Přidat aktualitu mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Microsoft do Windows 8 hlavní nabídku nevrátí

Spoločnosť Microsoft tlačidlo Štart, ktorého doterajšiu funkčnosť z klasického desktopu odstránila v Developer Preview verzii Windows 8 a definitívne ho odstránila v Consumer Preview verzii, do operačného systému Windows 8 ani napriek kritike nevráti.

Jsou zobrazeny jen nové komentáře. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Ať si dělají co chtějí, mně je to jedno. Koupím dvě krabicovky 32/64 W7 Pro (neOEM) a spoustu let mi…
L-Core 02.04.2012 19:22
L-Core
to pise vela ludi, ale nakoniec ich k tomu M$ dotlaci a oni sa s tym zmieria ... ovela radsej ako ke…
wam_Spider007 02.04.2012 20:17
wam_Spider007
1. Chci hrát hry, což je v Linuxu problém (něco jde, ale určitě zdaleka ne všechno, co chci já) 2. C… nový
L-Core 03.04.2012 08:17
L-Core
Jaký furt tlačítko? Před 20 lety jsme si taky neuměli představit televizi bez tlačítek a dneska? Chy…
Kurt 02.04.2012 21:34
Kurt
Presne tak, tohle tak nechapu. Pokud by v takovychto vecech byli vsichni stejni, tak jsme porad na s…
Radek 02.04.2012 21:51
Radek
Já už jsem sice vyrostl z toho, abych nadšeně tleskal každé novince, ale na druhou stranu nelpím na…
Kurt 02.04.2012 22:33
Kurt
Souhlas, ja mam problem treba s nastupujicim cloudem apod., ale to jsou veci, ktere berou soukromi a…
Radek 02.04.2012 23:47
Radek
1. Samozřejmě mi nejde o vlastní tlačítko Start. Vypínač (jako zástupce) si přece může člověk hodit… nový
L-Core 03.04.2012 08:07
L-Core
Tobe zrovna verim, takze chapu, ze muze byt i nekdo, kdo proste nektery veci nerozchodi. S tim se ne… nový
Radek 03.04.2012 08:22
Radek
3. Opravdu jsem zkoušel snad desítky různých aplikací a prostě to není ono. Svůj systém účetnictví m… nový
L-Core 03.04.2012 08:44
L-Core
No jo, to je pak ten zvyk:) Mne ten rocketdock sedl. Bojim se toho, ze ve win 8 nepujde, je to mnohe… nový
Radek 03.04.2012 08:53
Radek
Tu vobec nejde o to, ci tam nieco bude alebo nie. Problem je inde. Problem je, ze Win7 sa podarili a… nový
fleg 03.04.2012 08:30
fleg
Ja si treba nemyslim, ze win8 na tom bude spatne, ale to je jen muj pohled. Spousta lidi si to koupi… nový
Radek 03.04.2012 08:43
Radek
souhlasim s flegem Operacni system je servisni program nad kterym spoustis programy, ktere pouzivas… nový
Redmarx N 03.04.2012 10:23
Redmarx N
Takze nevidim problem v tom, vydavat co 2-3 roky novy system Tak v tomto problém vidím. 2-3 roky j… nový
Prasak 03.04.2012 12:49
Prasak
Ja v tom problem nevidim. Navic jsem psal, ze si musi nejak ohlidat firmy. Jak, to je jejich problem… nový
Radek 03.04.2012 14:30
Radek
Tím zaučováním jsem měl na mysli případ, kdy by i do firemní sféry bylo natvrdo vnuceno Metro bez mo… nový
Prasak 03.04.2012 21:12
Prasak
ja myslim ze nejake tlacitko je uplne najmensi problem firmy MS. Keby sa radsej namiesto tlacitok a… nový
MM.. 03.04.2012 18:11
MM..
+1 nový
L-Core 03.04.2012 18:59
L-Core
ja sa divim, ze ty este ten windows pouzivas :-D nový
wam_Spider007 03.04.2012 21:13
wam_Spider007
Používání Windows a kritika Windows se přece nevylučuje. nový
L-Core 04.04.2012 06:28
L-Core
To nie, ale ak mi nieco nevyhovuje a nadavam na to, tak to predsa nepouzivam a najdem si nieco lepsi… poslední
wam_Spider007 06.04.2012 11:35
wam_Spider007
Pouzivam ale 3dni som vypinal tie vsetky veci (ptz to malo neziaduce vedlajsie/brzdiace/ine sialene… nový
MM.. 04.04.2012 20:16
MM..

Ať si dělají co chtějí, mně je to jedno. Koupím dvě krabicovky 32/64 W7 Pro (neOEM) a spoustu let mi to vydrží. Až se bude blížit doba, že W7 nebude hardwarově podporováno, nakoupím pár komponentů do rezervy. Tuhle zrůdnost opravdu nechci (jakpak bych v ní spustil dýbejsku?).

Metro si může Ballmer narvat do zadele. Třeba bude u toho zase skákat a řvát jako idiot.

1. Chci hrát hry, což je v Linuxu problém (něco jde, ale určitě zdaleka ne všechno, co chci já)
2. Chci používat 16-bit DOS programy vč. tisku. Windows mi umožní v oněch programech nastavit k použití jehličkovou tiskárnu Epson LQ800 (kterou samozřejmě nemám) a nástroji Windows místo toho předhodit lejzrovky (HP LJ5L, LJ1300, LJP3005d, LJP3015). Netuším, zda by tohle v Linuxu šlo.
3. Nemám chuť a čas se s Linuxem učit pracovat (principy v něm mi jsou naprosto cizí). V případě nouze nejvyšší dovedu akorát spustit nějaký live Slax a připojit se k internetu.

Já už jsem sice vyrostl z toho, abych nadšeně tleskal každé novince, ale na druhou stranu nelpím na něčem, co mi bylo dříve vnuceno a nebráním to zuby nehty před tím, co mi je vnucováno nyní. Když jsem řídil poprvé auto, byl to starý Wartburg s řazením pod volantem - v druhém autě byla řadička na podlaze. V nynějším je na středovém panelu. Ani o jednom si nemyslím, že by stálo za křik. Prostě jsem se naučil ovládat to, co zrovna řídím.
Stejné to bude u počítače.

Souhlas, ja mam problem treba s nastupujicim cloudem apod., ale to jsou veci, ktere berou soukromi a to je jiny. Jinak nevidim problem v tom se prizpusobovat novym vecem, ve smyslu novych modelu apod. Bohuzel si musim zvykat i na nove, to je prirozeny vyvoj. Kdyz jezdim v Africe pokazdy s jinym autem, vzycky to ma jiny razeni, rucni brzdu jinde, kolikrat i volant jinde, ale nenapadlo by me si nejak stezovat (parkrat zanadavam a tim to konci), je to o zvyku a nekdy je dokonce zmena lepsi nez to, na co jsem byl zvyklej, ale to clovek pozna prave az to zkusi.

1. Samozřejmě mi nejde o vlastní tlačítko Start. Vypínač (jako zástupce) si přece může člověk hodit na plochu.

2. Ale klasická nabídka start by mi opravdu chyběla. Mám nainstalováno spoustu aplikací a občas si ani nepamatuji, jak se jmenují - nepotřebuji to, protože v hierarchii nabídky start je vždycky najdu (příklad: Programy - Audio - Editory - Audacity).

3. Zatím se nepíše o analogii s XP mode či o možnosti spouštět 16-bit programy včetně tisku z nich (net use lpt1..). Pro mě naprostá nutnost, neexistuje 32/64 bit náhrada.

4. A teď to nejstrašnější, patlací Metro. Budiž, na nějakém mobilu, tabletu by se hodilo, ale nic takového doma nevedeme (protože naprosto k ničemu nepotřebujeme) a vůbec neočekávám, že bych někdy tohle pořizoval. Ovšem na desktopu, se všemi omezeními (absence multitaskingu?) a neergonomičností při otravném přepínání do Aera (které také moc nemusím, ale překousnu) je to podle mého upřímného přesvědčení epic fail nejvyšší kategorie.

5. Cloud (teď nemyslím domácí, firemní, ale ten, který by zastánci NWO moc rádi chtěli: tedy data někde u nich na serverech, ideálně bez šifrování) pro data? Ani náhodou. Cloud, prezentovaný ale třeba Steamem (uložené pozice her a jejich nastavení, nic víc!) mi nevadí. Cloud, prezentovaný konkurenčním Originem, ale na PC nechci, protože http://hry.poradna.net/q/view/27206-mass-effect-3- ea-origin-a-tak

Od vývoje operačního systému bych očekával jiné funkce než formát zaoblení rohů oken a neustále zhoršování ergonomie práce. Místo kontinuity jsme ale nuceni k ribbonům (bez možnosti zůstat u klasického menu, proč?), jsme nuceni zapomenout na vyhovující nabídku start, na win9x/2k_like desktop. Vím, opičák chce prodávat. Ale kdyby ponechal fakultativně i to staré, dobré, prověřené, jeho byznys by to nezhoršilo. S novým PC by si pořád většina lidí koupila nový OEM systém a nemusel by si nikdo zcela zbytečně zvykat na prý hezčí nový_a_lepší. Samozřejmě vím, že pod kapotou nových OS je spousta vylepšení, oprav, bezpečnostních záplat. Ale nechápu, proč to dobré kazit vynuceným LSD25 layoutem.

Tobe zrovna verim, takze chapu, ze muze byt i nekdo, kdo proste nektery veci nerozchodi. S tim se neda nic delat. Ja psal obecne. Nemel jsem na mysli tebe, kdyz jsem psal o tom, ze to je proste vyvoj a ze se s tim neda nic delat a ze bysme jeste byli jinak na stromech.

2. nic proti tomu nemam. Ja treba taky nevim co a jak se jmenuje, respektive hned si nevzpomenu. Pouzivam rocketdock zkus si to nekdy, pak nejaky jmena potrebovat vubec nebudes. Blby je, ze asi na win 8 fungovat nebude, uz ted ma obcas na jednom nasem pc problemy s win 7 64. Je to navykova vec. Programy pak poznas podle ikon nebo si je pojmenujes.

3. Vim, to tvoje ucetnictvi nebo co to je, ale treba tady prave nepochopim, ze se tak branis necemu jinymu, ale neznam to. Ja bych si radsi zvykl na neco novejsi, nez zit za chvlku s 20 let starym systemem.

4. Smatlance taky nesnesu.

5. Naprostej souhlas. Na nektery veci to pouzivam, kdyz si zalohuju veci pro web nebo neco podobny, co potrebuju mit dostupny odkudkoli, ale na nic jiny. Pokud by to zavedli nejak plosne a verim tomu, ze se o to postupne pokusi, tak me nikdy nedonuti toto pouzivat a budu radsi u 20 let staryho systemu zatvrzele jako ty. Nebo to pouziju pouze na net a jinej pc by byl pro moje veci. V tomto me jde o princip.

Mne zmeny vzhledu nevadi, spis je vitam, protoze to zase vypada jinak a necucim porad do stejnyho. Ja myslim, ze prave zmeny vzhledu jsou to nejmensi a da se zvyknout. Ribbon mne nevadi. Vadil mne prvnich nekolik hodin nebo dni a dnes jsem s nim naopak spokojenej, jem nohem lepsi. Vse je rychlejsi, intuitivnejsi, nez hledat nejaky nastaveni kdesi hluboko v textovym menu. Chapu, ze na nej kaslou, kdyz se jim nelibi. Mas to jako s autem, mne se taky nelibi ty novy plasty v aute atd., vzhledy novych aut, ale vim, ze s tim nic nenadelam. Proste to je ten vyvoj, rozhodli za nas. Zbyva bud se prizpusobit nebo se stat vyvojarem a zmenit to.

3. Opravdu jsem zkoušel snad desítky různých aplikací a prostě to není ono. Svůj systém účetnictví mám (dle svého názoru) vypilován k naprosté dokonalosti ve smyslu "co nejméně zbytečných činností pro dosažení požadovaných informací/výstupů". 20 let používaný systém mám tak hluboko zažraný pod kůži, že účtuji naprosto automaticky - a navíc velmi rychle, protože zbytečnosti, kterými oplývají všechny komerční aplikace, v něm nemám. Samozřejmě chápu, že prodávaný systém musí být velký, obecný, pamatovat na všechny situace - já spoustu takových zbytečností nepotřebujeme a proto by mě neustálé klikání, rozevírání seznamů či vyplňování/přeskakování nepotřebných položek akorát zdržovalo. Potřebuji používat účetní systém, kde běžnou položku (s DPH) zaúčtuji za 15-20 vteřin a ne za minutu.

V neposlední řadě mě těší úspora peněz. Odpadají každoroční upgrady/updaty programů (protože komerční verze obvykle uživateli neumožní, aby si člověk sám mohl změnit třeba pitomou sazbu DPH, výrobce sw chce korunky pořád). Nějaké nové požadavky na výstupy/sestavy do něj zapracuji sám.

No jo, to je pak ten zvyk:) Mne ten rocketdock sedl. Bojim se toho, ze ve win 8 nepujde, je to mnohem rychlejsi, nez hledani cehokoli ve stare nabidce win. Jina podobna aplikace neni. Respektive je, ale zere to pamet jak krava, nebo jsou placeny. No a ne prave za lidove ceny a presto jsou nabobtnaly jak prase, a to ja nechci.

Ucetnictvi - shaneli jsme program, prave takovy, aby se nemuselo kazdy rok upgradovat atd. a nasli ho. Mozna ho znas a mozna tobe nebude stacit, protoze nema tusim mzdy, ale mas k nemu dozivotni licenci. Takze zadny tahani penez jako v pripade snad vsech ostatnich. Jak se v nem dela nevim, neresim to, protoze to nepouzivam.

Tu vobec nejde o to, ci tam nieco bude alebo nie. Problem je inde.
Problem je, ze Win7 sa podarili a kopec uzivatelov proste novy system nebude chciet. Navyse vela korporatov preslo len prednedavnom na Win7, ti uogradovat nebudu a velka cast zostala stale u XP, ti upgradovat tiez nebudu ak ich k tomu nedonutia vyrobcovia HW a ked uz ano dovolim si tvrdit, ze vacsina pojde do overenych 7.
Bude to presne ako pri XP, ked kopec vyrobcovo prestal podporovat system vydavanim ovladacov a ked zistili, ze sa ich modely nepredavaju a modely konkurencie, ktore podporuju XP ano tak potichucky sa vratili k tomu, ze ovladace pre XP zacali dodavat aj oni.
Takze priestor na trhu sa vyrazne zuzuje, potencionalna skupina kupujucich tiez. Navyse Win8 prochadza s (r)evolucnym konceptom ovladania, co vzdy sposobuje kopec problemov u vacsiny ludi, ktori maju svoje win autisticke navyky.
A to som este nepisal, ze verim tomu, ze Win8 nebude na zaciatku odladeny a ze bude trpiet kopcom detskych chorob ako mala napriklad Vista.
Win8 bude prepadak, rovnako ako Vista a divim sa MS, ze vraza peniaze do takejto blbosti a nevenuje sa novym perspektivnym trhom radsej (entertaiment segment, cloudy, home servre, mobilna platforma, tablety...atd).

Ja si treba nemyslim, ze win8 na tom bude spatne, ale to je jen muj pohled. Spousta lidi si to koupi, protoze to bude novy a v TV a casopisech a na netu rikali, ze je to dobry a ze pak nebudou mit viry. Dalsi spousty to ukradnou.

Nevim ted jak jsou w7 stary, ale 2 roky urcite a v IT je dva roky hrozne moc. Takze nevidim problem v tom, vydavat co 2-3 roky novy system (nejsem programator, ale vem si, co by asi delali ty tisice progrmatoru v MS, kdyby MS vydaval novou verzi treba co 7 let? Neverim tomu, ze by mohli jit delat mobilni platformy, tablety a kdo vi co). Problem vidim v cenach, za jaky to lidem budou nutit a pak taky v tech firmach, ze tam treba nemusi neco jet. Ale pokud by toto vychytali, snizili cenu upgradu (hlavne aby se nemuselo preinstalovavat) treba na 5-7 stovek (nebo kolik to ma Apple), tak by me to vubec nevadilo a naopak budu rad, ze pouzivam novy veci, kdyz by teda byly lepsi a ne tak na hovno, jako byly Visty.

Pokud w8 vyjdou z w7, tak by vubec nemusely mit spousty chyb. Proste uvidime.

souhlasim s flegem

Operacni system je servisni program nad kterym spoustis programy, ktere pouzivas, ty jsou dulezite, jakou budou mit vyrobci softwaru motivaci prejit na Metro system Win8, ktere se teprve budou rozjizdet a Metro aplikace bude MS navic licencovat a prodavat pres MS app store. Zadnou. Teda vyrobci softwaru zustanou u tradicni tvorby a jejich aplikace budou podporovat XP, Vista, 7, 8. Pro uzivatele to znamena, ze nema duvod povysovat system.
O ovladacich se tu uz psalo, budou ovladace dale dostupne i pro starsi systemy.
Takze zbyva jedinne a to DirectX 12, ktere muze MS zase udelat jen pro Win8. Otazka je jestli nova generace konzoli bude vyuzivat DX12 nebo nizsi, protoze opet analogie na soucasnost a to, ze mame DX11 ve Win7, ale konzole umi nejvic DX9, takze vetsina vyvojaru her stale pouziva prave DX9, ktere funguji i v XP a uzivatele tak stale mohou zustavat u XP.

---

A jeste z jineho soudku: Nejpopularnejsi platforma na smartphonech a tabletech (vyjma iPad) je dnes Android, v tomto segmentu se nam zacinaji rozjizdet docela hry, Android je linux, jak dlouha (respektive kratka) cesta je k tomu, aby vyvojari zacali vyvoj nativnich linuxovych her? Jedna chyba u MS a bude vymalovano. :-p

Takze nevidim problem v tom, vydavat co 2-3 roky novy system

Tak v tomto problém vidím. 2-3 roky je krátká doba, za tu dobu sotva stihnou vychytat chyby na tom posledním systému a už vydají novej? Navíc je tento cyklus závislej na tom, jak novej systém přijme firemní segment trhu, jako se to stalo s Win Vista - ten prostě do podnikové sféry moc neproniknul, to se povedlo až Win 7. Pro firmy je prostě příliš drahý měnit často IT infrastrukturu a nejde jen o peníze na nákup licencí, ale především o ne/kompatibilitu systémů v síti a aplikací.
A ani uživatelé prakticky nepotřebují neustále nový omalovánky, operační systém je především podložka, na které se pracuje. Takže domácí uživatelé novej systém spíš jen chtějí, protože je na trhu, nikoliv že ho potřebují.
Jedinej opravdovej důvod k novým systémům vydaných v krátkých periodách je zisk Microsoftu, nikoliv potřeba IT světa.

A k tomu Metru - opět jsem zvědav, jak to pronikne do podnikové sféry. Tam na nějaký patlací dlaždice moc zvědaví nebudou, protože i pitomý zaučení / zvyknutí si uživatelů bude stát firmy čas a čas = peníze. Čím větší změny, tím víc času na zaučení, tím víc peněz to bude stát, tím víc budou nákup nových systémů oddalovat, tím menší zisk z novýho operačního systému pro MS.

Ja v tom problem nevidim. Navic jsem psal, ze si musi nejak ohlidat firmy. Jak, to je jejich problem.
O metru jsem nepsal a neresim ho.
Navic si myslim, ze i prumerne inteligentni opice by si poradila s prechodem z vist na 7 za par hodin. Tak jaky drahy zaucovani? No mame kazdej jinej nazor, ale to je normalni.

O tomhle "Takže domácí uživatelé novej systém spíš jen chtějí, protože je na trhu, nikoliv že ho potřebují." jsem ale psal.

Spousta lidi si to koupi, protoze to bude novy a v TV a casopisech a na netu rikali, ze je to dobry a ze pak nebudou mit viry. Dalsi spousty to ukradnou.

A je uplne jedno, ze to lidi nepotrebuji. Lidi dnes nepotrebuji 90% veci, co maji doma, presto je maji. Stejne tak to bude i s timto w8 a neverim tomu, ze to MS zkope tak jak visty.

Tím zaučováním jsem měl na mysli případ, kdy by i do firemní sféry bylo natvrdo vnuceno Metro bez možnosti klasickýho ovládání. Ono to není těžký se naučit, ale jestliže ty kancelářský opice umí pár základních nacvičených úkonů, který se učily mnoho let, tak v novým systému budou dlouho plavat. A pak si dojdi na personální oddělení, nebo na mzdovku, aby ti něco zařídily. Půl hodiny to bude trvat, než najdou a použijí to, co potřebuješ. Ano, půjde to, ale bude to bolet.

A ještě k tomu krátkýmu cyklu nových OS - pokud nový OS nepřinese nic zásadního a opravdu přínosnýho (kromě úpravy vzhledu a ovládání), tak právě firmy nebudou muset přecházet na nový systémy. Donutí je k tomu jen neexistence driverů na nový HW na starší systém, ale pokud budou vzájemně kompatibilní ovladače, jako třeba Vista vs. Win7, tak vydrží, dokud to půjde. Vždyť jak dlouho vydržely XP? A to byly sedmičky už dlouho na trhu.

ja myslim ze nejake tlacitko je uplne najmensi problem firmy MS. Keby sa radsej namiesto tlacitok a zneliek zamysleli nad tym ako nespustat automaticky vsetky viry, pripadne povyhadzovali tych 10 zbytocnych ochrannych hovadin (typu defender) ktore vzivote nic neodhlalia len zbytocne vytazuju PC a inet linku a odosielaju bez dovolenia uzivatela kvanta dat do MS akoze kvoli "ochrane", no to urcite. A keby vyhodili tych 150 zbytocnych uloh co su v planovaci uloh defaultne. A keby prestali automaticky defragmentovat vsetky disky nachadzajuce sa v okoli 10m od PC :-D
Proste je to jak vzdy. Znelky a tlacitka. To je pre amika dolezite. Ze to nejde (resp. robi si to co chce a kedy chce) nevadi.

Pouzivam ale 3dni som vypinal tie vsetky veci (ptz to malo neziaduce vedlajsie/brzdiace/ine sialene efekty a vzdy som najprv 2hodiny musel hladat ktory kretenizmus tie ucinky sposobuje a potom kde sa to vypina :)
A este stale mam tych 150 somarin v planovaci uloh ptz uz nemam sil kazdy jedno studovat co to je za nezmysel, z planovaca som vypol som len automaticke spustanie toho dementneho merania indexu vykonnosti ktore sa spustalo vzdy pri necinnosti a nastavilo mi to jas na maximum skoro mi to vyrazilo oci ten naraz fotonov bez predchadzajuceho upozornenia :D A napr. defender silne spomaluje nacitavanie velkych suborov atd atd.
P.S. ked vyrobca NB podporuje len Win7 tak moc na vyber nemam. Kvoli special HW v NB je pouzivanie OS nepodporovanych vyrobcom dost problematicke.
P.S.2. a ked som za to zaplatil tak to aj pouzivat chcem, ale ked sa v tlaci zaoberaju ludia nejakym tlacitkom namietso toho aby sa opytlai ze ci bude Win8 tiez taky crep, tak mam pocit ze som z inej planety :)

Zpět na aktuality Přidat komentář k aktualitě Nahoru