Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Úžasný Linux

To by mě taky zajímalo. Asi hlavní příčinou je to, že s novým notebookem nebo konfenkčním počítačem dostáváte "zadarmo" widle (něco jiného jsou doma sestavované počítače, kde si os musíte extra koupit a musíte ho mít na jednom účtu s většinou hw, jinak jste podle pravidel mickosoftu pirát). Pak možná bude hrát roli i jistý strach z neznámého a propaganda, která říká, jak je linux složitý a že to není pro BFU (proto BFU radši windows rovnou koupí s počítačem, aby nemusel kupovat drahý legalizační balíček).

Súhlas. A ono ani to nie je propaganda, než skôr "dojazd". Dakedy dávno skutočne Linux bol náročnejší na používanie pre BFU než Win. Ono ale situácia sa už za roky hodne zmenila, a často tieto keci opakujú ľudia čo mali skúsenosť s Linuxom tak desať a viac rokov dozadu. Dnes avšak je to presne naopak. Veľa a skutočne veľmi veľa vecí čo ide v Linuxe pre BFU vyriešiť na 2 kliknutia, tak vo Win sa rieši zmenou registrov v regedite (napr. zapnutie numlock pri štarte systému), alebo vo Win ani nie je možné nastaviť. O tom že pri inštalácii musí používateľ vydrapiť Internetový kábel z počítača len aby vedel vytvoriť lokálny účet ani nejdem rozpisovať. Je jasné ako je Windows proti UX. V Linuxe nie len že mnohé veci ide urobiť na pár kliknutí, a UX je výrazne lepšie. Ale Linux je aj výrazne prekonáva Windows vo fungovaní, funkciách a možnostiach ktoré používateľovi dáva.

Osobě mi v linuxu chybí jen pár programů (daly by se spočítat na prstech jedné ruky) bez kterých se normálně obejdu (jsou to spíš problémy s "kompatibilitou" když někde chtějí dodržet určitou šablonu v mordu a ta se v LO writeru trošičku změní) spíš mi toho chybí víc ve windows (teda vlastně taky by se to dalo spočítat na prstech jedné ruky, protože linuxové programy jsou v tomhle univerzálnější a bývají dostupné i pro jiné platformy).

Súhlas, čo sa týka aplikácií, dnes Linux má kompatibilitu alebo alternatívu (často krát i lepšiu) pre veľkú väčšinu aplikácií. Povedal by som že 95% používateľov Win by na Linuxe nemalo problém (je to len môj odhad na základe skúseností, a všeobecnom know-how aké aplikácie je možné pod oboma platformami používať).

S tím hw je to velký problém. Linux má mizivý podíl, takže výrobci hw pro něj nedělají ovladače a je z toho začarovaný kruh.

Čiastočne pravda, ale skôr nesúhlasím. Áno, nájde so HW na ktorom Linux poriadne s funkčnými drivermi nespojazníš. Ale je to skôr veľmi lacných u noname hardware. Večší výrobcovia a väčšina hlavne moderného HW rozbehá Linux bez akýchkoľvek problémov. Dokonca sú aj situácie kedy mnohé aplikácie na Linuxu fungujú aj lepšie než vo Windows, a že mnohý HW práve funguje s Linuxom lepšie než s Win. Skôr by som povedal že tu má čo sa týka driverov Linux navrch u rozšíreného HW. U tých okrajových modelov, je to dosť otázne a záleží model od modelu.

Zase zprovoznit ve windows 10 třeba převodník PL210x to je porod. Tím, že se hodně padělaly, tak výrobce napsal ovladač, který první série těhle převodníků (i nepadělané) odmítá. Musí se smazat ten výchozí ovladač a nainstalovat jiný, ale stejně se to zase zaktualizuje. Vůbec podobný hw byl dřív ve widlích oříškem, zatímco linux to dával bez nutnosti cokoliv dělat. Desítky se v tomhle trochu polešily, když dneska připojíte klon arduina s CH340 tak jde normálně (ovšem originálu musíte instalovat ovlasače). Linux se pro změnu pohoršil, tam je potřeba zřídit uživateli k danému portu přístup.

Práve mám pocit že Linux za posledné roky práve naopak výrazne zlepšil ako podporu tak aj kompatibilitu, a to v rámci všetkého možného. ČI už sa ideme baviť o Wayland, Mesa, Vulkan, PipeWire, Proton, a môžem pokračovať. Vo všetkom sa silne napredovalo. Rôzne BT zariadenia dnes fungujú spoľahlivejšie než kedykoľvek predtým. Posledné roky Linux napreduje až tak že mám pocit že Windows bude čoskoro nahradený alebo MS sa rozhodne urobiť z Win len Distro Linuxu (čo mnohí tvrdia).

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny