Přidat článek mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Pocity po přechodu z Maema na Android.

Tento článok mi vyznieva viac negatívne ako pozítívne. Skúsim popísať môj prechod zo Symbianu UIQ na Android:

Systém

Konečne som mal super telefón s operačným systémom. Po čase som pohopil, že aplikáciu na to nezoženiem. Ale našťastie bola zaručená kompatibilita s J2ME a teda som nejaké aplikácie predsa len do toho dostal. Za celú dobu používania som tuším nainštaloval jedinú aplikáciu pre UIQ a aj to bola beta verzia Opery Mobile, ktorá skončila vývoj pre UIQ.


Displej

Displej ako u iných telefónov, ale dotykový. Nevýhoda, že na ňom boli častokrát dosť malé plôšky určené na dotyk (hlavne scrollbary a podobne), čím vznikala nutnosť stále vyberať dotykové pero, čo sa mi často nechcelo a mnohokrát som nutnosť jeho použítia obchádzal aj časovo náročnejšími úkonmi.


Prechod na Android

Keď telefón "dodýchal" (ostal taký spomalený, že som ho jednoducho musel odložiť navždy do skrine. Pravdepodobne poruha pamäte alebo procesora, ktorá by sa musela riešiť výmenou dosky. Samozrejme, stalo sa to 3 mesiace po záruke a nepomohol ani firmreset a neskôr preflashovanie firmvéru na novšiu verziu. Povedal som si, že po týchto skúsenostiach už dotykové blbosti nechcem ani vidieť. Staré dobré telefóny bez dotyku. Potom som bol prinútený začať používať Android. Prvý telefón bez klávesnice a všetko sa muselo riešiť cez dotyky, navyše to nemalo ani dotykové pero.


Celkový pocit z Androidu

Aplikácie existujú na všetko. Ak budem mať záujem o platenú aplikáciu, tak je za dobrú cenu (Mirosoft zober si príklad, aj Apple má nižšie ceny za systém). Dotykové plôšky sú dostatočne veľké na prst. Nestáva sa mi takmer vôbec, že by som klikol vedľa.


Nevýhody Androidu

Ako nevýhody vidím to, že telefónu chýba klasický kuzorový ovládač ako je v ostatných telefónoch. Pociťujem to hlavne pri písaní textu, ak chcem opraviť niečo uprostred slova. Niekedy sa trafím aj na druhýkrát. Ani kurzorový ovládač z HTC nie je výhra, lebo sa s ním dá posunúť iba o jeden znak. Ďalšia nevýhoda je v nekompatibilite s J2ME, ale to nie je až taký problém. Problém je len v tom, že nie vždy sa dá nájsť aplikácia, ktorá by bola aj na Androide a sme zvyknutí na ňu z J2ME. Ako príklad by som uviedol GpsMid, ktorá mi na Androide v akejkoľvek podobe chýba (výhoda je, že sa jedná o OpenSource). Je tam totiž len platená aplikácia, ktorú som nemal možnosť otestovať a myslím, že od GpsMid má aj tak ešte ďaleko.


Záver

Reklamy? Nemám s nimi žiaden problém. Wifi zapínam len v prípade potreby (šetrím trochu baterku), takže reklamy sa mi nezobrazujú nikdy (keď skončím s Operou, tak wifi okamžite vypínam). Dáta cez APN mám permanentne vypnuté zadaním neexistujúceho APN, pretože Android sa pripája na Internet v jednom kuse a dátový balíček nepotrebujem, takže chcem, aby mi kredit niečo aj vydržal.

Reakce na komentář

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj komentář:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět na články