Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem SWITCH nebo ROUTER?

Ahoj, rád bych se zeptal, jaký je rozdíl mezi switchem a routerem, k čemu se používají a zda se musejí nějak nastavovat. Děkuji za odpověď

Předmět Autor Datum
Google - "switch router rozdíl". Az to vsechno proctes, budes velmi vzdelany...
mif 17.10.2009 09:19
mif
Nějak tak: http://pc.poradna.net/q/view/185436-rozddil-mezi-r outerem-a-switchem
Kurt 17.10.2009 09:21
Kurt
(domácí) switch nenastavuješ, protože nemá žádné spravovatelné funkce. rozbočuješ jím kabel. router…
lední brtník 17.10.2009 11:56
lední brtník
děkuju za odpověď. Takže tedy u switche stačí do jedné zdířky zapojit "přívod" a do dalších zdířek d…
Luk 18.10.2009 09:51
Luk
nie, sieť Microsoft "group" by si síce vytvoril na internet by si sa ale dostať nevedel. K tomu potr…
Joseph 18.10.2009 10:07
Joseph
Ahoj! Čistě teoreticky. Mám router se 4-mi linkami pro počítače a jednou linkou WAN pro připojení do…
milha 18.11.2015 09:59
milha
Pozná to tak isto... Router vie od koho (aké PC) poslalo požiadavku, takisto vie komu má poslať tie…
pme 18.11.2015 10:07
pme
mícháš tady několik vrstev ISO/OSI. Router neřeší do kterého portu to má poslat, on "jen" posílá TC…
touchwood 18.11.2015 10:22
touchwood
všetko funguje na princíp MAC, IP, a pdobne. Vlastne takto, když je poštár jak vie kam má chodiť do…
Mlocik97 19.11.2015 06:17
Mlocik97
Bavis sa o NAT, ne o routri (to su 2 odlisne veci). NAT pozna tak kam to ma ist, ze ak nejake PC na…
MM.. 19.11.2015 08:19
MM..
Ak ten "modem od UPC" je zaroven aj router, tak ti staci k nemu uz len switch. Kedze nevieme co nazy…
MM.. 19.11.2015 08:08
MM..
Ahoj hoši! Díky za názory. Já nemám praktický problém, přenos dat mi normálně funguje, jen mě zajíma… poslední
milha 19.11.2015 10:04
milha

děkuju za odpověď. Takže tedy u switche stačí do jedné zdířky zapojit "přívod" a do dalších zdířek další pc? A stačí tedy napojit třeba tři počítače na jeden switch? A když mám doma modem od UPC, z něj vede kabel a pak můžu hned napojit switch?

nie, sieť Microsoft "group" by si síce vytvoril na internet by si sa ale dostať nevedel. K tomu potrebuješ funkciu Network address translation - NAT, nakolko UPC pridelilo tvojmu modemu jednu IP adresu. Potrebuješ router.

Ahoj! Čistě teoreticky. Mám router se 4-mi linkami pro počítače a jednou linkou WAN pro připojení do modemu (nadřazené sítě). Každý počítač má svou IP adresu a router má taky svou samostatnou adresu, na které komunikuje s modemem. Je to tak, že? Ty linky jsou samozřejmě obosměrné. Když jdou data ve směru od počítače do modemu, tak je mi princip jasný. Ale jak ten tok dat probíhá ve směru od modemu do konkrétního počítače? Jak ten router pozná, do kterého z těch čtyř počítačů má ta data poslat? T.j. Pro který počítač jsou ta data určena? Díky za odpověď. Miloš

mícháš tady několik vrstev ISO/OSI.

Router neřeší do kterého portu to má poslat, on "jen" posílá TCP pakety, které zpracovává nižší vrstva (linková), v tvém konkrétním případě ethernet, konkrétně integrovaný switch.

Ke studiu doporučuji přečíst RFC týkající se ethernetu a TCP/IP plus možná nejprve přečíst definici ISO/OSI. Tam pochopíš vztahy mezi ethernetovými rámci, IP vrstvou, routováním.

edit: viz: https://cs.wikipedia.org/wiki/Referen%C4%8Dn%C3%AD _model_ISO/OSI

všetko funguje na princíp MAC, IP, a pdobne.
Vlastne takto, když je poštár jak vie kam má chodiť do schránky obálku? podla toho že na obálke je napísaná adresa, presne rovnako je to i s routerom, v hlavičke packetu je zapsane kam to ma ísť. Každá sieťovka má inú MAC adressu (čo je MAC Adressa si najdi na wiki) a v jednej sieti má každý inú IP (tiež na wiki) IP je možné meniť, MAC ne, tá je od výrobcu napevno, a je dohodnuté zmluvami tak aby sa nidky neopakovala, IP možeš nastaviť, lenže, ak nastavíš v jednej sieťi (1 switchom prepojene niekolko PC a na 2 je nastavená rovnaká IP) rovnakú IP, tak dojde ku kolizi a sieť spadne,... vo switchi je len prepojenie LAN, propojíš medzi sebou PC a vytvoríš lokálnu sieť, switch robí len to že pomocou MAC iba prepája určité počítače (LAN porty) a posielať tzv. Frami (dátové Rámce) vlastne skoro ako výhybky a podobne na vlakových staniciach a tak. Sám jinak s dátami nic nerobí, nespracuváva,... Router je vlastne i Switch, tiež prepája PC a tvorí LAN sieť, lenže vlastne switch sú 2 spojené zariadenia, jedna časť je WAN druhá LAN, jedna vstup, druhá výstup. Router má v sebe procesor, a dáta spracuváva, vie ich velkosť, vie kam poslať a podobne...

Bavis sa o NAT, ne o routri (to su 2 odlisne veci). NAT pozna tak kam to ma ist, ze ak nejake PC na LAN strane posle nieco von, tak NAT to serveru (na WAN strane) posiela s nejakym svojim nahodnym cislom portu a zapamata si ze z ktoreho PC bolo to cislo portu. Server ked vrati odpoved na ten port tak podla toho portu NAT vie ze kam to ma poslat na LAN stranu.

Router vseobecne (bez NAT) nemeni IP, len posiela pakety, podla IP vie kam ich poslat (IP ma stejnu funkciu jak PSC u posty, router je triediaci stroj na poste ktory dopisy rozdeluje do vlakov roznymi smermi podla PSC)

Ak ten "modem od UPC" je zaroven aj router, tak ti staci k nemu uz len switch.
Kedze nevieme co nazyvas vyrazom "modem od UPC", tak si trebars skontroluj IP adresu na PC (napr. prikazom ipconfig -all), ak bude z rozsahu 192.168.x.x tak uz je v tom "modeme" aj router.

P.S. ked nemas ani sajnu co to je od UPC a chces mat istotu ze to pojde, tak si kup router.
Treba ho potom spravne nastavit samozrejme. Precitas si navod a nastavis ho podla neho.

Ahoj hoši! Díky za názory. Já nemám praktický problém, přenos dat mi normálně funguje, jen mě zajímalo, jak ta komunikace vlastně probíhá. Něco málo jsem teď z vašich komentářů pochopil. Ale taky jsem pochopil, že je ta problematika složitější, než jsem si původně myslel. Asi budu muset ještě něco dostudovat. Každopádně děkuju všem. Ať se daří! Miloš

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru