Přidat článek mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem O kolik vlastně antiviry prodlužují start systému

Nevím, jestli to sem až tak úplně patří, ale myslím, že při zdejší četnosti dotazů, hádek, dohadů a spekulací o antivirech to může být pro mnohé zajímavá informace.

3.-4.února 2011 jsem si na jedné starší stanici odzkoušel, jaký vliv mají na start počítače (některé) u nás nejrozšířenější antiviry.
Měřené je to na starším železe, dneska už je většina počítačů výkonnějších, ale pořád je to plně vyhovující „kancelářská“ konfigurace :
Intel P4/2.40GHz, 1GB DDR, 40GB PATA HDD, WXP Pro SP3 s IE8, plně aktualizované.

Měřená je doba od zapnutí počítače do chvíle, než bylo možno s PC normálně pracovat, tedy „okamžitě“ reagovat třeba na požadavek otevření nějaké složky… (mimo jiné naběhnutý antivir, připojená síť, ukončená „divoká“ startovací disková i síťová aktivita). Od naměřeného času jsem odečetl čas, který po zapnutí zaberou „startovací procedury“, než se začnou okna zavádět (v tomhle případě to bylo 14,5 vteřiny). Instalovány byly aktuálně stažené verze v defaultně nabízené konfiguraci (není-li uvedeno jinak). A měřeno je to vždycky až poté, co byl antivirus plně zaktualizován. Ty časy se při prvních spuštěních někdy lišily, ale po 2-3 měřeních se ve všech případech ustálily.

bez antiviru 64 s

AVG9 98 s

avast! Free Antivirus 108 s

ESET NOD32 Antivirus 4 zkušební verze
(vypnuto threat sense, vypnuta detekce
potenciálně nechtěných) 107,5 s

Microsoft Security Essentials 107,5 s

AVG Anti-Virus 2011 (ve výchozím nastavení) 110,5 s

AVG Anti-Virus Free Edition 2011 104,5 s

AVG Anti-Virus 2011
(bez vzdálené správy a bez identity protection) 104,5 s

První věc, která je z výsledků vidět je ta, že prodloužení startu je oproti stavu bez antiviru opravdu výrazné. Osobně jsem nečekal takový rozdíl.

Druhý zjištěný fakt je, že v tomto ohledu si současné antiviry nemají co vyčítat. Ty rozdíly jsou opravdu zanedbatelné a na novějším železe by nebyly možná žádné.

No a pak je tady ještě ten výsledek AVG9. To byl vlastně jeden z prvotních impulzů, kvůli kterému jsem se k tomu měření rozhodl. Už několik roků používám komerční verzi AVG Antiviru (samozřejmě regulérně zaplacenou:-)). A po nasazení verze 2011 jsem si hnedka všiml, že to někde drhne. Konkrétně na jedné stanici, kam po síti zálohuji řádově stovky GB, se ty zálohy nějak protáhly. Ten rozdíl mezi AVG9 a AVG2011 (jen Antivirus, žádné Internet security) byl v řádu hodin a i když už nemám úplně přesné hodnoty, nárůst byl zhruba 17 procent. Tenhle případ by ale samozřejmě chtěl úplně jiné měření.

Předmět Autor Datum
jj, ono AVG obecně patří k těm rychlejším antivirům. Ale jinak je to obecně dnes děsné, každý výrob… nový
touchwood 17.05.2012 08:19
touchwood
(technicky - je-li antivir nainstalován na "obou koncích", pak při síťových přenosech jsou soubory k… nový
Prasak 17.05.2012 10:22
Prasak
já, vím, já vím - budeš se divit, ale tuhle paranoiu znám z vlastní zkušenosti ;-) nový
touchwood 17.05.2012 14:01
touchwood
Ono to neustálé skenování je humus, ale čistě teoreticky si dokážu představit, že data jsou nakažena… nový
Moas 18.05.2012 12:14
Moas
Nie je všetko len o štarte. Kedysi som používal testovaciu verziu NOD32. Každý mesiac som poctivo p… nový
msx. 18.05.2012 00:19
msx.
Prodloužení startu OS je celkem logické. Spíš by mě zajímalo (nedáš se na to? ]:)), jaké vytížení sy… nový
mif 18.05.2012 01:40
mif
Naprosto nesmyslny test na prehistorickem HW (nekdy si precti, co o tomto HW tady pisou, ale ted se… nový
Radek 18.05.2012 08:06
Radek
Ten test byl dělaný dávno. Ten článek ležel na poradně nezveřejněný dlouho a když jsem jej objevil,… nový
Jan Fiala 18.05.2012 10:52
Jan Fiala
Zlatá slova. Test je dobrý, pro uživatele slabých atomových krabiček (nějaké ty netbooky a nettopy)… poslední
mif 19.05.2012 09:25
mif
a to dnes este niekto vypina komp? :) Este by to chcelo test so Symantecom, ktory v poslednej dobe k… nový
wam_Spider007 18.05.2012 14:14
wam_Spider007

jj, ono AVG obecně patří k těm rychlejším antivirům.

