Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Ubuntu - Serverový terminál

Takze, aby sme tu len nepoucovali ako sa mame spravat skusme nieco aj k problemu, kedze to moze pomoct aj niekomu v budcnosti.
Na lnuxovy server sa prihlasujeme zvacsa cez terminal. Pokial nemame fyzicky pristup pouzijeme na prihlasenie sa do shellu, co je vlastne prostredie, v ktorom mozeme ovladat system. Shell moze byt bud CLI (cize textovy) alebo GUI (cize klikaci).
Najbeznejsie druhy shellu su sh, bash pripadne tcsh.
POmerne doelzity je runlevel, v ktorom sa nam spusta server. Nebudeme sa pustat do vysvetlovania ako bootuje linux, to by mal zvladat kazdy sysadmin, takze ak sa chces hrat so serverom najprv sa nauc ako vlastne bezi.
Runlevel nam v jednoduchosti povedane urcuje, ci system spustame ako single user alebo multiuser mode a ci v nom bezia sietove sluzby (pomerne dolezite pre remote prihlaseni). Typicky runlevel je 3, cize multiuser + networking, pre klikoidnych adminov je to runlevel 6 (cize 3+GUI). Runlevel je dolezity aj preto, ze jednotlive distribucie mozu mat trosku pomenene runlevely, napriklade, ze 2 sa spusta spolu s GUI a pod.
Dajme tomu, ze uz ti bezi server a dokazes sa nan lokalne nalogovat, cize ta privita uvodna hlaska zo serveru a vidis login:
Pokial sa uspesne autetifikujes spusti sa prislusny shell k danemu kontu (kazdy moze mat iny) a mozes server ovladat.
Pokial mas spusteny uz ssh demona mozes sa pripajat na server aj cez siet 9ak ma platnu sietovu konfiguraciu), medzi najpopularnejsie nastroje na remote spravu patri putty.
Navod na temrinal je terminova blbost, musis popisat, co chces presne riesit, zoznam prikazov v shelli zistis cez tabulator a manual k nim je popisany cez prikaz man.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny