Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Co znamená počáteční velikost virt. pam.?

minimalni velikost je, jak velky soubor si system udela hned na zacatku. Kdyz mu (potom) zacne dochazet RAM, tak si nektere mene potrebne veci odlozi na disk do toho souboru a tim si kus RAM uvolni.

Kdyz mu postupne dojde i misto v tom souboru, tak si ten soubor zvetsi. Jenze zatimco na zacatku ten soubor udelal naraz, takze je docela rozumna sance, ze ho taky udelal v jednom souvislem kuse, tak ty jsi mezitim taky vytvoril nejake soubory (napriklad cache prohlizece) a on uz ten soubor nemuze natahnout souvisle, ale misto toho proste nekde vezme kus mista na disku a prohlasi - pokracuje to tady. A pak zas potrebuje dalsi misto, tak vezme jiny kus nekde jinde a prohlasi a pak to pokracuje jeste tady (a tam a onhle a jeste jinde).

A tak to dela, az soucet tech mist dosahne povoleneho maxima a pak prohlasi, ze uz nema pamet a musis ukoncit jednu nebo vice aplikaci.

Ono se z bezneho pohledu zda, ze ten soubor je proste takhle veliky (treba 2048MB) a souvisly (tedy jeden byte za druhym), ale ve skutecnosti se na disku sklada ze sektoru, ktere jsou rozhazene vsude mozne a pro precteni dalsiho musi hlavicka disku nejdriv najet nad prislusnou stopu (a ujistit se, ze je nad ni), pak pockat, az se k ni dotoci prislusny sektor, a pak teprve muze zacit cist. A v zapeti zase cestuje nad uplne jinou stopu a ceka na dotoceni uplne jineho sektoru. (Zatimco u souvisleho bloku, jako to bylo u pocatecniho vytvoreni se zadanou minimalni velikosti, proste najede na jednu stopu a pak cte jeden sektor za druhym, protoze tam jsou takhle hezky za sebou a na dalsi stopu (vedlejsi, cili blizkou) prejede az se docte ke konci tehle. Pricemz ji tam nejspis akorat cveka prvni sektor, ktery ona chce prave cist).

A ono to prejizdeni mezi stopama a cekani na sektory je skutecne velice pomale (oproti pouhemu cteni), protoze se ten disk toci furt stejne rychle a sektoru je na stope hodne, takze je jedno, jesteli se sektor cte, nebo "preskakuje", ale v prumernem pripade preskakujes polovinu sektoru na stope a tim rychlost cteni klesa tolikraty, kolik tech sektoru preskakujes - coz jsou klidne desitky.

A mit cteni z disku treba dvacetkrat pomalejsi kdyz potrebujes do preplnene pameti neco vracet kazdou chvilku, to uz je sakra znat.

Protoze to, ze si tam neco z RAM ulozi (a tim ziska misto), znamena, ze uz to v te RAM nema, ale vetsina programu pocita s tim, ze jsou v pameti cele, a tak si vesele skacou v kodu, kam je zrovna napadne. A s daty je to podobne. Takze az na specialni pripady (nebo programy, ktere jsi spustil, ale ted nic nedelaji a ty je nepouzivas), se po te pameti vesele beha a kazdy zasah mistya, ktere bylo ulozeno na disk znamena takovehle cteni.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny