Přidat aktualitu mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Noctua NF-B9

Protože můj původní chladič CPU, Xilence Icebreaker 64, výrobce Xilence, začal asi po roce provozu vydávat prapodivné zvuky, ne nepodobné zvuku motoru Škoda 100 při 3800 otáčkách za minutu, řekl jsem si, že je na čase něco s tím udělat.
Přišlo mi zbytečné, zabývat se přímo novým chladičem a zaměřil jsem se jen na ventilátor. Nějak jsem si nechal nacpat do hlavy informaci "92mm" u parametrů chladiče a jal se vybírat ventilátor. Když tedy přišlo na koupi nového monitoru a poštovné jsem mohl hodit za hlavu, nechal jsem k zásilce přibalit i ventilátor Noctua NF-B9.
První pocit po rozbalení byl, že jsem si koupil lego. Barva, použitý plast (alespoň na první pohled) a "rozvržení" doplňků v krabičce by odpovídalo. Druhý pocit byl, že jsem trotl, protože jsem si nezjistil přesné rozměry roztečí nacvakávacích kolíků na rámeček původního chladiče. Ventilátor pochopitelně neseděl ani trochu a ani jsem nepřišel na způsob, jak ho zacvaknout nestandardně.
Skončilo to, jak to skončit muselo. Na řadu přišly štípačky a pak řezák na koberce a rámeček byl během pěti minut zbaven kolíčků a západek pro ventilátor. Dočištění bylo dílem okamžiku. V šupleti s vercajkem a dalším herberkem jsem našel dvousložkové lepidlo, kterému důvěřuji i u neidentifikovatelných recyklovaných a tvrzených plastů. (Normální vteřinové lepidlo rozhodně nedoporučuji a to ani tzv. high-end od Loctite honosící se přízviskem Gel.) Přilepení (oh já barbar) ventilátoru k rámečku bylo dílem okamžiku.
Původní ventilátor držel teplotu procesoru v lehárovém provozu (iddle?) kolem 42°C, při zatížení asi tak 54°C. Otáčky od 1800 (minimum) za minutu (a to jsem o něm věděl) až po udávaných 2400 za minutu (a to o něm věděli i přísedící v místnosti, pokud se nevěnovali sledování něčeho jiného). Současný stav je ten, že ventilátor jede na 1250 otáček za minutu, teplota 44°C. Při zatížení samozřejmě stoupnou jak otáčky na cca 1750 za minutu (zajímavé, maximum je udávané 1600, i když ±10%), tak teplota na cca 56°C.

Shrnul bych to tak, že ventilátor je dražší, než je obvyklým standardem. Ovšem pokud někdo jde po skutečně tichém počítači, může o ventilátoru Noctua NF-B9 směle uvažovat. Za sebe ho můžu doporučit. Měl jsem kebuli nacpanou v počítači jak MacAngus v kanonu v seriálu Black Adder a střídavě se snažil zastavovat všechny dostupné vrtule. Úbytek i jen zbytkového hluku při totálním zastavení chladiče CPU jsem nezaznamenal.

Mimo jiné jsem přišel na to, že budu muset něco udělat s chladičem na kartě X1950Pro, protože převzala štafetu nejhlučnější komponenty PC, ale to už bude jiná story....]:)

Zdroj: Můj chorý PC a odkazy uvedené výše.
Jsou zobrazeny jen nové komentáře. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Těším se na pokračování s grafárnou. :-)
kmochna 07.02.2009 01:39
kmochna
S tou grafikou ještě nevím. Accelero s kombinací Noctua, jak popisuje mif, by jistě bylo ok, ale mož…
Zarniwúp 07.02.2009 12:37
Zarniwúp
možná spíš půjdu do nové grafiky Ale vyse zminene uprave se stejne nevyhnes. Ty std chladice jsou z…
mif 07.02.2009 12:58
mif
No nevyhnu. Myslel jsem to spíš tak, že už asi nebudu upravovat tuto kartu. poslední
Zarniwúp 07.02.2009 13:02
Zarniwúp

Zpět na aktuality Přidat komentář k aktualitě Nahoru