Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Úžasný Linux

Jo tohle jsem před léty zažil (no ono to bude tak 10+ let, protože to jsem stvořil počítač ze zbytků po stavbě jiného, a to se psal konec roku 12, takže tohle může být tak půlka roku 13). Instaloval jsem tehdy tuším Ubuntu nebo Fedoru (už přesně nevím, nedávno jsem ho nahradil aktuálním mintem, přičemž jsem postuoval stejně) tím, že jsem v práci dal do počítače svůj disk, ať se to všechno stáhne a nainstaluje. Předpokládal jsem, že doma to budu muset znova instalovat s tím, že ho odkážu na stažené soubory (lepší než řešit off-line dependency hell který většinou vzdám ve třetím kole závislostí závislostí). Nějakým omylem tam zůstal jako bootovací ten přinesený disk a ono to naběhlo jakoby nic. Bylo to v době sedmiček, které měly tu vlastnost, že pokud (byť jen omylem) počítač bootoval z jiného disku, vzmohl se akorát na kolečko restartů. Tohle dokázaly naposled windows 98 ale bylo to na nich dost znát (první spuštění trvalo celou věčnost), ale pak kromě bordelu ve správci zařízení (bylo dobré odpojený hw promazat) to taky běhalo. Oni by to možná widle dokázaly, ale pro ně jakákoliv větší změna hw znamená příznak pirátství, takže se brání (zase na druhou stranu, když mi před léty odešla základní deska, a já dal novou, XP to přežil bez nutnosti cokoliv dělat, ale byl to stejný procesor (tomu se nic nestalo) a možná i čipset (přinejmenším stejná rodina) a další hw taky zůstal).

Byl to přesně ten případ, úplně jiný procesor (AMD místo intelu), úplně jíný čipset, jiná grafika, vše komplet jiné, ty počítače od sebe dělilo skoro 10 let a linux normálně funguje.

Takže mám taky takovou pozitivní zkušenost. Navíc botovací linuxvou flešku s nainstalovaným linuxem používám napříč počítači bez problémů. To ale přišlo až dlouho po tom, co popisuju. Teda teď už ji delší dobu pohřešuju, možná jsem ji někomu půjčil, ale spíš někde zůstala a já na ní ještě nenarazil.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny