Přidat aktualitu mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Tíživá životní situace umělců se snad konečně zlepší

Vláda má dnes projednat novelu Autorského zákona (transpozice směrnic EU) a doporučuje, aby ji parlament přijal hned v prvním čtení (hrozba sankcí ze strany EU). V krátkosti: jde o prodloužení práv z 50 na 70 let a problematiku tzv. osiřelých děl.

Všechny podrobnosti jsou tady: kpl-detail

Ucelený popis s výkladem je v Důvodové zprávě

Citace:

Deklarovaným cílem směrnice 2011/77/EU je řešit tíživou situaci četných výkonných umělců, zvláště studiových hudebníků, kteří ve svém pozdním, postproduktivním věku přicházejí uplynutím stávající doby ochrany o významné příjmy z dosud populárních nahrávek, na jejichž vzniku se v mládí podíleli. K této situaci dochází vlivem prodlužující se průměrné délky života a zároveň stále častějšímu oživování zájmu o starší nahrávky (např. o produkci rockové hudby šedesátých a sedmdesátých let), které neztrácejí svůj komerční potenciál. Ten naopak může být oproti minulosti ještě více a šířeji využit i díky novým technologickým možnostem. Uvedení výkonní umělci po skončení doby trvání majetkových práv k zaznamenaným uměleckým výkonům již nezískávají z těchto nahrávek žádné licenční odměny od příslušné nahrávací společností, naprosté většině z nich byla jejich práva „vykoupena“ jednorázovou odměnou za odvedený výkon. Především ale přicházejí o odměny vybírané kolektivními správci za vysílání a veřejnou produkci, příp. z prodeje těchto nahrávek na internetu i o podíl na inkasovaných náhradních odměnách z nenahraných nosičů a z přístrojů k pořizování rozmnoženin záznamů pro osobní potřebu.

Nejzajímavější čtení začíná na straně 15:

1.4 Identifikace dotčených subjektů

Ad A) Prodloužení doby ochrany práv ke zvukovým nahrávkám

Subjekty pozitivně dotčené: výkonní umělci, výrobci zvukových nahrávek, stát
Subjekty pozitivně dotčené změnou počítání doby ochrany u hudebních děl s textem: nositelé práv
Subjekty negativně dotčené navrhovanými změnami: uživatelé zvukových záznamů (nahrávací společnosti, restaurace, obchody, fitness centra, kina apod., vysílatelé (rozhlasové a televizní stanice), vydavatelé notových záznamů a kolektivní správci práv.
Subjekty zprostředkovaně dotčené navrhovanými změnami: spotřebitelé

(citace posledního bodu)

Zprostředkovaně budou negativně dotčenými subjekty rovněž spotřebitelé, neboť změny v době trvání majetkových práv v obou případech (u zvukových nahrávek i u hudebních děl s textem) se mohou projevit omezením rozsahu, v němž budou dotčené předměty ochrany užívány a tím zpřístupňovány široké spotřebitelské veřejnosti. Prodloužení doby trvání majetkových práv ke zvukovým nahrávkám a „oživením“ ochrany v případě spojených hudebních děl s textem může mít teoreticky negativní dopady i na ceny nahraných nosičů s těmito nahrávkami, na ceny vstupenek na divadelní představení hudebně dramatických děl apod. Prodlouží se rovněž doba, po kterou nebude možno hudební nahrávky používat spotřebiteli v rámci jejich vlastní amatérské tvorby (užití hudebních nahrávek jako zvukové kulisy pro amatérská videa zpřístupňovaná na YouTube apod.).

Potenciálně negativně dotčenými subjekty budou rovněž všechny subjekty kupující nenahrané nosiče a přístroje k pořizování rozmnoženin zvukových záznamů pro osobní potřebu v případě, že by došlo ke zvýšení sazeb odměn z těchto nenahraných nosičů a přístrojů.

Dle dalšího textu nepřipadá v úvahu nepřijetí navrhované úpravy. EU neposlušnost v této oblasti trpět nebude:

Směrnice 2011/77/EU neposkytuje členským státům volnost při přijímání národní úpravy. Z toho důvodu nepřipadají v úvahu různé varianty její transpozice.

Z textu (str. 23) dále vyplývá, že prodloužením doby z 50 na 70 let se rozšíří okruh subjektů s nárokem na odměnu. To by za stávající konstantní výše za celý sektor mohlo vést z jejímu rozmělnění na větší počet oprávněných subjektů, a tedy jejímu snížení pro konkrétního jedince. Nechejme se překvapit, zda si to postižení nechají líbit.

--------------
Někde do kalendáře si poznačte datum 1.11.2033. To nepochybně dojde k další změně, ze 70 na 100/200/1000 let.

Zdroj: www.vlada.cz
loading...
Jsou zobrazeny jen nové komentáře. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
To by se za komancu nestalo.
RedMaX 11.12.2013 20:27
RedMaX
Samozrejme ze ne, za komancu vsetkych umelcov hned pozatvarali, tak sa nemuseli srat s nejakymi prav…
MM.. 12.12.2013 00:30
MM..
vyjimecne byl nejakej umelec zavrenej, 99% za hitlera hajlovalo o sto sest a za komancu zase predbih…
RedMaX 12.12.2013 22:18
RedMaX
Nejvíc mě sere totální zvrat hodnot (nejen) v této společnosti. Kdejaký krákal a čtvrtořadový herec…
mif 13.12.2013 11:45
mif
Ještě jsi opomněl ve výčtu celerbtit na naondulované kopálisty a vyvolené obyvatelstvo vil, pokud mo…
L-Core 14.12.2013 11:39
L-Core
Díky za připomínku. Ti jsou v nejvyšší "formě". Okopávači měchuřin se svalem v lebce a úsměvem od uc… poslední
mif 14.12.2013 18:42
mif

vyjimecne byl nejakej umelec zavrenej, 99% za hitlera hajlovalo o sto sest a za komancu zase predbihali ve fronte na podpis anticharty. ]:)

tady je videt, ze s umelcema se musi zachazet tvrde, protoze jak se jim povoli, tak prerostou pres hlavu a za chvili nebude 70 let, ale rovna stovka.

Nejvíc mě sere totální zvrat hodnot (nejen) v této společnosti. Kdejaký krákal a čtvrtořadový herec je "VIP a celebrita". No hezky. Za VIP pokládám např. vědce, špičkové lékaře, nositele Nobelovky. Proč rádoby umělci zažívají takovou přízeň populace? Nechápu to...

Díky za připomínku. Ti jsou v nejvyšší "formě". Okopávači měchuřin se svalem v lebce a úsměvem od ucha k uchu (víc nemůžou, upadl by jim vrchlík hlavy) by měli přehodnotit svůj status člověka. Vily neznám, ale moja mi vyprávěla, že se nějaký slizoň dobral pěti mega. Nevím, neposoudím.

Zpět na aktuality Přidat komentář k aktualitě Nahoru

loading...