Přidat aktualitu mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Informačný systém za 15 miliónov EUR má len jeden problém - nefunkčných používateľov!

Ak si chcete zdvihnúť krvný tlak, tak si vypočujte záznam z rozhovoru, ako vie byť nápomocný helpdesk Finančnej správy. Za prečítanie stojí aj samotný blog, ktorý úplne vystihuje prístup štátu k občanovi.

Předmět Autor Datum
Jejej :-) takto nas jiste ceka take, zatim teda neni, ale jiste bude. Ono to je ve skutecnosti sloz… nový
RedMaX 02.06.2017 19:53
RedMaX
Zasa až tak zložité to nie je. Okolo štátnych IT zákaziek sa motajú stále tie isté firmy, ktoré v po… nový
los 02.06.2017 20:38
los
1. Jenze jak ty firmy odstavit? By lidi museli ve volbach zvolit cestne politiky, kteri budou zarove… nový
RedMaX 02.06.2017 21:52
RedMaX
1. Kým nebude snaha/vôľa/schopnosť na strane štátu riadiť IT projekty rozumnejším spôsobom, tak musí… nový
los 02.06.2017 22:18
los
On ale nikdo z nich nechce, cim vetsi bordel tim se da vic ziskat za nehtama. Jak kde, jak kdo, nek… nový
RedMaX 02.06.2017 23:46
RedMaX
Takto sa nesprávajú ľudia, ktorí majú zlý deň. Ten človek proste nemá povahové vlastnosti na to, aby… nový
los 03.06.2017 09:51
los
Ja si obcasne jednostrane dopisuji s dopravnima podnikama a emaily zakoncuji vetou: Na tento email n… nový
RedMaX 03.06.2017 10:21
RedMaX
"Skvely architekt" je urcte syn a dcera a neter a synovec nejakeho toho politika alebo nejaky iny de… nový
MM.. 02.06.2017 22:30
MM..
Mal by si, cudoval by si sa viac nez je mozne. nový
Mlocik97 03.06.2017 11:34
Mlocik97
tak po prečítaní tipujem, že toto 99% populácie nezvládne. nový
deadhead 03.06.2017 12:33
deadhead
opravím ťa,... {{ 100% - 1 || 2 týpci. }} nový
Mlocik97 03.06.2017 12:45
Mlocik97
No, chcel som byť za optimistu :) nový
deadhead 03.06.2017 12:46
deadhead
Podle mě jsou tam dva problémy: 1. uživatelská nepřátelskost systému (žádní průvodci ani srozumitel… poslední
touchwood 04.06.2017 09:18
touchwood

Jejej :-) takto nas jiste ceka take, zatim teda neni, ale jiste bude.

Ono to je ve skutecnosti slozite. Vlastni zkusenost politickeho rizeni statu v CR odshora dolu: predseda vlady - ministr vlady - namestek ministra - jmenovany reditel statni instituce - namestek reditele - vedouci odboru. Toto vsechno jsou politicke funkce pridelovane a menene po kazdych volbach, pokud dojde ke zmene politickych stran nominovanych do vlady. Pouze vedouci oddeleni a radovy zamestnanci nejsou nominovani na zaklade politicke prislusnosti. Nelze ocekavat, ze bude ve statni sprave cokoli fungovat pri tomto systemu rizeni, ktere vykonavaji lide dle politicke hodnosti a zadne odborne znalosti se nevyzaduji!

Dale je nutno si uvedomit, ze ac je ve statnim sektoru zamestnano obrovske mnozstvi lidi, tak tito lide neprinaseji zadne statni zakazky, jsou to jen bezni zamestnanci, proto se na vetsinu veci najimaji soukrome firmy a jiste je kazdemu jasne, jak takova statni zakazka vypada. Zvlaste v IT se daji prohospodarit obrovske penize a protoze IT je stale ponekud exoticka cinnost, ktere vetsina lidi nerozumi, tak se tam da skryt uplne cokoliv. Takze vysledkem nemuze byt nic jineho nez dodavka nejakeho nefunkcniho nebo polofunkcniho systemu, ktery je nasledne prehozen na statni zamestnance, kteri o IT systemu nic nevedi, dokumentace nebyla dodana a nemohou obcanum nijak pomoci, protoze sami nic o tom systemu nevedi.

Ono treba v tomto popisovanem pripade ta situace nahrava spedicnim firmam, ktere si dokazou situaci mimo system poresit a nasledne kasirovat sve nucene zakazniky. Takze v podstate tomu celnikovi rozumim, ze bez okolku obcana poslal na spedicni firmu, je to pro vsechny nejednodussi, ale samozrejme obcanovi se to prodrazi, jenomze ono i o to jde, dostat z lidi co nejvic penez.

Zasa až tak zložité to nie je. Okolo štátnych IT zákaziek sa motajú stále tie isté firmy, ktoré v podstate žijú zo štátneho rozpočtu. Sú to firmy, v ktorých sa po víťazstve ich strany vo voľbách otvára šampanské, pretože už vtedy vedia, že sa budú mať dobre. A napriek tomu, že dostanú nadštandardne zaplatené, tak dodávajú technicky nezvládnuté riešenia. Fakt by ma zaujímalo, čo tam majú za architektov, pretože výsledky ich práce sú dosť často hlboko podpriemerné.

Ten colník je mentálne nespôsobilý vykonávať prácu, ktorú vykonáva. Jeho správanie je na pár faciek - je až na počudovanie, že ide o dospelého jedinca. Je to zbytočný človek platený z mojich peňazí za robotu, na ktorú jednoducho nemá výbavu. A to je nielen jeho zlyhanie, ale zlyhanie aj jeho nadriadeného.

1. Jenze jak ty firmy odstavit? By lidi museli ve volbach zvolit cestne politiky, kteri budou zaroven schopni a nenechaji se obalamutit. To je nemozne, muzeme tu o tom spolu snit, ale v realu se tak nikdy nestane, stejne jako je stovky let vzdalena prima demokracie, ve ktere se obejdeme bez zbytecnych budizknicemu politiku.

2. Logicky proc by nejaka firma najimala vynikajiciho programatora, kdyz vi, ze tu zakazku stejne dostane, ikdyz to bude programovat synovec majitele nebo uplatneho politika? Popripade, proc si ubirat zisk a davat spickovemu programatorovi 3.000EUR mesicne, kdyz to muze delat jouda za 800EUR.

3. Vychazis z mylneho predpokladu, ze statni urednici jsou sluzba verejnosti, oni si naopak mysli, ze ma verejnost slouzit jim. Neni to nelogicke, vychazi totiz z atmosfery, kterou vytvari jejich politicti nadrizeni. Copak u vas minimalne v TV z kazdeho politika necisi presvedceni, ze on je neco vic nez sprosta verejnost?

1. Kým nebude snaha/vôľa/schopnosť na strane štátu riadiť IT projekty rozumnejším spôsobom, tak musí verejnosť/politici tlačiť aspoň na to, aby boli IT zákazky maximálne transparentné a aby sa do nich zapájala odborná verejnosť. To je minimum, ktoré by štátni úradníci dokázali zvládnuť bez znalostí IT, keby chceli.

2. Zamestnanci, ktorí v tých firmách pracujú, nemajú zasa až tak nízke platy. A občas sú tam dokonca aj schopní ľudia. Problém je, že na výsledku sa to príliš neprejavuje.

3. Zasa nemyslím si, že by bola väčšina štátnych úradníkov tak inteligenčne poddimenzovaná ako tento colník. Myslím, že si to vystihol: Je to problém atmosféry, ktorú im vytvorili ich nadriadení a v ktorej sú občania ich nepriateľmi.

On ale nikdo z nich nechce, cim vetsi bordel tim se da vic ziskat za nehtama.

Jak kde, jak kdo, nekdy je pro tu vyvojarskou firmu stat jen bokovka, na ktere se napakuji a jinak delaji pro soukromy sektor, kde jim samozrejme nikdo nic zadarmo nedaruje jako stat.

Ono ani ne nepratele jako spis podrizeny plebs. Jasny, ze to asi byl debil, ale taky mohl mit jen spatnej den, ono pracovat ve statnim sektoru je na druhou stranu dost narocny. U soukromnika mas casto tlak na dodrzeni terminu zakazky a kolikrat je to finis a proste se to musi stihnout, je to hrozne neprijemny. Ve statnim zase neco chces delat, mas na to spoustu casu, mas to presne v hlave, ale narazis okolo sebe na nezajem a vzdycky se najde nekdo, kdo ti jeste hodi klacek pod nohy, casem te to tak otravi, ze pak jses zase ty neprijemnej na jiny.

Tak to proste je a neverim, ze je z toho cesta ven.

Takto sa nesprávajú ľudia, ktorí majú zlý deň. Ten človek proste nemá povahové vlastnosti na to, aby vykonával akúkoľvek prácu s ľuďmi. Je hanbou Finančnej správy, že mu zverila takúto úlohu.

Reakcia hovorkyne Finančnej správy, ktorá sa dá nájsť na ich Facebooku, je dlhý traktát o tom, ako sa ten ich systém skvelo používa, zakončený jednou vetičkou o tom, že sa za správanie pracovníka helpdesku ospravedlňujú. Na zaplakanie.

Podle mě jsou tam dva problémy:

1. uživatelská nepřátelskost systému (žádní průvodci ani srozumitelný a jednoduchý manuál, vadná (byrokratická) terminologie, neproškolený personál)
2. složitost a neprovázanost systému na ostatní systémy a procesy (to může ale taky nemusí mít nějaký relevantní důvod)

Nikdo taky neví, kdo dělal zadání, zda to taky nebylo tak, že si celní správa zadala zadání přesně takto - ale samozřejmě to taky mohl být případ "spřátelená firma Pepa Karásek a syn." Naopak bych nekritizoval kontrolu RČ apod., protože je známo, že RČ není unikátní identifikátor (ačkoli je takto prezentován)

U nás byl krásný příklad zavádění EET, kde to taky nebylo až téměř do ostrého startu jak pořádně otestovat a v podstatě ani nebylo dlouho jasné, jaký bude formát datových vět - viz památný L-Coreův thread. Naštěstí to ale bylo pojato systematicky správně, tj. stát požaduje jen datové věty, ale aplikační logika je plně v režii komerčních dodavatelů, tj. každý si může vybrat podle svého gusta.

Zpět na aktuality Přidat komentář k aktualitě Nahoru