Ale jinak je to obecně dnes děsné, každý výrobce antivirů nabízí kdejaké webové štíty a podobné nesmysly pro magorrrry co svým systémům nerozumí. ;-)

Co se týká toho kopírování po síti, tak tam je vhodné dobře si nastavit výjimky a režim skenování rezidentního modulu - dá se tak ušetřit hodně času (technicky - je-li antivir nainstalován na "obou koncích", pak při síťových přenosech jsou soubory kontrolovány minimálně 2x, u některých stupidních antivirů i vícekrát)

(technicky - je-li antivir nainstalován na "obou koncích", pak při síťových přenosech jsou soubory kontrolovány minimálně 2x, u některých stupidních antivirů i vícekrát)

Takovej McAfee, co máme v práci, to vypadá přesně na tento případ. Jeho zabezpečovací aktivita je od našeho IT nastavena na stupeň "paranoia". A když rozbaluješ nějakej rar archiv z flashdisku, tak to je totální magořina. Operace na pár vteřin se protáhne na pár minut.

Ono to neustálé skenování je humus, ale čistě teoreticky si dokážu představit, že data jsou nakažena úplně novým virem, který antivirák dosud nezná a při skenování při zápisu prostě data spokojeně propustí. Za hodinu je třeba čte se stejnou virovou databází a pořád jsou OK, ovšem následující den je vydána nová virová databáze, která už virus pomůže při dalším čtení odhalit.
Stupeň "paranoia" mě taky rozčiluje, ale úplně zbytečný taky není.

Nie je všetko len o štarte.

Kedysi som používal testovaciu verziu NOD32. Každý mesiac som poctivo preinštalovával. Počítač chodil celkom slušne. Nakoniec som to sekol a dal som si AVG Free, počítač síce naštartoval ako obvykle, ale cítil som, že počas práce s ním je to o dosť pomalšie. Neskôr som vymenil za Avast Free a ani neviem, že ho mám. Takže to, že Avast vraj štartuje dlhšie ako AVG je nič oproti tomu ako AVG (IMHO) celkovo spomaľuje počítač. V budúcnosti by som ho do počítača určite nedal.

A ešte by som testu vytkol jednu vec. Tie potenciálne nechcené aplikácie vyradené z testu sa mi nepáčia. Keď dávam antivirák, tak chcem nejakú ochranu a nie polovicu vecí povypínam. Ale to je zas vec autora a jeho testu.

Možno ešte otázka: Inštaláciu antivirákov si robil na čistú inštaláciu Windows alebo na odinštalovaný antivirák? Pýtam sa to kvôli prepchatým registrom Windows, ktoré by teoreticky mohli ovplyvniť dobu nábehu počítača.

Prodloužení startu OS je celkem logické. Spíš by mě zajímalo (nedáš se na to? ]:)), jaké vytížení systémových prostředků jaký který AV provádí v průběhu "normální" práce na PC. Prozradím ti to tajemství: děs a hrůza. I když jsem to percentuálně nikdy nezměřil/nespočítal, subjektivně jde o rozdíl mezi gazelou (pouhý neprivilegovaný účet) a žvanivým slimejšem (jakýkoliv antivir). Je až děsivé, jak se systém na slabších železech (např. mininotesy) zbrchá po deinstalaci těchto hendikepů...

Naprosto nesmyslny test na prehistorickem HW (nekdy si precti, co o tomto HW tady pisou, ale ted se to odpurcum AV bude hodit, tak ti na to nic nereknou). Na dnesni dobu nic nevypovidajici a pouze zavadejici. Na tve informaci nevidim nic zajimaveho. Exiatuje spousta testu, kde testuji na beznych dnesnich PC a ty testy jsou mnohem bliz realite a hlavne, testuji vse, nejen start systemu. Toto jiz nema s realitou nic spolecneho.

Dal uz vubec nedovedu pochopit, kdyz jsi ten test provadel pred rokem a ctvrt

3.-4.února 2011

, tak jakou ma vypovidajici hodnotu dnes, kdyz od te doby uz tady mame zase dalsi a nove verze AV SW, ale i HW, i kdyz ten se urcite nemeni tak casto.
No a navic merit a resit start PC, ktery provadim treba ja mozna jednou za 3 mesice, protoze jinak PC uspavam, je tak trosku mimo misu. Ale budiz, at si kazdy testuje co chce a kde chce, ale nemuze tyto vysledky vydavat za objektivni a pak na ne v budoucnu jeste odkazovat, protoze predpokladam, ze zdejsi magorrrri budou na tento clanek odkazovat jako na dogma, ze je AV na nic a pouze zpomaluje PC, coz jiz davno na dnesnim HW (i par let starem) je okem naprosto nemeritelna zalezitost a pokud nekdo stoji u PC se stopkama a resi desetiny nebo setiny sekundy, mel by si zajit k Chocholouskovi.

Takze sorry, ale pro me je to cele, cos sem napsal, naprosty nesmysl.

Ten test byl dělaný dávno. Ten článek ležel na poradně nezveřejněný dlouho a když jsem jej objevil, byla škoda jej nepoužít.

Tím, že to otestuješ na pomalém počítači, tak se mnohem víc projeví zátěž, kterou antiviry způsobují. Podívej se na to jinak. Současné počítače poskytují uživateli takový výkon, že jej zdaleka nevyužije. Takže pokud mu antivir sežere 1/3 výkonu a další 1/3 mu sežere uživatelské rozhraní se svým překreslováním průhledných okrajů, tak to uživatel ani nepozná.

Zlatá slova. Test je dobrý, pro uživatele slabých atomových krabiček (nějaké ty netbooky a nettopy) dobře použitelný. V mém příspěvku výše popisuju, co na těchto "strojích" antiviry pášou - téměř znefunkční jinak relativně použitelný počítač. Oportunista Radek prostě musí rejt za jakýchkoliv okolností :-)...

Zpět na články Přidat komentář k článku Nahoru