Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Výroba solární nabíječky

Realizace tohoto na nějaké aspoň trochu rozumné úrovni je docela složitá elektronická záležitost a bez znalostí elektroniky se to bohužel neobejde. Konkrétně to, co je v tom videu, je taková nejjednodušší implementace se stabilizátorem (aspoň to tak vypadá podle toho schematu, který jsem tam zahlídnul), která, když bude málo světla (na solárním panelu bude pod pět voltů), nebude fungovat vůbec, no a při plným sluníčku budeš zase topit většinu výkonu na tom stabilizátoru. Podívej se na Energy Harvesting integráče (dělají to dneska snad všichni, namátkou Analog Devices, Texas Instruments atd.). Pokud nic rozumného nenajdeš, tak nejschůdnější cesta je podle mýho prvního zhodnocení asi takováhle:

1) Těsně za solárním panelem buck-boost DC-DC měnič, který ti vyrobí třeba 5V s účinností nad 80% napříč celým rozsahem napětí, který ti generuje ten solární panel (odhaduju tak 3-15V). Kritický bude start tohoto měniče kvůli solárnímu panelu i za špatných světelných podmínek, možná bych tam ponechal místo na nějaký load switch (mám dobré zkušenosti třeba s SIP32408 nebo jeho ekvivalenty ve větších pouzdrech), který ti na začátku ponechá tenhle měnič odpojený a teprve potom ho zapojí k nějakým větším kapacitám velikosti několika mF na vstupu dalších obvodů. Jakmile ten měnič nastartuje a nabije se výstupní kapacita, pak je to v pohodě, pak vydrží docela velké poklesy napájecího napětí.
2) Tímhle jakžtakž trochu stabilnějším napětím nabíjet vnitřní Li-Ion nebo Li-Pol akumulátor (zvolil bych nějaký "hloupější" nabíjecí obvod, nedával bych tam něco inteligentního typu třeba BQ24050, ten může být háklivej na nestabilitu napájecího napětí, které tam kvůli měkkosti solárního panelu, asi bude)
3) Za Li-Ion akumulátorem boost DC-DC měnič, který vyrobí stabilních hezkých 5V pro nabíjení spotřebičů.

Tohle je IMHO cesta s hodně velkou výslednou účinností.

Osobně bych tam viděl ještě nějaký mikrokontroler (napájet z interní baterie), který by zaprvé volil optimální nabíjecí proud na základě aktuálního osvětlení - hlídal by vstupní napětí buck-boost měniče a na základě toho reguloval nabíjecí proud baterie. A za druhé hlídal úroveň vybití Li-Ion baterie a odpojil zátěž na výstupu (zase pomocí nějakého load switche) při poklesu jejího napětí, u Li-Ion je absolutní práh cca na třech voltech, když ji vybiješ pod tuhle hodnotu, ničíš ji)

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny