Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zesilovač pulzních kmitů

Ahoj všem,

chtěl bych touto cestou požádat o pomoc lidi, kteří se dobře orientují v oblasti elektroniky a vím, že i takový tady zavítají.
Neví někdo o nějakém schématu nebo nevěděl by někdo navrhnout schéma zesilovače pro zesílení signálu o různých frekvencích? Podmínkou je napájení tohoto zesilovače signálu z 9V baterie nebo naprosto dokonale usměrněného zdroje a nedegradoval stejnosměrné pulzní kmity signálu, které by byly na jeho vstupu, tj. aby byl dodržen obdelník a byly stejné i na jeho výstupu, ale zesíleny. Snad to nejsou příliš náročné požadavky :-/

Díky za případný typ

Craft

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Ahoj brtníku, tak jsem se konečne dostal k dostavbě zapojení, dle tvého návrhu a zatím nemohu najít… nový
Craft 15.07.2007 20:02
Craft
Odpovím ti za brtníka, báze se u optočlenů nezapojuje, zapojení napájecích vývodů se u integrovaných… nový
jirka44 15.07.2007 20:31
jirka44
Viděl bych to asi tak: U CD4049 se musí zapojit napájení, což je Vcc-vývod 1 na OUT obvodu LP2951CM… nový
mia 15.07.2007 20:43
mia
aha, sorry, já to bral automaticky že si to připojíš. pokud člověk přebírá značku z knihovny, většin… nový
lední brtník 15.07.2007 20:44
lední brtník
Ahoj brtníku rovněž děkuji,za pěkné schéma zesilovač/tvarovač. Chtěl bych vědět zda na výstupu jsou… nový
Anonym 31.01.2008 22:08
Anonym
jestli máš kontakt na crafta, rozumnější by bylo probrat to s ním. on o té teorii kolem toho ví víc,… nový
lední brtník 31.01.2008 23:39
lední brtník
Brtníku děkuji za vysvětlení,pokusím se spojit s craftem, ale chtěl bych postavit něco takhle jednod… poslední
Anonym 01.02.2008 22:58
Anonym
Aha, tak tady byla ona chybka, už je mi to jasné, díky všem za info a za odkazy na datasheety. Craf… nový
Craft 15.07.2007 20:53
Craft

Ahoj brtníku,
tak jsem se konečne dostal k dostavbě zapojení, dle tvého návrhu a zatím nemohu najít chybu v praktickém zapojení.
viz. http://img293.imageshack.us/img293/9725/brtnikschem avh5.jpg

Určitě zůstane na CNY17-3 vývod č.6 (base) nezapojen? Dále se mi nezdá, že u CD4049 nebude zapojen pin 1 (VCC) ani 2 (VSS), případně 13 a 16 (NC), viz. datasheet pro CD4049UB http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/268 82/TI/CD4049.html
Rovněž u LM2903 pin 4 (Vcc-) a 8 (Vcc+) http://www.ortodoxism.ro/datasheets/SGSThomsonMicro electronics/mXuzyx.pdf
Tady mi to nějak hlava nebere, to se přiznám.

Díky za případné upřesnění.

Craft

Viděl bych to asi tak: U CD4049 se musí zapojit napájení, což je Vcc-vývod 1 na OUT obvodu LP2951CM a Vbb-vývod 8 na GND z baterky 9V. Piny NC se nezapojují (Not Connected). Báze u optronu se nezapojuje a u LM2903 by měl být zapojený pin 8 na +5V (kladný pól kondíku C1) a pin 4 na zem (U0, z USB).

aha, sorry, já to bral automaticky že si to připojíš. pokud člověk přebírá značku z knihovny, většinou se napájení nekreslí a jen se ve vlastnostech nadefinuje kde to je připojené - ale u více zdrojů s tím může být zmatek.

LM23903: 8 na +5V, 4 na U0
CNY17: 6 se nechává v luftu, někdy kvůli lepším hranám jde přes cca 10k odpor připojit na GND. ale díky komparátoru před ním by to nemělo být nutné.
CD4049: 1 na +9V, 8 na GND
země U0 a GND nejsou spojené.

datasheety bez registrace u spammerů jsou www.datasheetcatalog.com nebo www.datasheets.org.uk
nějaký další dotaz můžeš klidně přes zdejší poštu.

edit: kolezi byli hbitější

Ahoj brtníku rovněž děkuji,za pěkné schéma zesilovač/tvarovač. Chtěl bych vědět zda na výstupu jsou pravoúhlé kmity nahoře nebo dole (neznám přesný název )měly by být nahoře a naprosto bez stejnosměrné složky, jinak by se poškodila krev (ale při 9 V to snad nehrozí).Pokud jsou dole, šlo by použít místo CD4049 typ CD4050, který nepřevrací vstup podle datasheetu a jak to mám zapojit.Ještě jednou díky za tvůj čas a radu.

jestli máš kontakt na crafta, rozumnější by bylo probrat to s ním. on o té teorii kolem toho ví víc, já jen zkoušel malovat co by mělo fungovat.

co si vzpomínám, schéma se časem zesložitilo nejdřív kvůli požadavku na přeladitelnost v mnohem větším kmitočtovém rozsahu, přitom se stále předpokládalo generování signálu na PC (stabilita, okamžitá kontrola, výběr hodnot). protože však pc je zařízení spojené s elektrickou sítí, v obvodu vždy musí být zařazeno optické oddělení (kvůli oddělení potenciálů).
pokud jsou koncová hradla 4049 správně buzena, je výstupní signál obdélníkový. tuším že jsem zrovna v některém z prvních schémat špatně naznačil regulaci napětí na výstupní straně, z optočlenu díky tomu nevycházel obdélník a tím pádem místo kolmých hran vycházel ven deformovaný paskvil se zákmity.

to že nebude na výstupu žádná stejnosměrná složka, v původním zapojení m.j. řešily výstupní hradla zapojená v protifázi - z výstupu na jednu elektrodu vedlo invertující hradlo na další elektrodu. správně by se měl odepínat klidový stav, jenže jako mnohem zásadnější se ukázalo něco jiného:

pro správnou funkci neměl mít výstupní signál střídu 1:1, ale jen povahu velmi tenkých impulsů. to se nakonec pro původní ideu (ovládací program využívá zvukovou kartu, přeladění přes více pásem, stálé dodržení této úzké střídy v celém kmitočtovém rozsahu) ukázalo jako zásadní problém, který zapojení hodně zkomplikoval.

já jsem měl loni poměrně nedostatek času pro ověření té konstrukce a víceméně to díky tomu skončilo, craft nakonec volil jiné řešení.

správnou cestou je mít tento generátor naprogramovaný v jednochipu, výstupní střídu přitom odvozovat třeba z děličky, čekacích stavů, tabulky hodnot, nebo určovat výpočtem. nevím co je nejefektivnější, nejsem ani programátor, ani nerozumím procesorům.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru