Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem linux instalace - problem

Po pravdě řečeno nevím, před mnoha a mnoha lety, kdy Mrtvé moře mělo ještě jen takovou rýmičku, tak jsem měl s používáním liveCD Gentoo a jeho grafickou instalací nějaké problémy a než jsem je vyřešil, tak už jsem to Gentoo měl nainstalované a rozběhané a pak jsem to ještě párkrát dělal ručně a pak už jsem to vůbec ani nezkoušel, protože to pro mě už nemělo žádné výhody, naopak na tehdejších strojích (tohle byla tuším ještě 486) byl každý kousek výkonu a paměti znát, takže vlastní instalace byla výrazně lepší, protože jsem tam neměl (skoro) nic nepotřebného. Teď už ten tlak na výkon zdaleka není takový, ale zvyk je zvyk.

A při ruční cestě mám naprosto pod kontrolou, co se kam pokusí zapsat, aby to modifikovalo zavádění a co z toho pro mě plyne a že si tím nic nepřepíšu omylem. A většinou stejně používám lehce nestandartní settingy, takže je to pro mě výhodnější mít pod plnou kontrolou.

Svého času měly ty instalátory možnost říct "takhle mi to teď dej na pevný disk", teď už se to asi bude trochu lišit, hlavně kvůli UEFI a taky kvůli těm emulacím disku v paměti, které CD/DVD potřebuje a normální instalace naopak ne.

Takže pokud máš ty Win10 zálohované (a v nejhorším smažeš celý disk a dáš to tam ze zálohy), tak to klidně zkus, ono to nejspíš vyjde dobře. Ale já touhle cestou už nešel přez 10 let a vlastně o ní nic nevím.

Mimochodem není až tak velký problém nainstalovaný sytém ručně ořezat až na kost a pak si ho zase sestavit jinak, takže pokud ti to tam instalátor dá včetně těch KDE a časem se jich zatoužíš zbavit a dát tam jen fluxbox, tak to samozřejmě taky jde. A taky jde mít jak KDE, tak fluxbox a přepínat si, na co máš dnes náladu.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny