Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem linux instalace - problem

Ten Handbook jsem myslel nikoli, aby sis to skutecne instaloval, ale aby sis to precetl treba cestou do prace/skoly/k lekari, nebo v libovolnou jinou vhodnou dobu, protoze ackoli je to navod k instalaci, tak je tam receno proc se to dela a jak to sedi dohromady a jak se tomu rika a tak podobne - proste je to docela dobre pro "vseobecny rozhled" a kdyz kdekoli resis nejaky problem s linuxem, tak si casto vzpomenes, ze tam o tom neco psali a ze by ses mohl zkusit podivat po tomhle tamhle to, jestli to vubec neco znamena, nebo ne. A ze rucni editace konfiguraku neni temna magie, vetsinou jen nekde prepises Yes na No, nebo za hostname= napises, jake chces jmeno pro pocitac. A ze konfigurace je v /etc. A ze ... ze vlastne s navodem se dela spousta slozitych veci snadno

Ale to je jedno, proste si to nekdy rychle precti a tim to mej prozatim za splnene, ono se to samo ozve, az to budes potrebovat a treba si to ani neuvedomis.

Sayboyan je pry 100% kompatibilni s Gentoo, takze postupy s gentoo ti v nem nejspis budou fungovat taky, pokud se je rozhodnes pouzit, takze i tady ti ten handbook trochu poda pomocnou ruku.

---
1. potebujes mit volne misto na disku (ne na C:, ale na HDD/SSD o tom, co to je, pokud to jeste nevis, tak https://wiki.gentoo.org/wiki/Handbook:X86/Installa tion/Disks), aby krome partisny s windows tam bylo misto i pro partisny s Linuxem https://wiki.gentoo.org/wiki/UEFI_Dual_boot_with_W indows_7/8

2. kompilace je celkem jednoducha, hlavne se o ni az tak moc nestaras (dobre u kernelu ano a jsou to asi 4 prikazy co potrebujes), protoze to za tebe dela system (pokud to nechces delat sam, vetsinou nechces, je to zbytecna prace)
Napriklad muj oblibeny textovy editor Vim (mocny, ale z pocatku temny, pozdeji silne navykovy) se, vcetne vsech knihoven a dalsich zavislosti stahne, prelozi a nainstaluje takto:

emerge app-editors/vim
(samozrejme pokud do toho chces zasahovat, da se to udelat i mnohem sloziteji, ale bezne to neni treba)

3. Rekl bych, ze stejne jako v kubuntu, podle instrukci autora (obsah balicku rozbalime do nejakeho adresare a zavolame
java --nejake --parametry jmeno.programu.java
... nebo tak nejak.
ten balicek.tar.gz se bude nejspis instalovat naprosto stejne jako u kubuntu)
mozna ti to pri prvnich pokusech rekne, ze chybi nejake knihovny, takze je doinstalujes a zkusis to znova
emerge crypto++ expat libcss liblibiconv
, pokud si to stezovalo na chybejici crypto++, expat, libcss a liblibiconv napriklad (nebo proste jednu po druhe)
nebo na to ma sayboyan mozna i nejaky klikaci nastroj, ale o moc slozitejsi to jiste nebude

4. jak je videt, tak v gentoo / Saybayonu veskerou praci s kompilaci za tebe odre system, ty jen reknes, co chces aby bylo a on zajisti zbytek (akorat mu to trva, protoze to zkompilavat je delsi, nez jen rozbalit nejaky balik, ale trva mu to jen pri instalaci, normalni provoz je pak stejny ci trochu rychlejsi, protoze optimalizace pro tvuj stroj)

---

v gentoo je toho hodne, akorat mu staci malo pro to, aby se postavilo na vlastni nohy a bylo schopne si doinstalovat z toho zbytku cokoli si reknes a neinstalovat to, co nepotrebujes.

Tady mas krabici Lega, je v ni 15.788 kosticek (pocet programu v repozitari, kam jsem sahnul) - vezmi nejdriv velkou zelenou desku, postav na ni kostku 2x4, na ni kostku 2x2, pred ne dej na sebe dve kostky 4x4. Gratulujeme - prave sis postavil vlastni stul a zidli (minimalni system), dale si muzes hrat sam, zde je nekolik dalsich rad a napadu: ...
Nebo je zde ukazkova sestava z vylohy - stredoveka vesnice s hradem, s hlaskou a padacim mostem (celkem 1.150 dilku ve 141 celcich), doma si to muzes treba i rozlozit a poskladat po svem (liveDVD s instalaci officu, her, zakladnich nastroju, grafickeho rozhrani, gadgetu ... (mam na NB nainstalovano 141 programu jmenovite, se vsemi jejich zavislostmi a knihovnami je to asi tech 1.150 )

To pak ta velikost naroste (liveDVD je neco jako windows + office + dalsi doplnky - nacpes tohle na 3GB?)

install-x86-minimal-20150825.iso 203M - minimalni instalacni medium - ja si s tim CD legraci nedelal :)

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny