Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem MATE prostředí na OpenSUSE a PcLinuxOS

Dobrý den,
může mi někdo poradit, zda je MATE vhodné pro výše zmíněné distribuce? Dost se mi zamlouvá. Zatím vím, že by ho měl mít nejlépe odladěný Mint. Mně je ale více sympatický OpenSUSE, kde je výchozí KDE, případně pak druhý zmíněný, kde by rovněž měl být výchozím prostředím KDE. Jsem spíše začátečník, Linux jsem spouštěl live, ale jak jsem zjistil, live spouštím až moc často a tak jsem se rozhodl nainstalovat Linux napevno. Bude na nefiremním notebooku, který je trošku starší a MATE je bez 3D akcelerace vhodnější. LXDE a Xfce mi přijdou dost ostříhané a mám s nimi problém, možná o nich budu uvažovat později.

Předmět Autor Datum
Já bych ti sice doporučil ten mint, ale to je tvá věc... Sám ho mám, a naprostá spokojenost. MATE je…
Blesk McQueen 29.01.2015 16:13
Blesk McQueen
Mám nainstalované OpenSuse a začal jsem s Mate, tak nějak ze zvědavosti přidal i Xfce, to jsem použí…
jamaca 30.01.2015 20:18
jamaca
Zustal bych na OpenSUSE na KDE, preci jenom, neco nebude fungovat a budes potrebovat radu a kolik my…
RedMaX 30.01.2015 20:45
RedMaX
Ok, kašlu na to. Zkusím Mint s Mate, pokud bude problém, tak holt zkusím něco s Xfce. To KDE se mi f…
Polyn 30.01.2015 21:53
Polyn
Tak otazka je, zda-li jako zacatecnik mas potrebu resit stabilitu, predpokladam, ze zacatecnik nebud…
RedMaX 30.01.2015 22:29
RedMaX
Souhlasím, Mint 17 resp.17.1 je založen na ubuntu 14.04 což je také LTS verze s 5 letou podporou a j…
janík 31.01.2015 17:01
janík
Jak jsem říkal - chce to zkusit. Pokud to nevíš, tak v distribucích linuxu můžeš zkusit různá prostř…
jamaca 30.01.2015 22:42
jamaca
Fedoru nebrat, s tou jsem měl vždy nějaký problém Já nikdy ;-):-)
Rce 31.01.2015 18:18
Rce
Já si myslím, že začátečníci moc řeší, jakou distribuci nainstalovat. Podle mě je nejlepší, ať si ka…
jamaca 30.01.2015 21:29
jamaca
Přesně tak. Kdysi dávno jsem používal Mandrivu, když se rozpadla vývojová skupina, přešel jsem na Fe…
Rce 31.01.2015 18:21
Rce
No nevim, pri aktualizaci Ubuntu samozrejme /home, ktery mam zvlast na partisne neformatuju, ale kdy…
RedMaX 31.01.2015 18:53
RedMaX
Proč vlastně madriva skončila. Když si pročítal hodně staré diskuze, tak se zdálo, že to je progresi…
Polyn 01.02.2015 18:59
Polyn
Nejdriv byl Mandrake, potom Mandriva a ted je Mageia. Ty distribuce na sebe navazuji, ale uz to skor… poslední
RedMaX 01.02.2015 21:08
RedMaX

Mám nainstalované OpenSuse a začal jsem s Mate, tak nějak ze zvědavosti přidal i Xfce, to jsem používal poměrně dlouho. Dal jsem tam i KDE a nevidím, že by bylo nějak náročnější. Tak nyní používám nejraději to KDE. Notebook mám již poměrně starý - 6 let. Takže podle mě je úplně fuk co tam dáš. To Xfce se mi tedy nezdá nějak osekané. Rozhodně je o mnoho lepší než LXDE. To jsem kdysi taky zkoušel a šlo rychle pryč.

Zustal bych na OpenSUSE na KDE, preci jenom, neco nebude fungovat a budes potrebovat radu a kolik myslis ze lidi jede na OpenSUSE s MATE? Podle me malo a tudiz ti pak nikdo neporadi.

Ale stejne si myslim, ze se brzo vratis na Windowsy, PClinuxOS je dobra cesta, jak si linux znechutit a openSUSE si myslim, ze moc neni pro zacatecniky, osobne bych si na bezne pouziti nestrcil do PC nic mimo trojici Ubuntu, Mint, Fedora. (Samozrejme jsou pouzitelna i dalsi distra, ale nevhodna pro malo pokrocile uzivatele, takze ArchLinux apod. vubec nezminuju.)

Ok, kašlu na to. Zkusím Mint s Mate, pokud bude problém, tak holt zkusím něco s Xfce. To KDE se mi fakt nelíbí ani trochu. Jinak ke zmíněné Fedoře - proč je jednou z těch tří, které by mohly na běžné PC? Měl jsem za to, že patří k distibucím, s kterými je nutné si hodně vyhrát, aby byly použitelné a stabilní.

Tak otazka je, zda-li jako zacatecnik mas potrebu resit stabilitu, predpokladam, ze zacatecnik nebude resit nejaky profi server, ale spise domaci pouziti a na to je dostatecne stabilni kazda distribuce. Tady jde predevsim o mozne problemy a teda zakladnu uzivatelu, aby kdyz se neco vyskytne byl problem uz nejlepe nekde na webu vyresen nebo aby nekdo dal radu, jak to vyresit a v tomhle s prehledem vede Ubuntu, samozrejme Mint je vicemene to same, takze vetsi cast navodu bude fungovat taky. Treti v poradi je Fedora. (Jiste hodne navodu je obecnych a napriklad ArchLinux ma hodne dobre zpracovany manual v anglictine a hodne toho tam je pouzitelne i pro jina distra.) Pokud by ses rozhodl pro to KDE, tak jiste ma sve uzivatele i openSUSE, ale tim bych koncil, ostatni exotika je opravdu vhodna hlavne pro ty co si dokazi poradit sami.

Souhlasím, Mint 17 resp.17.1 je založen na ubuntu 14.04 což je také LTS verze s 5 letou podporou a je svým prostředím Mate a ovládáním velice podobný WindowsXP. Prakticky vše co funguje na ubuntu, funguje také v Mintu, a ve Wiki návodech se dá najít řešení - a to v CZ. Na starší PC a začátečnické znalosti linuxu v současnosti asi nejlepší volba.

Jak jsem říkal - chce to zkusit. Pokud to nevíš, tak v distribucích linuxu můžeš zkusit různá prostředí. Ve správci programů nainstaluješ třeba - Prostředí Gnome, prostředí Kde, prostředí Xfce a při startu si potom vybereš prostředí, které chceš. Nemusíš tedy přeinstalovávat celý Linux. Můžeš tedy mít toho Minta s KDE, s XFCE, s Gnome a apod. Vybereš si při startu!
Můj osobní názor - Fedoru nebrat, s tou jsem měl vždy nějaký problém.

Já si myslím, že začátečníci moc řeší, jakou distribuci nainstalovat. Podle mě je nejlepší, ať si každý zkusí víc distribucí a sami si vyberou, co jim vyhovuje. Kouzlo Linuxu je v tom, že si můžu zkusit Linuxů co hrdlo ráčí. Žádné klíče, žádná autorizace. Zazálohuju si data a jedu na další Linux. Tak to alespoň dělám já, a jak tak sleduju na fórech, asi nejsem sám. A na fórech se stejně rádci nezhodnou na nejlepší distribuci.

Přesně tak. Kdysi dávno jsem používal Mandrivu, když se rozpadla vývojová skupina, přešel jsem na Fedoru naprosto bez problémů včetně všech dat a nastavení (!!!) aplikací! Drsani sice zálohují data (to má ostatně dělat každý napříč politickým spektrem systémů) ale navíc nezformátují při instalaci /home a v klídečku pokračují včetně původního nastavení a dat dál jako by se nechumelilo :puff:

No nevim, pri aktualizaci Ubuntu samozrejme /home, ktery mam zvlast na partisne neformatuju, ale kdybych prechazel z distra na jine, tak bych to urcite udelal. Nakonec uz to, ze neformatuju pri povyseni systemu na vyssi verzi dost casto znamena se v tom prohrabnout a sem tam neco umazat.

Naopak nesouhlasim s tim, aby zacatecnik "si vybral". On nevybere dobre, protoze nevi a leda ho pak nahodna spatna volba utvrdi v pouzivani Windows. Nakonec ja sam jsem na linux definitivne presel az kdyz jsem konecne zvolil Ubuntu. Predtim jsem mel Mandrake, Mandriva, Fedora, PClinuxOS, Debian a vzdycky jsem dopadnul tak, ze jsem se nekde zadrhnul a nevedel jsem jak problem vyresit, jak system nastavit, aby to fungovalo. Jiste, diky tomu jsem se mnohe naucil, ale kazdy nebude ochoten a akorat ho to odradi, takze jak uz jsem napsal, brat pouze ty velke distribuce, ktere nam dneska pekne vykristalizovaly a ktere dnes maji pocetne komunity a tudiz i reseni snad skoro vsech moznych problemu. Exotiku zkouset maximalne ve VirtualBoxu.

Nejdriv byl Mandrake, potom Mandriva a ted je Mageia. Ty distribuce na sebe navazuji, ale uz to skoro nikdo nepouziva. Dnes uz to vyviji jen uzkej okruh fanousku. Predchozi dve byly normalni firmy, ktere po case zkrachovaly, asi ve Francii moc linux nejede nebo davaji zakaznici prednost zahranicnim a co si budeme nalhavat kvalitnejsim linuxovym firmam (distribucim).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru