Přidat aktualitu mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Test: AMD FX-8150 aneb kterak se může jít Bulldozer zahrabat

na EHW to bylo uz 12.10. ...
http://extrahardware.cnews.cz/amd-fx-8150-6100-bul ldozer-zambezi-recenze-test

Proste to pustili k ledu a ted uz jim ujizdi vlak.

citace z clanku:

Verdikt

Poctiví čtenáři už vědí – většina hodnocení se bohužel nemůže nést v pozitivním duchu. Jsem určitě rád, že se AMD podařilo uvést v mnoha ohledech opravdu novou a inovativní architekturu. Velký třesk jako v případě K8 se ale nekonal a dokonce je teď Intel ku AMD v desktopových procesor v opačném gardu než tehdy. Tedy procesory Core mají na své straně spotřebu i výkon na MHz (či jedno jádro) podobně jako Athlony 64, kdežto Phenomy a teď zřejmě i FX připomínají svými provozními vlastnostmi oproti konkurenci nebo právě výrazně vyššími nutnými frekvencemi pro slušný výkon daleko více Pentia 4.

AMD si je samozřejmě vědoma toho, že stávající zástupci rodiny Bulldozer nejsou těmi nezastavitelnými stroji, jež si prohrnou cestu k zákazníkovi bez ohledu na konkurenci. Cenová politika AMD – kdy v podstatě rezignovala na highend – se snaží nedovolit o jejích procesorech mluvit jako o nevýhodných. Na druhou stranu alespoň u vyšších modelů, jakým byl i recenzovaný FX-8150, se také nedá mluvit o tom, že by byl bůhvíjak lákavý.
Reklama

On přeci jen výkon 3,6GHz Zambezi (s max. Turbem až 4,3GHz) v jednovláknové aplikaci srovnatelný s 2,8GHz Pentiem G620 (levný Sandy Bridge s menší cache) byl určitě nepříjemným zjištěním pro samotnou AMD. A rozhodně nemluvím jen o mezi overclockery tak populárním benchmarku Super PI.

Jestliže v průměrném výkonu vypočteném z metodiky, která nereprezentuje jen pro vícevláknové zpracování optimalizované aplikace (ale také se jim rozhodně nevyhýbá), bojuje nejvyšší člen desktopové rodinky Bulldozerů s průměrným Sandy Bridge (i5-2300), tak je asi úplně jedno, že s rychlejšími pamětmi u FX-8150 mohla AMD uhrát alespoň plichtu. Měřit se s i5-2300 pravděpodobně cílem ambiciózní vlajkové lodi FX nebylo.

Dalo by se říci, že i Bulldozer je podobná písnička jako Thuban: v několika mnohavláknových aplikacích jako třeba rendering či převod videa se procesor od AMD jeví jako za svou cenu přinejmenším zajímavý. Jenže když jsme u toho Thubanu – FX-8150 nepřekonává X6 1090T nijak výrazně. Vzhledem k tomu, že existuje ještě 1100T (o 100 MHz vyšší frekvence), kdekoho určitě napadne škodolibá poznámka o tom, jestli nebylo lepší zase trochu vyladit Phenomy II, převést je na nový výrobní proces, mít v podstatě stejný výkon a nikterak horší provozní vlastnosti a ještě ušetřit spoustu peněz jinak padlých za vývoj kompletní nové generace procesorů.

Zatím chtějme věřit alespoň v lepší poměr výkon/cena u nižších modelů Bulldozerů (FX-6100 už je z části otestován přímo v tomto článku) a tomu, že nová architektura tu je v podobě ne zrovna ideálně vyladěných produktů. Možná jsou Zambezi tím správným vkladem pro úspěch další generace ("Piledriver") plánované již na příští rok.

Reakce na komentář

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj komentář:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět na aktuality