Jsou zobrazeny jen nové komentáře. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Zdravím po dovolené (bez signalu a bez pc) :-). Tohle téma je neuvěřitelně komplexní a zasahuje snad…
JR_Ewing 28.07.2014 06:07
JR_Ewing
Tak zatím jse spousta práce, kterou stroje nezastanou - nedávno jsem pořizoval komín na chatu, pak z… poslední
gilhad 30.07.2014 23:49
gilhad

Zdravím po dovolené (bez signalu a bez pc) :-). Tohle téma je neuvěřitelně komplexní a zasahuje snad do všech myslitelných lidských oborů. Od technologií, které jsou k tomu pochopitelně nutné, přes ekonomiku až po sociologii. Je jisté, že jsme na prahu obrovských změn (nové průmyslové revoluci), jejíž následky nejsme schopni v podstatě ani domyslet. Vynořuje se ohromné množství otázek a při nalézání odpovědí vyvstávají otázky ještě složitější.

Opravdu se výrobci chtějí připravit o zákazníky? Myslím si, že přesun výroby do levných fabrik na východě byl jedním z příčín problémů roku 2008. Výrobci chtěli a stále chtějí vyrábět levněji, proto se automatizuje, už jen fakt, že práce stroje se (narozdíl od lidské) nedaní je pro člověka šíleně diskriminující. Jenže když na západě zavřeli továrny, jejich výrobky neměl kdo kupovat, protože lidé byli bez práce a levná pracovní síla na východě si je nemohla dovolit. Lidé neměli ani na splácení hypoték a tak se nafoukla bublina s bezcenými hypotékami. A stejné to bude se zaváděním automatů, od řidičů, přes úředníky na přepážkách a mauální dělníky ve fabrikách až po obvodní lékaře. Do dvaceti let by mělo být zautomatizováno až 50% pracovních oborů. A státy si zřejmě tuto možnost vůbec nepřipouštějí, neboť ekonomický systém pro větší množství nezaměstnaných než pracující populace není nikde ani diskutován (a vracíme se opět k otázce základního nepodmíněného příjmu). Státy na západě se alespoň snaží co nejlépe zefektivnit vzdělávání, aby většina mladých lidí byla na takové úrovni, aby mohla vykonávat práci, kterou stroj (zatím) nezastane. U nás se na vzdělávní kašle, protože to není záležitost jednoho volebního období. No a další (ale nikoli ani zdaleka poslední) otázkou je, jestli lidstvo opravdu chce vyvinout technologii, která by ho v budoucnu ke své existenci nepotřebovala (sama by se dokázala reprodukovat).

V současné době je tedy vzdělání klíčem k úniku ze svízelné situace dohledné budoucnosti. To se budu snažit všemožně předat i svým dětem, i přes aktivní odpor tohohle státu. Ne jistě bezúčelně se mi vybavuje StarTrek, kde i ten nejposlednější strojník ve strojovně má doktorát z částicové fyziky. A v podstatě v celém tom univerzu jsou jen vysoce vzdělaní lidé, neboť všechny manuální činnosti nahradily stroje.

Tak zatím jse spousta práce, kterou stroje nezastanou - nedávno jsem pořizoval komín na chatu, pak zase elektřinu a zásuvky, teď zase klimatizaci, vždysky museli dorazit lidi, zasekat to, zastukovat ... dokud nebudeme mít humanoidní potvory levnější než dělníky a zároveň obratnější ve složité scéně (nerovný terén, práce ve výškách, hloubkách ...) tak spousta věcí nepůjde udělat jinak než lidskou silou (s dopomocí nástrojů).

Podobně to ovšem je i s tvůrčí činností, ať už se jedná o nové léky, filmy, nebo návrhy budov.

Prostě se zase mění, jaká povolání a práce jsou potřeba a jaké vezmou osud dráteníků a zapalovačů plynových luceren.

Zpět na aktuality Přidat komentář k aktualitě Nahoru