Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Svislé pruhy na monitoru (LCD, NTB)

Zdravím,
mám NTB Fujitsu Siemens Amilo A1667G. Včera při hraní hry se mi hra sekla, a musel jsem na tvrdo NTB vypnout. Po opětovném zapnutí se na monitoru začaly objevovat svislé pruhy. Neustéle mění barvu, žluté, zelené, červené, modré. Zajímavé je že jsou částečné transparetní, sice jdou vidět a to dost zřetelně, ale jde vidět i původní obraz akorát v jiné barvě. To je způsobeno tím že původní barva se smíchá z barvou nežádoucého pruhu. Další jejich vlastnost je ta že jsou náchylné na doteky. Takže pokud zatlačím v oblasti touchpadu tak se začnou měnit nebo zmizí nebo změní barvu a podobně. Při tom sekutí počítače byl celá NTB dost horký ale ventilátor běžel, neměl jsem ho v posteli, takže dýchat mohl, ale přesto byl NTB horký.
Po tom startu (po seknutí)po několika minutách obraztovka zčernala a i systém přestal pracovat. Mám XP Pro SP3. Po dalším restartu opět pruhy. Ty se zobrazují již od samotného startu. Takže ještě když ještě před tím než bios předá řízení OS. Není to problém jen OS. Zkoušel jsem resetovat bios (pouze SW), nepomohlo. Poté XP se sekly v okmžiku kdy se měla zobrazit uvítací obrazovka s příhlášením. V tomto okamžiku se totiž mění rozlišení a to je okmžik kdy se celý systém sekl. Modrá smrt a znovu. Nastartoval jsem v nouzovém režimu a zákazal ovladač GK. Jedná se ATI Mobility Radeon X700. Poté jsem nastartoval PC normálně ale se špatným rozlišením. NTB je vybaven DVI výstupem, na který jsem přes redukci na D-Sub připojil klasický starý CRT monitor. Na něm byl totožný obraz jako na LCD. Dnes jsem NTB rozebral a zjistil jsem že ta grafika není integrovaná ale je to samostatná deska připojena podobně jako třeba modul operační paměni přes podobný konektor, ale bez pacek na uchycení, to je pomocí dvou šroubkl na opačné straně. Nevyznám se v rozhranich pro připojení GK k NTB, takže nemohu říct o jaký typ se jedná. Nicméně zkontroloval jsem konektory které lezou z desky k LCD a k DVI konektoru, a NTB opět složil, a výseldek byl že se nic nezměnilo. Tu GK jsem měl vytaženou, hledal jsem na ní vyýtobve nebo nějaké označení ale nic jsem nanašel. Po spuštění počítače jsem zjistil že teplota GPU je vyší než na CPU. Chladič vypádá tak že těleso ktré odvádí teplo je společné jak pro CPU i GPU, alle jdou zněj dvě heat-pipe trubice každá pro jeden čip. Nevím ale jak to bylo s teplotama v minulosti proto nemohu říct zda grafika topí víc nebo míň. Současný stav je ten že jedu na ovladač od windows, a mám pruhy. Které se mění. Zjistil jsem že k největším změnám docházi při zatlačení na chladič. Takže bude někde něco s GK.
Poté jsem začal hledat něco o tomto problému, a zaujala mě diskuze ve které byla řeč o tom že GK dAli do trouby zahřáli ji a poté opět fungovala. Vím co je SMT, a že tam se osazená deska dá do pece a zapeče se. Akorát si nejsem jistý zda je možné již osazenou a jedonu zapečenou desku zapéct znova, jestli to s tou pastou nebo pájkou něco neuděla. Jesti se znovu roztaví, spojí to co uletělo a zase ztuhne. Otec má na to v práci tu speciální pec, takže pokud se zde shodneme že problém je v GK, tak ju zkusím do té pece dát. Ještě bych chtěl pomoct s tím určením rozhraní, přes co mám tu grafiku vlastně připojenou. Ta grafika vypadá nějak takhle: http://www.alza.cz/prestigio-ati-radeon-x700-d6022 6.htm Alespon z hlediska toho konektrou ten je stejný.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Pajku mozes zohrievat kolko krat chces (bod tavenia je okolo 220-240 stupnov v zavislosti od zmesi)…
MM.. 06.08.2011 01:15
MM..
Zdravím, na desce žádné plastové konektory nejsou. Deska se do NTB zapojojue přes podobný konektor j… nový
alie 06.08.2011 10:11
alie
Suciastky zvycajne nepopadaju oni drzia dost dobre nielen pajkou ale pri vyrobe sa casto dava sa do… poslední
MM.. 06.08.2011 15:03
MM..

Pajku mozes zohrievat kolko krat chces (bod tavenia je okolo 220-240 stupnov v zavislosti od zmesi)

Ale mozu sa roztiect/zdeformovat nejake plastove sucasti (konektory apod), tie sa zvycajne nestrkaju do pece (ale zavisi od konkretneho vyrobku a konkrenteho konektora). P.S. a aj samotne suciastky to nemusia vydrzat, suciastky nie su robene na take teploty. Pri vyrobe sa pouzivaju specialne postupy aby sa suciastky tepelne az tak nenamahali, nestrka sa to do truby :) Ale ako posledny pokus mozes skusit do truby strcit, ked to nefunguje tak uz sa to viac pokazit neda.

Zdravím, na desce žádné plastové konektory nejsou. Deska se do NTB zapojojue přes podobný konektor jako klasická grafika do PC, tedy má kontakty po jedné satraně DPS. Akorát si ted nejsem jistý zda ji můžo dát do pece když je osazená z obou stran. Aby ty součástky vespod nepopadaly. Nevím na kolik je roztavená pájka udrží. Mezi chladičem a tím čipem byla taková teplovodívá páska, modrá barva nevím přesně jak nji nazvat, ale měla tlouštku necelý milimetr, ale měká. a byla vštší než čip, tak jsem ji otočil tak aby protlačené misto bylo mimo čip a znovu ji nasadil tak aby ležele na čipu v místech kde není protlačená. Problém se částečně vyřešil, ale nemyslím si že trvale. Dobré je že chladič drží čtyřma šroubama které jsou kolem čipu, takže po utažení tlačí čip a chladič proti sobě. Kontakt je opět navázán. a Pruhy zmizely, dokonce to funguje i po povolení ovladačů od ATI.

Suciastky zvycajne nepopadaju oni drzia dost dobre nielen pajkou ale pri vyrobe sa casto dava sa do stredu suciastky aj nejaky dalsi lepivy sajrajt. Ale netvrdim ze vzdy, su rozne sposoby jak sa pajkuje niektore vyrobky to mozno nemaju. Radsej to netreba prehanat s casom v trube, pajka sa nemusi roztavit az uplne, ja by som to neriskoval viac jak minutu apod.

Co sa tyka toho chladica mohlo pomoct aj to ze ten chladic uz predtym nedoliehal a uz to nechladilo, alebo si mal len blby kontakt na konektore apod. On moze byt problem aj v tom ze studenak ma konektor zakl.dosky oni tie jemne vlasove kontakty sa pajkuju dost blbo a mozu tam vznikat problemy kedze sa to dost mechanicky namaha. Takze ak nepomoze grafika v trube tak moze pomoc prepajkovat mikropajkou kontakty konektora, ale problem moze byt kdekolvek, tazko posudit.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru