Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Existoval středověk?

[2/2]
Pak začaly logicky vznikat "centra", již zmíněných 5 patriarchátů (Řím je jedním z nich). Tyto centra pak prvně teologicky, pak i ekonomicky začaly ovládat nejen místní církve, ale postupem doby začaly (někde míň, někde víc) nabírat i světskou moc.

V podstatě tedy platilo, že patriarcha měl "moc" nad všemi místními církvemi, které byly sdružovány do vyšších správních celků. Proti "moci" patriarchů v podstatě nikdo neprotestoval.

Římský biskup (patriarcha) se stal "vládcem" nad západní říší (ve smyslu vlády nad touto čáatí církve, ne ve světským významu). Byl tedy mezi ostatními biskupy "první", ať už se na definici dívalo ve smyslu "první mezi rovnými" nebo "první nad rovnými".

Obě církve - východní i západní - odvouzují svůj "původ" od tzv. apoštolské posloupnosti. Ježíš ustanovil 12 apoštolů, kteří světli další kněze (biskupové bývali velmi dlouho voleni lidem) a obě církve si udržely tzv. apoštolskou posloupnost. Obě věří, že jsou přímé pokračovatelky původní, ranně křesťanské církve.

Zatímco pravoslavná církev má tedy 4 patriarcháty (pokud se nic nezměnilo), katolická (respektive římsko-katolická), podléhá patriarchátu jednomu - Římu. Z toho vyplynule, že je řízena hierarchicky a papež je opravdu "prvním". To, že zastuuje Boha na Zemi jsem trošku přehnal, bylo to nešťastný vyjádření. Papež je (v přímé posloupnosti) nástupcem Petra, který byl prvním římským Patriarchou. "Ty jsi Petr, to je skála, na té skále vybuduji svou církev a brány pekelné ji nepřemohou." - tohle je v podstatě odpověď na to, proč je katolíky považován papež (tj. římský patriarcha) za hlavu církve. Uznávám, že v tomhle bodě jsem se předtím nepřesně vyjádřil a lituju toho.

Pavel

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny