Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Úžasný Linux

preco ma stale len par percent trhu?

To by mě taky zajímalo. Asi hlavní příčinou je to, že s novým notebookem nebo konfenkčním počítačem dostáváte "zadarmo" widle (něco jiného jsou doma sestavované počítače, kde si os musíte extra koupit a musíte ho mít na jednom účtu s většinou hw, jinak jste podle pravidel mickosoftu pirát). Pak možná bude hrát roli i jistý strach z neznámého a propaganda, která říká, jak je linux složitý a že to není pro BFU (proto BFU radši windows rovnou koupí s počítačem, aby nemusel kupovat drahý legalizační balíček).

Osobě mi v linuxu chybí jen pár programů (daly by se spočítat na prstech jedné ruky) bez kterých se normálně obejdu (jsou to spíš problémy s "kompatibilitou" když někde chtějí dodržet určitou šablonu v mordu a ta se v LO writeru trošičku změní) spíš mi toho chybí víc ve windows (teda vlastně taky by se to dalo spočítat na prstech jedné ruky, protože linuxové programy jsou v tomhle univerzálnější a bývají dostupné i pro jiné platformy).

S tím hw je to velký problém. Linux má mizivý podíl, takže výrobci hw pro něj nedělají ovladače a je z toho začarovaný kruh. Zase zprovoznit ve windows 10 třeba převodník PL210x to je porod. Tím, že se hodně padělaly, tak výrobce napsal ovladač, který první série těhle převodníků (i nepadělané) odmítá. Musí se smazat ten výchozí ovladač a nainstalovat jiný, ale stejně se to zase zaktualizuje. Vůbec podobný hw byl dřív ve widlích oříškem, zatímco linux to dával bez nutnosti cokoliv dělat. Desítky se v tomhle trochu polešily, když dneska připojíte klon arduina s CH340 tak jde normálně (ovšem originálu musíte instalovat ovlasače). Linux se pro změnu pohoršil, tam je potřeba zřídit uživateli k danému portu přístup.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny