som si sám pokazil počítač. Reset poškodil fotky na počítači, teda fotky štítkov ale mal som ich zálohované, špatne funguje onedrive, a balík ms office 2019. Internet funguje zdanlivo dobre, youtube mi funguje aj vo vysokom rozlíšení, systém má ale problém spustiť gmail, cez ktorý máme urobené služobné emaily, a nedokáže ani nahrať na gmail fotky zo služobného notebooku. Čo môže byť problém?

loading...
Předmět Autor Datum
Pokud se přehřívá, tak bude problém v teplotách... Zkus je změřit v zátěži třeba pomocí CoreTemp neb…
Lukas1982 16.12.2023 14:12
Lukas1982
Minule sme tu riešili pomalosť Notebooku Lenovo - I5 1. určitě ti minule řekli, že sem máš opsat př…
lední brtník 16.12.2023 14:38
lední brtník
Lenže obrázky štítkov boli na lokálnom disku, oni sa poškodili priamo na lokálnom disku. Firma nemá…
TomasD 16.12.2023 21:16
TomasD
něco jsem po tobě chtěl, ale asi zásadně děláš jen co sám uznáš za vhodné. není jasné jak je ten krá…
lední brtník 16.12.2023 22:53
lední brtník
Dolu je napísaný typ, hore som zabudol! Lenovo - I5, win10 2H22, procesor Intel Pentium 5 2,9 GHz ,…
TomasD 17.12.2023 11:49
TomasD
ntb samozřejmě nemá 20 let a nevystřídalo se na něm 27 lidí, v té době se vyráběly ide disky s kapac…
lední brtník 17.12.2023 14:21
lední brtník
Firma nemá sieťový disk, dokonca nemá ani firemný server prosim ta uz dalej nemel hluposti....
jjj 17.12.2023 16:24
jjj
ty si co za uleteneho blazna? Takže od Septembra pracujem v Košiciach v USSteel, ako administratívn…
jjj 16.12.2023 15:10
jjj
Nie som blázon! Iba vždy zo zvyku, všetko popisovať a neuvedomil som si že som nedal, odkaz na môj p…
TomasD 16.12.2023 20:46
TomasD
Kryt pozostáva z dvoch dielov, pod prvým dielom je hdd, ram a nejaký podivný komponent, ktorý tam bo…
jjj 17.12.2023 09:44
jjj
USSteel samozrejme, áno. Ale naša firma nie, iba sídlime v priestoroch USStel. Ale sme externá firma… poslední
TomasD 12.02.2024 07:10
TomasD
Každý sa stará o notebook ako vie! To je právě problém. Ty nevíš, ale vrtáš se do toho sám a pak s…
Karel04 17.12.2023 10:44
Karel04

Pokud se přehřívá, tak bude problém v teplotách... Zkus je změřit v zátěži třeba pomocí CoreTemp nebo Aida64, budeš vědět víc.
Taky nebude na škodu PC proskenovat programy Mbam a AdwCleaner, jestli tam nemáš něco, co to PC zbytečně vytěžuje. Zkusit můžeš i Eset online.

Minule sme tu riešili pomalosť Notebooku Lenovo - I5

1. určitě ti minule řekli, že sem máš opsat přesný typ krámu: štítek dole, faktura, vlastnosti tentopočítače, nebo ho vyčte speccy. nechodíš sem první rok.
a je dobré uvést, jestli je to pár měsíců nový krám, nebo pár let.

2. tím stlačeným vzduchem asi nemáš v úmyslu trvale foukat dovnitř = nákup té zbytečnosti nemá smysl. ostatně prach se po čase usadí na výstupu větráku, kde se s pidisprejem nedostaneš.
místo toho bych monitoroval teploty: https://www.cpuid.com/softwares/hwmonitor.html ... pro přístup k hw potřebuje každý program admošská práva.

3. nevím kde sis navyknul vypínat windows za chodu. řetězící se chyby na disku pak můžou poškodit větší množství dat.
kontrola stavu disku (má smysl u starých točivých disků): https://crystalmark.info/en/download/#CrystalDiskInfo
kontrola souborového systému: pravým myšem na c: -> záložka tools

4. firemní instalace jsou snůška neskutečně zpomalujícího navzájem si přehážejícího hnoje. aby kancl notebuk normálně fungoval, potřebuješ minimálně: 4jádrový cpu + 8gb ram + ssd disk.

5. kde může být problém: pokud máte nespolehlivé síťové připojení, ukládal bych je na lokální disk. potom nejméně 1x týdně firemní fotky/dokumenty zálohoval na firemní síťový disk, ne do cloudu.
a nevím, co máš co v práci sledovat youtube v hd rozlišení.
jinak s gmailem problém nemám, fotky z lokálního pc nebo z androidu bez problému. ale protože nejsem idiot, neposílám je tam ve 12mpx rozlišení, které si stejně na monitoru nezobrazíš.

Lenže obrázky štítkov boli na lokálnom disku, oni sa poškodili priamo na lokálnom disku. Firma nemá sieťový disk, dokonca nemá ani firemný server! Navrhoval som šéfovi kúpiť, pre šéfa je to ale zbytočnosť. Problém s teplotami nemám permanentne, notebook ide aj dni normálne potom náhle vyskočí teplota na extrémne vysokú hodnotu, niekedy spadne celý notebook, po reštarte ale ide normálne, až na gmail a obrázky.

něco jsem po tobě chtěl, ale asi zásadně děláš jen co sám uznáš za vhodné.
není jasné jak je ten krám starý a proč by se mohl přehřívat. opakovaně tajíš jeho přesný typ, i když jsem vypsal víc metod ke zjištění. pod obecným názvem "lenovo i5 (nebo 15)" se dodávají nejrůznější modifikace už asi 10 let.

děsí mě že uvádíš pravděpodobně mechanický hdd a 4gb ram, navíc procesor pod názvem sociální řady "pentium" - tomu shitu není pomoci. nikdy nebude stíhat dnešní w10 + office, doplněné klasickým firemním balastem. takové krámy patří do rukou chovancům jedličkova ústavu jako hračky pro rozbíjení, nebo do nějaké beznadějné neziskovky. ale není to pracovní nástroj do korporátu. podle mě si z tebe šéf dělá srandu.

vzhledem k neustálému nestíhání a swapování má ten krám dost pravděpodobně poškozený souborový systém na disku, to je vylepšené tvými dětinskými restarty. ale nepíšeš, že bys udělat doporučenou kontrolu disku.
zvláště v přehřívajícím se krámu může být disk na odchodu, to by ti řekl screen s.m.a.r.t. parametrů, i na to jsi dostal tip: výsledek nula.

pokud je to chování tak zvláštní, že několik dní funguje a pak se náhle začne přehřívat, může být podezřelá i vrtulka ventilátoru, jestli se náhodou neviklá a nezadírá.

tak asi miliarda lidí používá notebook, ale opět jen ty pak ještě uživatelé v africe máte problém se ztrátou dat.
hw parametry toho tajného krámu stačí tak na windows xp. jestli ten hnůj budeš dál používat, je pravděpodobné, že bude dál poškozovat data na disku - za to ovšem může neschopný šéf, který ti úmyslně ten krám dal, na tom se nedá dělat. windows xp a office 2007 ti na tom dnes provozovat nedovolí, to je jasné.

jak se to čistí jsem ti napsal. obhajovat dokola sprej se stlačeným vzduchem je ztráta času, jedině že by ten krám měl 5 let a více.

celá Kolónka v Event View je prázdna "Systém" je prázdna.

ten systém vůbec nefunguje, je v rozkladu. někdo s admošskými právy (doufám že to nejsi ty) by měl spustit příkaz: sfc /scannow
funkčnost prohlížeče událostí můžeš zkontrolovat:

sc query eventlog

má vypsat: running 4.

já nikde neobhajuju inteligenci obyvatel ostravska, zdejší kraj mám za bolševický mentální odpad. ale zdá se mi, že minimálně tvůj šéf a ostatní obyvatelé košického kraje na tom nejsou líp.

Dolu je napísaný typ, hore som zabudol! Lenovo - I5, win10 2H22, procesor Intel Pentium 5 2,9 GHz , 450 GB SSD, 1x 4 GB Kingston Ram, dve grafické karty hlavná je Intel 1 GB, druhá je AMD 1 GB. Pôvodne tam bol hdd 1GB ale vymenil som ho za 480 GB SSD realne má ale len (450 GB). Počítač išiel po výmene HDD za SSD normálne, fungoval aj pri náročných činnostiach. Prehrievať sa začal iba v pondelok. Potom sa extrémne prehrial až v štvrtok, ale to už bol extrém.

Ten mechanický disk bol omyl, som zvyknutí písať hdd to je ssd. Processor Pentium, ten počítač nebol kupovaní dnes, od roku 2000, kedy naša firma vznikla sa na ňom vystriedalo množstvo Administratívnych pracovníkov, ja som už 27 pracovník, čo na ňom pracoval. Septembri som reinštaloval windows, po tom čo predošlí pracovník tam spušťal rôzny sajrajt z internetu, dokonca tam spustil i Counter-Strike 1.6

Urobil som v piatok test na hd Tune, crystaldisk info a nepíše žiaden error. V súčastnosti sa k notebooku nedostanem, firma je otvorená len od PO-PI, mimo toho času sa do firmy nedostanem. Prehrievanie spôsobuje aj to že vo vzduchu máme viac jemného popolčeku, naša firma sa nachádza v blízkosti vysokého komína, ktorý neustále čmúdi. Mame tam detektory oxidu uhličitého ale aj cez zatvorené dvere a okná, sa nám na stoloch usadzuje drobný jemný čierny popolček. Trocha a zrejme notebook ten sajrajt nasal, vyfúkal som časť notebooku stlačným vzduchom, vyfúkal trocha popolčeku. Ale to bolo tak všetko, k druhej časti sa neviem dostať. Zajtra nafotím fotky a dám sem.

ntb samozřejmě nemá 20 let a nevystřídalo se na něm 27 lidí, v té době se vyráběly ide disky s kapacitou 10-20gb. kancelářské krysy fasují typicky v rámci leasingu nebo jiné pravidelné obměny hw s podporovanou verzí win + office tyto nové (nebo do 4 let zděděné) předinstalované pc. jistě, taky jsem si kdysi rozšířil ram ve firemním ntb než čekat na schvalování nákupem.

- žádný typ tu celou dobu napsaný není, opakuju to potřetí. velmi obecný název "Lenovo - I5" neznamená nic, s tak jednoduchým značením by nemohli 20 let vyrábět, došla by jim abeceda. lenovo má řady pxx, txx, zxx a podobně, ještě s dalším upřesňujícím číslem. náhodný příklad zde.
- stejně tak je vadně opsaný model procesoru: "Intel Pentium 5 2,9 GHz" je neúplný název, intel používá typicky označení: řada (pentiun, i5 ...) + 4místné číslo + možná dodatková písmena, u notebuků je vždy.
ve w10 oba údaje zobrazí okno vlastnosti: pravý myš na tentopočítač. nebo libovolný diagnostický program. (speccy, sysspec, siw, hwinfo...)

původní notebukové disky 1tb existují max 10 let, zhruba od 4.generace intel a usb3.

ano, došlo mi pozdě že vaše železárny budou zdrojem velkého znečištění ovzduší prachem a výpočetní technika se kvůli nasávacím ventilátorům rychleji špiní. dobře si pamatuju celkem nedýchatelný vzduch ve vítkovicích na sídlišti vedle fabriky, ovšem to není kysličník uhličitý.
novější ntb nemá uvnitř chladicí žebra, to měly staré krámy vysoké 3cm. dnes je uvnitř nad čipy cpu a grafiky přítlačná měděná plocha, ta předává teplo heatpipe, které vedou před ventilátor. ten nasává (znečištěný) vzduch zespodu a tlačí ho proti radiátoru na heatpipe ven z ntb - dával jsem tu fotku toho místa, ucpávajícího se mastným prachem, který tam udělá zátku. to profouknout sprejem nejde: jedině odstranit dolní kryt a odklopit ventilátorek.

je podivné, že vaši administrativní pracovníci (= totální lamy) mají administrátorská práva k systému, sami si reinstalují windows a s tímto nefunkčním hnojem bez základních ovladačů, zato s přebujelými právy si zapojí pc do podnikové sítě a do firemní domény - něco podobného bylo v civilizaci možné tak do roku 1995. (pak se ani nedivím polonefunkčním síťovým připojením).
nevím co má na ssd hledat program hd tune. stejně tak crystaldiskinfo (smart parametry) mělo smysl na klasických discích. když už, zajímavější je screen z "as ssd benchmark".

místo celkem zbytečných fotek doporučuju zítra vyčíst přesný typ ntb, jít na youtube a tam vyhledat něco užitečného: "disassembly zjištěný_typ_ntb"
a když budeš v tom, rozeber ten krám, jestli máš zespodu dostupný volný slot pro rozšíření ram. typ zjistíš v cpu-z, záložky spd a memory, odkaz jsem dával.

ty si co za uleteneho blazna?

Takže od Septembra pracujem v Košiciach v USSteel, ako administratívny pracovník.

toto nikoho nezaujima

Zhruba v pondelok 11.12.23 sa náhle silno prehrial až som musel vypnúť,

co to znamena?

14.11.23 sa opäť silno prehrial až bolo nepríjemne na ňom pracovať,

co to znamena?

skončil som predčasne o 13.30 a šiel do mesta kúpiť stlačený vzduch.

toto nikoho nezaujima

Piatok som sa pokúšal odmontovať spodný kryt, odmontoval som prvú časť, pohužiaľ pre vyšúchanú skrutku som sa nedostal pod problémovú časť, vystriekal som ale chladič a vetracie otvory od prachu a čierneho popolčeku.

popolceku? vazne? to ta US steel tak kvalitne zdeformovalo ze si myslis ze to je vysoka pec? :-)

Zmontoval som notebook a počkal 10 minút a zapol som ho, na väčšine časti sa už neprehrieval. Ale o 10:30 sa znova silno prehrial až sčernala obrazovka, musel som ho natvrdo resetovať.

V privom rade si ty do toho nemal vobec co liezt. Gratulujem k zruseniu zaruky.

Ale o 10:30 sa znova silno prehrial až sčernala obrazovka, musel som ho natvrdo resetovať.

to znamena co? meral si nejak teploty kym to slo?

Počítač sa zapol ale akosi seká, čo môže byť problém? Šéf nový nekúpi lebo je držgroš, max ma obviní že som si sám pokazil počítač.

No v com asi. A ano obvini ta, ze si liezol do veci k ktorych prd vies, tak si to vyzeries.

Reset poškodil fotky na počítači, teda fotky štítkov

toto je co za kravinu, ako mohol reset poskodit fotky stitkov, ktore su na tele pc/ntb? Uvedomujes si co za hluposti pises?

špatne funguje onedrive, a balík ms office 2019

co to znamena? a comu sa cudujes ked sa ti X krat vypol pc/ntb?

systém má ale problém spustiť gmail, cez ktorý máme urobené služobné emaily, a nedokáže ani nahrať na gmail fotky zo služobného notebooku

corruptnuta cache prehliadaca a milion dalsich hovadin co vznikli ked sa to neplanovane vypinalo?

Proste si riesil veci na ktore nemas, do ktorych sa nevyznas, tak si to vyzeries od zamestnavatela, ked ti da preplatit cenu ntb, alebo jeho servis. Davno som necital tak kvalitny matros.

