Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Dotaz: Co potřebují na 3D hru a přehrání 3D filmu v televizi?

Mám obavy, že ako píše kámo Fiala, tak nemáš 3D TV... inak by si k nej dostal pri zakúpení určite aspoň jeden pár okuliarov... a nenapovedá tomu ani cena cca 350 € za 42" panel. To "3D pasivní" je pravdepodobne chyba v popise...

A pokiaľ ide o teóriu 3D hier na 3D TV, tak:
Pokiaľ ide o Philips v oblasti 3D TV, tak Philips aj LG šli smerom vývoja pasívneho 3D, čo znamená, že dva obrazy (t.j. pre ľavé oko a pre pravé oko) umiestnené na obrazovke vedľa seba alebo nad sebou skombinuje do jedného obrazu, pričom pri pasívnej technológii tieto dva obrazy cez seba preloží tak, že každý nepárny riadok obrazu je tvorený z pôvodného ľavého (alebo horného) obrazu a každý párny riadok je tvorený z pôvodného pravého (alebo dolného) obrazu. Na obrazovke sú týmpádom v každom okamihu súčasne prítomné oba obrazy. Na obrazovke je špeciálna presná polarizačná fólia, ktorá polarizuje svetlo z každého nepárneho riadka vo vertikálnej rovine a každého párneho riadka v horizontálnej rovine. Pozorovateľ má nasadené pasívne 3D okuliare, ktoré nie sú ničím iným, než fóliami, ktoré pre jedno oko prepúšťajú svetlo polarizované vo vertikálnej rovine a pre druhé oko v horizontálnej rovine. Tým dochádza k tomu, že obraz získa hĺbku.
Ostatní výrobcovia 3D TV napr Samsung Používajú aktívnu technológiu, t.j. na obrazovke dochádza k veľmi rýchlemu striedaniu kompletných obrazov pre ľavé oko a pravé oko. T.j. V určitom okamihu máš na obrazovke vždy len jeden obraz, určený pre jedno oko. Okuliare sú aktívne, t.j. potrebujú svoju batériu a synchronizáciu s TV. Tým sa dosiahne to, že v okamihu, keď je na TV vysielaný obraz pre ľavé oko, Ti okuliare zatemnia priezor pravého oka a keď je na TV vysielaný obraz pre pravé oko, Ti okuliare zatemnia priezor ľavého oka.
Keby si mal Philips 3D TV, potreboval by si pasívne 3D okuliare, ktoré nespôsobujú únavu spôsobenú blikaním obrazu, sú ľahké, lacné, nepotrebujú elektroniku ani napájanie. Nevýhodou pasívneho systému je zníženie rozlíšenia, ktoré vyplýva z vyššie popísaného preloženia dvoch obrazov cez seba.
To sme sa bavili pre 3D hru v tom zmysle, že má byť "v priestore". Ono totiž 3D televízory majú ešte jednu špecialitku: vysvetlím pre pasívny princíp:
V okuliaroch jedného hráča sú na oboch očiach fólie s vertikálnou polarizáciou a v okuliaroch druhého hráča sú na oboch očiach fólie s horizontálnou polarizáciou. Ak si pochopil vyššie popísaný princíp, prídeš na to, že v takomto prípade môžu obaja hráči hrať multiplayerovku, pričom každý z nich vidí len svoju pozíciu v hre. Obraz, ktorý sa pre multiplayerovky musí pre oboch hráčov rozdeliť, aby každý mohol sledovať svoju pozíciu v hre, sa cez seba preloží a každý z nich vidí na celej obrazovke len svoj obraz. Samozrejme tu už nejde o priestorové videnie ale špeciálne využitie 3D televízorov na nezávislé sledovanie dvoch 2D obrazov, pričom každý z nich je zobrazovaný na celej ploche. Nazýva sa to 3D Dual play.
Takže toľko, pokiaľ ide o 3D TV a 3D okuliare. Samozrejme ti táto technológia nevytvorí z hier 3D hry. Musíš mať 3D hru a výbavu PC takú, aby to zvládala.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny