Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak zjistím MAC adresu (ID) konkrétního zařízení (robotického vysavače)?

Dobrý den.
Obracím se na Vás možná s banálním dotazem, ačkoliv jeho řešení pro mě nebylo doposud jednoduché zjistit.

Potřebuji zjistit totiž přesnou MAC adresu daného zařízení, a to konkrétně robotického vysavače. Robotický vysavač je skvělý, nebudu propagovat jeho konkrétní značku, pakliže to nebude nutné, ale absolutně již nevím jak zjistit jeho přesnou MAC adresu (ID robota), abych provedl provázání MAC adresy s IP adresou.
V routeru jsem tak činil již několikrát, jako např. jsem mu pomocí DHCP serveru rezervoval vždy konkrétní IP adresu, ale po čase se stejně neustále odpojil od Wi-Fi. Dle mě totiž MAC adresu router (dle mého uvážení) vygeneruje automaticky a dle mě se o onu pravou, správnou přesnou MAC adresu přímo daného (kusu) robota nejedná, jinak si již nedovedu vysvětlit, proč by se neustále po čase odpojoval.

Na výrobním štítku (kde je i sériové číslo, Matrixdata kódy apod.), zkrátka MAC adresa (ID robota) není a opravdu již netuším jak zjistit A OVĚŘIT, jakou má skutečnou MAC adresu, abych ji mohl provázat s IP adresou v nastavení pro provázání MAC adresy s IP adresou (neboli IP & MAC binding), případně rezervovat IP adresu s MAC adresou přes DHCP server.

Existuje nějaká aplikace buďto do mobilu či do PC, jak zjistit MAC skutečnou adresu konkrétního zařízení (v síti)?
Ale ne takovou, kdy byla danému zařízení MAC adresa přidělena na základě případně anonymního nastavení (skryté, soukromé IP adresy), jako je tomu např. u iPhonu, který má svoji MAC adresu úplně jinou, než takovou, kterou obdrží v konfiguraci routeru kvůli anonymitě (tedy rozdílnou). Ale opravdu skutečnou MAC adresu přímo daného zařízení.

Například: Zjistil jsem totiž, že můj iPhone má v konfiguraci routeru přidělenou jinou MAC adresu, než jaká je uvedena ve vlastnostech a informacích samotného iPhonu a důvodem je prý soukromí a skrytí skutečné MAC adresy kvůli soukromí a určité anonymitě (tedy cituji přímo v info iPhonu u nastavení Wi-Fi připojení: „použitím soukromé adresy lze částečně omezit sledování pohybu vašeho iPhonu mezi různými Wi-Fi sítěmi“, je to asi běžné automatické/doporučené nastavení.
Stejně tak se může právě celou dobu chovat třeba onen robot, takže třeba vlastně dostane nepravou a přidělenou MAC adresu až v konfiguraci routeru a já právě potřebuji ověřit a zjistit onu skutečnou...
Bohužel robot jaksi nemá možnosti jako počítače, tiskárny a mobilní telefony, že najedu kamsi do menu, nastavení a informací o MAC adrese. To očekávám a očekával jsem právě na štítku se sériovým číslem apod., jako mají právě většina zařízení na výrobních štítcích. Překvapuje mě, že dle internetu návod absolutně neodpovídá realitě a zkrátka MAC adresa (ID robota) se na štítku nenachází. Dokud nezjistím, že se jedná opravdu o pravou MAC adresu a nezjistím opravdu skutečnou, těžko mohu MAC adresu s konkrétní IP adresou provázat, aby se po čase robot vždy neodpojoval.

Rád bych zmínil, že žádné zařízení v domácnosti se za celé roky, co mám router, nikdy od Wi-Fi samovolně neodpojil a pokud ano, automaticky se vždy připojil bez problémů (ať se jednalo o tiskárnu, pračku, zásuvky TAPO, chytré žárovky, počítače, mobily, televize, Apple TV apod.) Až nyní řeším již několik dní, ne-li týdnů, problém s rob. vysavačem, nejspíše právě kvůli nezjištění (i neověření) jeho skutečné MAC adresy.
Wi-Fi mám opravdu naprosto stabilní, se silným signálem a řekl bych perfektně nastavené v konfiguraci routeru. Nemám si jinak nač stěžovat... Router mám Archer AX74 (AX5400) a je dosti možné, že má právě někde nějakou "mezeru v nastavení či funkci", do které nevidím, protože každý model routeru i od samotného TP-link se může chovat jinak a různě reagovat na daná zařízení, přeci jen každý má různé možnosti nastavování a i manuály nikdy neodpovídají realitě pro daný router tak, jak jsem hledal - každý je jiný...

Snad jsem to zbytečně nezamotal :)

Děkuji všem mnohokrát
.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
tvuj problem je odpojovani z wifi, to nesouvisi s mac. (to co se snazis nastavovat na routeru je sta…
brum brum 01.01.2024 06:04
brum brum
Díky moc za vyjádření, super... Ano, je pravda, že MAC asi v tomto případě nemá smysl řešit. jestl…
DavidDizzer 02.01.2024 13:58
DavidDizzer
takto si to pamatuju, přesnější bude wikipedie: 20mhz šířka pásma je pro "lite" wifi 11n = jednoanté…
lední brtník 02.01.2024 18:59
lední brtník
takže zkusím nastavit následující: Ne na 20/40 MHz jak mám teď, ale pouze na 20 MHz. Neovlivní to o… poslední
DavidDizzer 02.01.2024 22:24
DavidDizzer

tvuj problem je odpojovani z wifi, to nesouvisi s mac.
(to co se snazis nastavovat na routeru je staticka rezervace dhcp. ale ta mac nevypada ze se sama meni, vic prikladu jsi nedal. a v ip vyplnujes nesmysl - musi byt <255)
jestli nechces mit kolizi statickych a dynamickych ip, musis na routeru omezit rozsah dhcp, napr. .100-.199 a ty staticke pak volit mimo.
staticka ip se nenastavuje na routeru, ale primo na zarizeni. cili vysavac by musel byt konfigurovatelny nejakou appkou.

konecne k odpojovani: mas u wifi automaticke volby misto statickeho nastaveni.
zabezpeceni wifi nema zadny duvod pouzivat mix "wpa2 s tkip a s aes", ale pouze aes.
druhou volbu jsi daval wpa3, coz je zase problem kompatibility s vysavacem, delas z nej pokusneho kralika, ja bych do toho nesel.

dalsich automatickych voleb se zbavuje hur a nemusis je zavadet vsechny najednou:
router muze mit volitelne wifi n/ac/ax a kdyz to omezis, budou tim omezene jine notebuky ktere by to vyuzily. pokusne by slo vypustit to ax (a tim padem by to ani nemelo nabizet problematicky wpa3).

jeste je tam automaticky volitelna sirka pasma, souvisi s pruchodnosti = rychlosti wifi, cili omezeni pro tupy vysavac zase postihne ostatni wifi zarizeni a nevyuzije to moznosti drazsiho routeru. pevna volba 20mhz je brzda pro vsechno, ponechani i nejvyssich sirek zase souvisi s wifi ax, muzes zkusit neco mezi.

Díky moc za vyjádření, super...

Ano, je pravda, že MAC asi v tomto případě nemá smysl řešit.

jestli nechces mit kolizi statickych a dynamickych ip, musis na routeru omezit rozsah dhcp, napr. .100-.199 a ty staticke pak volit mimo.
staticka ip se nenastavuje na routeru, ale primo na zarizeni. cili vysavac by musel byt konfigurovatelny nejakou appkou.

Bohužel jsem ale v aplikaci nenalezl možnosti nastavení statické IP adresy, tak jsem myslel, že statickou adresu pro robotický vysavač budu muset nastavovat v konfiguraci routeru. Je to možné nastavit statickou IP adresu v routeru někde? Právě jsem myslel, že to zajistí ono DHCP rezervace IP adresy s onou MAC adresou pro robotický vysavač a nebo svázání jeho MAC adresy s IP adresou, ale tudy asi cesta nevede.

Vysavač dle technických specifikací podporuje i WPA3, ale klidně to nastavím na oněch původních WPA2 AES, co bylo předtím, ale i tam to nijak zvlášť nemělo význam.

Vysavač podporuje IEEE802.11 b/g/n, takže pakliže můj router nabízí a podporuje IEEE 802.11ax/ac/n/a pro 5 GHz, IEEE 802.11ax/n/b/g pro 2.4 GHz, takže víceméně by robotický vysavač neměl mít problém v rámci této konektivity?

Šířku pásma mám v routeru nastavenou na 20/40 MHz, takže to chápu tak, že vysílá v 20 i 40? Tedy rovněž by se mělo nějaké konkrétní zařízení připojit dle svých parametrů?

Díky moc za poznatky a rady, hlavně mě zajímá ono nastvení STATICKÉ IP ADRESY, to bude určitě ta cesta k úsěchu.

takto si to pamatuju, přesnější bude wikipedie:
20mhz šířka pásma je pro "lite" wifi 11n = jednoanténový režim jakože "150mbit", prakticky vždy míň než polovic.
40mb je pro zařízení se 2 anténami nebo režim "300mbit"
80, 160mhz bude pro wifi ac, ax - používá se v pásmu 5ghz. vysavačovi je ten režim na dvě věci, pokud ovšem trvale nedělá 3d scan bytu a neposílá ho do číny.

wpa3 je nové zabezpečení, povinně ho vyžaduje nová norma wifi ax. chyby (špatná kompatibilita, přepínání při kolísání signálu) samozřejmě vznikají, i číňan je jen člověk.
zároveň jsou číňani v programování prasata, dopadá to pak jak u tebe. čím více možností dáš tupému zadrátovanému krámu na výběr, tím delší bude vzájemná komunikace a horší spojení.

když jsi předtím psal o aes, měl jsi ve skutečnosti nastavenou automatickou volbu tkip/aes, což je už od wifi-n špatně.
u mobilních krámů s updatovatelnými ovladači (notebuky) to ještě jde, ale všechny ostatní krabičky a mobily takové směsky voleb spíš nedávají.

takže zkusím nastavit následující:

Ne na 20/40 MHz jak mám teď, ale pouze na 20 MHz. Neovlivní to ovšem rychlost a stabilitu připojení pro zařízení využívající 5 GHz připojení (5G)? Výhoda je, že pro 5G se nastavuje šířka kanálu zvlášť, tam mám 20/40/80

Nastavím tedy namísto WPA2-PSK[AES] + WPA2-PSK[TKIP] jen WPA2-PSK[AES], říkám to dobře?

Dále dotaz, zda řešit i kanál nebo nechat AUTO - (případně je tam na výběr AUTO, a 1 až 13)
a režim nechat ten nejvyšší a každé zařízení si dle toho vybere a nebo nastavit ze tří možností buď: 1) POUZE 802. 11ax, nebo 2) 802. 11b/g/n nebo 3) SMÍŠENÉ 802. 11b/g/n/ax ? Nyní mám nastaveno SMÍŠENÉ 802. 11b/g/n/ax.

Přikládám screen.

Moc děkuji

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru