Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemZamknutoVyřešeno Vadné sektory na HDD - program na jejich detekci a opravu

Hledám program nejlépe free, ale může být i placený, který dokáže najít a hlavně obnovit vadné sektory na disku. Program by se měl nejlépe spouštět z boot CD a uměl pracovat s diskem připojeným přes IDE i SATA. Podporované souborové systémy FAT, NTFS a nejlépe i EXT2-3. Důležitá je úspěšnost záchrany a osobní zkušenosti s programem.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Obnovovat vadne sektory je nezmysel, ked su vadne je to miesto mechanicky alebo magneticky uz nahovn…
MM.. 15.01.2009 21:47
MM..
To myslíš "realokované sektory", to jo, ale když je jich moc, tak to je smůla, proto ten program...
FixExa 15.01.2009 22:04
FixExa
Jedina seriozna vec je utilita od vyrobcu. Ked vypise ze je disk v prdeli tak disk sa vyhadzuje, ptz…
MM.. 15.01.2009 22:12
MM..
HDD regenerator mi už nejednou zachránil prdel, když jsem pomocí něj zprovoznil nefunkční windowsy.… nový
mia 16.01.2009 18:39
mia
Tak hej na to sa daju take utility pouzit pokial firmware disku je nanic a pri chybe blbne. Ale nech… nový
MM.. 16.01.2009 18:54
MM..
A skusal si uz niekedy ten hddregenerator? Ja som tomu tiez nechcel verit, ale je fakt ze ten progra…
poihu 15.01.2009 23:43
poihu
Ked vypnes napajanie pri zapise tak sa s diskom nic nestane. Regenerator skusa a skusa jak s tym der…
MM.. 15.01.2009 23:50
MM..
Chces snad tvrdit ze ten disk pozna ze za chvilu vypadne napajanie, tak rychlo prestane zapisovat na…
poihu 16.01.2009 01:39
poihu
Mne sa tie tvoje mudrosti nechce citat ale za prve ano disk to pozna (a je schopny nejake milisekund… nový
MM.. 16.01.2009 13:20
MM..
Obnoveni vadnych (rozumej: fyzicky vadnych) sektoru je uz principialne nesmysl. Relokaci v ramci for…
mif 15.01.2009 23:54
mif
Děkuji za příspěvky, vyzkouším... a uvidíme. Díky.
FixExa 16.01.2009 11:57
FixExa
Tak jsem skončil u programu HDAT2... fakt super nový
FixExa 16.01.2009 16:00
FixExa
mal som vadny disk a ten hdat2 nenasiel absolutne nic, ze vsetko je ok. a hddregenerator nasiel 430… nový
josko 07.12.2011 21:40
josko
počky, tohle je pár let staré vlákno. nicméně pla co píše mif- neobnovuje se pokakaný, přealokuje se… nový
kmochna 07.12.2011 22:37
kmochna
sleduj hodnoty smart - třeba crystaldiskinfo umí zobrazit graf hodnot. jakmile počet realokovaných s… poslední
lední brtník 07.12.2011 23:28
lední brtník

Obnovovat vadne sektory je nezmysel, ked su vadne je to miesto mechanicky alebo magneticky uz nahovno. Najlepsie na take veci je utilita od vyrobcu disku (vacsina ich pre roznych vyrobcov je napr. na ultimate boot CD), utilita od vyrobcu po plnom scane povrchu vie u modernejsich diskov premapovat ine miesto (rezervne fyzicky niekde asi na konci disku) namiesto toho vadneho miesta (vadne miesto sa nebude pouzivat).

Jedina seriozna vec je utilita od vyrobcu. Ked vypise ze je disk v prdeli tak disk sa vyhadzuje, ptz. len blazon si bude ukladat data niekam, kde ich uz mozno zajtra neprecita.
Ine programy su sice pekne pokusy ale je to take jak jazdit na deravom aute, a dufat ze sa diera nejak zalepi blatom a ze sa to auto nerozpadne :-)

A skusal si uz niekedy ten hddregenerator? Ja som tomu tiez nechcel verit, ale je fakt ze ten program funguje dost dobre. A vadny sektor nemusi byt len mechanicky alebo magneticky, moze byt necitatelny aj preto ze doslo napr. k vypadku napajania pocas zapisu, a zapisali sa nejake blbiny. Elektronika disku je potom na takto postihnutom mieste castokrat zmatena lebo s tym nepocita, a sektor sa javi ako vadny, toto s prehladom riesi hddregenerator, mam to uz niekolkokrat odskusane, a zatial vzdy s uspechom.

Ked vypnes napajanie pri zapise tak sa s diskom nic nestane.
Regenerator skusa a skusa jak s tym deravym autom a zalepi sa diera blatom :) To miesto ale ostane naveky nahovno. Sice zrovna nie je derave ale zajtra blato opadne a zas bude. Obrazne povedane :)
Ked chces prist o data tak take HDD pouzivaj, ja urcite nebudem, mam plny byt 100% funkcnych HDD, este aby som pouzival aj vadne uf.

Chces snad tvrdit ze ten disk pozna ze za chvilu vypadne napajanie, tak rychlo prestane zapisovat na platnu, NEPOZNA. Keby som to mal tuto situaciu k niecomu prirovnat, tak vystizne je prirovnanie ku gramofonu, ked si pustas platnu a drgnes do prenosky, urobis si na platni ryhu. Akurat ze u disku si vacsinou ryhu neurobis ale v dosledku toho ze sa prave zapisuje a vypadne napajanie mozu sa zapisat bludy, vytvoria sa magneticky nedefinovane miesta (inak povedane elektronika nevie identifikovat ci sa jedna o zapisanu jednicku alebo nulu - vyhodnoti ako necitatelny sektor) spravidla skrz jeden ci zopar sektorov. Aj sam autor to tam defacto pise:

Almost 60% of all hard drives damaged with bad sectors have an incorrectly magnetized disk surface.

Moja teoria ako asi funguje hddregenerator je taka, ze pristupuje na disk nizkourovnovo. Ak narazi na spatny sektor, tento sa snazi precitat niekolko krat, v pripade neuspechu sa zrejme pokusa pouzit rozne finty ako ze pri nizkourovnovom pristupe na disk je mozne riadit i napr. samotnu polohu citacej hlavicky (takze sa da napr vystavit tak aby citala medzi dvoma stopami - normalne sa elektronika disku riadi znackami na disku podla ktorych jednotlive stopy a ich umiesnenie identifikuje a podla toho aj vystavuje hlavicky) alebo ze disk nezasiela do pc uz len vyhodnotene 0 a 1 z nameranych magnetickych urovni odpovedajucich 0 a 1, ale posiela priamo namerane hodnoty magn. urovni, a obsluzny program si potom sam urci prahove hodnoty prisluchajuce 0 a 1, a statisticky si z viacero merani aj vyhodnoti tieto data a dokaze tak potom aj rekonstruovat normalne necitatelne data. Ak navyse sedia aj kontrojne sucty takto rekonstruovanych dat, tak neni o com.

Pred 2 rokmi mi kamos priniesol stary 20gb disk ibm, s tym ze ak sa s tym da nieco robit, nech skusim. Pouzival ho v jednom pc co mal iba na net. Disk vyzeral dost beznadejne, data boli vidiet, ale nedalo sa nic precitat, pretoze vdzy pri pokuse nieco skopirovat, ked sa dostal na urcite miesto schaosil a zacal cvakat. Nasadil som nan hddregenerator, nasiel niekolko spatnych sektorov a tie opravil. Bez problemov z neho potom isli skopirovat vsetky data, cvakanie prestalo, a co viem ten disk dodnes fachci v tom jeho kompe na net.

Mne sa stal podobny pripad pred 3/4 rokom s 320GB diskom Hitachi (pouzivany ako datovy). Kopiroval som nieco z flashdisku na ten disk ked vypli elektriku. Ked ju zase zapli zistil som ze vsetky tri particie co som mal na disku su necitatelne. Vo win som sice 3 particie videl, ale ked som ktorukolvek otvoril v exploreri tak tam neboli ziadne data, a particie mali velkost 0 byte (na zaklade tychto symptomov som vygooglil ze sa pravdepodobne jedna o poskodeny filesystem). Skusal som nejake programy na obnovu dat (recuva atd.), ale kazdy pri pokuse nieco precitat hlasil stale len ze necitatelny sektor (zaujimave ze to hlasilo u ktorehokolvek sektoru na disku). Nechal som disk otestovat utilitou od vyrobcu, disk uplne prepadol a podla chyboveho kodu sa malo jednat o zavaznu chybu, ktora sa neda odstranit - a teda zevraj disk mozem zahodit. No nic, nasadil som poslednu nadej - hdd regenerator. Trvalo asi 3 dni nez to preskenoval, ale oplatilo sa, nasiel asi 5-6 "zlych" sektorov ktore opravil. Po nabootovani vo win boli vsetky tri particie bezproblemov pristupne a viditelne vratane vsetkych dat. Bez problemov som uplne vsetko odzalohoval. Disk som nasledne znovu otestoval utilitou od vyrobcu a zaver bol taky ze disk je v najlepsom poriadku (nesmiete verit vzdy uplne vsetkemu co vam ta utilita nakeca ked vam povie ze je to beznadejne). Nadalej disk bez problemov pouzivam. A jedine z coho mam obavy ze mi vypnu elektriku prave ked sa bude na disk nieco zapisovat.

Obnoveni vadnych (rozumej: fyzicky vadnych) sektoru je uz principialne nesmysl. Relokaci v ramci formatu disku ti udela i chkdsk. Utilitou vyrobce se daji vadne sektory i ouplne eliminovat (format na fyzicke urovni a "vypaleni" informaci o chorych chliveccich do EEPROM disku - disk pak na ne nesaha /neco jako low-level, o kterem hovori Tank/, trva to sto let), nikoliv vsak obnovit.

Zpět do poradny Nahoru