Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Organizace práce vývojářů

Ahoj. Pracuji ve velmi mladé, rozvíjející se firmě s mladým kolektivem (většinou 20 - 25 let), brigádníci a zaměstnanci dohromady. Firma vyrábí vlastní hardware. V týmu 10 lidí vyvíjíme firmware v C/C++, další cca desítka lidí vyvíjí serverové a desktopové aplikace. Dohromady to tvoří systém pro zákazníka. Ve firmě pracuji 6. měsícem a za tu dobu se dalo vypozorovat, že pokulhává organizace práce, dokumentování kódu i celých projektů atp. V některých věcech je slušně řečeno docela nepořádek, což brání efektivní práci. Na zadávání úkolů používáme Redmine, na zdrojové kódy SVN. Ve firmě je zájem toto zlepšit, ale nikdo pořádně neví jak.

Typický problém který nastává - kolega pracuje na části systému, po nějaké době dostane jiný úkol (který víc hoří), případně je nějakou dobu nepřítomen a někdo jiný by měl v jeho práci pokračovat. Ten, kdo práci převezme, má obvykle problém se v tom zorientovat. Firmware je hodně rozsáhlý. Stejně tak pokud přijde někdo nový a má se zapojit. Další problém bývá v testování - nikdo pořádně neví, jak správně testovat. Firmware se dá rozdělit na dvě části. Nízkoúrovňovou - v drtivé většině kód v C, spjatý s konkrétním HW a vysokoúrovňovou - kód v C++, abstraktnější, nezávislý na HW. V poslední době se snažíme C++ kód dokumentovat diagramy a testovat unit testy. Nízkoúrovňový kód se musí debugovat přímo na HW (např. vyčítáním registrů, sledováním signálu na logickém analyzátoru, osciloskopu atp.)

Chtěl bych se zeptat, jaké nástroje by se nám mohly hodit na lepší organizaci a dokumentaci? Je toho spoustu co zlepšovat, jsme v podstatě na začátku. Díky.

Odpověď na otázku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny