Přidat článek mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Hezké jako vobrázek 1

Corel má možnost ukládat v režimu kompatibility, tedy tak, aby šlo CDR z Corel Draw 12 otevřít (a upravovat) třeba v Corel Draw 8 (dvanáctka je poslední, se kterou jsem si "hrál"), otázka je, co to udělá s různými použitými filtry a jinými blbinkami v grafice, které starší verze nemusí znát.
Vzorová výplň - už si nepamatuju přesně, ale bude to zřejmě konkrétní vložená bitmapa, o které jiná verze Corelu nemusí nic vědět.
Není nad to, mít opakovaně používaná loga a obecně grafiku (je-li to možné) ve vektorech (křivkách, čarách).
Pokud to chtějí v JPG, nebo PDF, tak já bych se jim to snažil (samozřejmě po dohodě o konkrétním nastavení) dodávat v PDF. V PDF totiž zachováš vektory (texty, loga...), proto se PDF také používá. V takovém případě dosáhneš maximálně "nerozrastrovaného" výsledku, kdy pro rozlišení je omezující jen rozlišení osvitky# (a to je řádově někde jinde, než rozlišení pro bitmapy). Kupříkladu negativní texty (bez barvy na tmavém pozadí) budou vypadat tak, že ti vypadnou oči z ďůlků. :-)
K tomuhle bych se chtěl právě dostat v pokračování článků, ale je možné, že si ukousnu víc, než na co stačím...:-)
Obecně, pokud spolupracuješ s více DTP, nebo tiskárnami, snažil bych se dohodnout se všemi, jak dosáhnout co nejlepšího výsledku. Ono to je totiž pro grafika, či přesněji grafikovo know-how, různé DTP a tiskárny to mohou mít mírně odlišně, je dobré to znát.
V některých DTP se určitě budou šklíbit - "no jo, Korelák" (předsudky jsou sviňa, a dám ruku do ohně za to, že dost často berou v DTP zákazníka jinak vážně, když pracuje v Corelu, než když pracuje ve Photoshopu), ale na to bych kašlal, důležitý je výstup (PDF).

# Do určité míry.

Reakce na komentář

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj komentář:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět na články