Nie som blázon! Iba vždy zo zvyku, všetko popisovať a neuvedomil som si že som nedal, odkaz na môj pôvodný topic, zo septembra. Ospravedlňujem sa! Počítač, je Lenovo - I5, win10 2H22, procesor Intel Pentium 5 2,9 GHz , 450 GB HDD, 1x 4 GB Kingston Ram, dve grafické karty hlavná je Intel 1 GB, druhá je AMD 1 GB. Počítač sa asi týždeň prehrieva! Nebol čistený od septembra ani vtedy som sa pod druhú časť nedostal, kvôli šrubke. Kryt pozostáva z dvoch dielov, pod prvým dielom je hdd, ram a nejaký podivný komponent, ktorý tam bol naletovaný. Ešte za čias môjho predchodcu či ešte za čias jeho predchodcu. Pod druhou časťou sú ventilátory, repráky a zdroj napájania. A chladiče, ku ktorým som sa aspoň dostal pomocou tenkej trubičky, priloženej k stlačenému vzduchu, ďalej som sa ale nedostal. Nečistil som notebooky prvý raz... Naša firma nemá žiadne technické oddelenie, ktoré by riešilo problém z notebookmi, tie dokonca nemôžeš vyniesť ani cez bránu. Takže žiadne servis sa nekoná, jediný servis si musí pracovník urobiť sám. Každý sa stará o notebook ako vie! Notebook som surovo vypol po prvý raz! Dôvodom bolo že notebook sa znova silno prehrial, až tak, obraz z internej obrazovky notebooku sa stratil, svietila len čierna obrazovka, svietila by dodnes, keby som notebook neresetol. Čo sa týka prehrievania, interná klavesnica notebooku bola taká horúca, že človek na klávesnici neudrží ani svoje prsty! Po reštarte bežal normálne, iba tie fotky! Boli ale zálohované na mojom mobilnom telefóne. Myslíš error hlášky? Tak to netuším! Lebo mali by byť v Event View/System, na svojom počítači tam mám množstvo hlášok o spustení či chybách. Na služobnom notebooku, tam nieje nič, celá Kolónka v Event View je prázdna "Systém" je prázdna.

Kryt pozostáva z dvoch dielov, pod prvým dielom je hdd, ram a nejaký podivný komponent, ktorý tam bol naletovaný. Ešte za čias môjho predchodcu či ešte za čias jeho predchodcu.

rucne naletovany komponent za cias predchodcu? noze daj fotku.

Naša firma nemá žiadne technické oddelenie, ktoré by riešilo problém z notebookmi, tie dokonca nemôžeš vyniesť ani cez bránu. Takže žiadne servis sa nekoná, jediný servis si musí pracovník urobiť sám. Každý sa stará o notebook ako vie!

Nezmysel. Obrovsky korporat ako US steel a nema IT support? Kto sa stara o servery, IT bezpecnost, dochadzkovy system, uctovnictvo? Dobre si pobavil.
Mas ntb zaniest na toto urcenemu cloveku a tam tvoja starost konci. Alebo chces povedat, ze bezne svoje pracovne PC/ntb, ktore su majetkom firmy, davate opravovat do servisu za vlastne peniaze?

USSteel samozrejme, áno. Ale naša firma nie, iba sídlime v priestoroch USStel. Ale sme externá firma, ktorá pre USS iba pracuje. K oprave za vlastné peniaze, všetci vo firme sme živnostníci, a všetci si už doniesli vlastné počítače. Mne ostal tento notebook, bohužiaľ asi už nič ďalšie nevyriešime. Notebook bol odoslaný na opravu do Nemecka, a neviem kedy sa vráti. A či vôbec sa ešte vráti, zatiaľ mám zapožičaný notebook z win11, výkon má ale Problém je z inštaláciou tlačiarne ak sa k tomu ešte pridajú nezmyselné firemné pravidlá Nemožnosť nainštalovať tlačiareň.

Každý sa stará o notebook ako vie!

To je právě problém. Ty nevíš, ale vrtáš se do toho sám a pak se teprve někde ptáš. Prostě to odnes šéfovi, že ten starý křáp nefunguje a ať to vyřeší. A přitom ho upozorni, že křáp umírá a za pár dní možná chcípne úplně a už z něj ani data nedostaneš.. A když to bude šéfovi jedno, tak ho prostě nech přehřát a chcípnout a pak ti budou muset dát jiný. S těmi ztracenými fotkami štítku jsem to moc nepochopil, to se nedá vyfotil znova? Mimochodem se starým CPU s HDD a 4GB RAM se už pořádně dělat nedá.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru

loading...