Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Má notebook něco jako je IMEI u mobilu a něco podobného na tabletu?

Chci se zeptat. Mobilní telefon má IMEI, který se hlásí k síti, takže když vyměním kartu, nic to nepomůže, stále je u operátora vidět to IMEI. Zobrazuje se mu tam jak IMEI, tak číslo SIM-karty. Když budu měnit každý den SIM-kartu, stále bude vědět, že je to můj telefon, jen se mu tam zobrazí vždycky číslo další SIM-karty, kterou tam vložím.

Myslím, že něco podobného májí i tablety.

Otázka zní, funguje něco podobného i v notebooku? Že je jedno, jestli se přihlásím na nějakou konkrétní stránku přes wifi-free v Globusu v Brně, nebo pak zase na pumpě v Praze, vždycky někdo bude vědět, že je to z mého notebooku?

IMEI je zkratka z anglického termínu International Mobile Equipment Identity. Jde o unikátní číslo přidělené výrobcem mobilnímu telefonu.

Čísla IMEI mobilních telefonů mobilní operátor ukládá do registru mobilních zařízení (EIR). Po nahlášení krádeže mobilního telefonu operátoru je možné zablokovat zařízení s daným IMEI, takže jej v příslušné mobilní síti nelze používat.

Předmět Autor Datum
Nic takového počítačové sítě neposkytují. Existují sice možnosti jak identifikovat HW nebo OS či už…
touchwood 07.12.2016 13:03
touchwood
Popripade by slo pres MAC:: adresu ne ? Ale to jsi asi myslel tou 'idetifikaci', u notebooku a né je…
XoXoChanel 07.12.2016 13:13
XoXoChanel
MAC adresa je vidět jen v LAN, navíc nemusí být unikátní a ke všemu ji lze měnit. technicky existuj… poslední
touchwood 07.12.2016 14:51
touchwood
Díky, už jsem četl o tom, že umí identifikovat počítač, že to je stále on, podle nastavení. Potvrdi…
Dc.Martens 07.12.2016 14:25
Dc.Martens
Zablokování podle IMEI možná jde,ale neděje se to ale v praxi.
kozakl 07.12.2016 14:33
kozakl

Nic takového počítačové sítě neposkytují.

Existují sice možnosti jak identifikovat HW nebo OS či uživatele, ale není to nic standardizovaného. Pokud ovšem děláš něco nelegálního, tak se neboj, nakonec na tebe dojdou. ;-)

edit: co se krádeží HW týká, tak např. značkové počítače mají své unikátní sériové číslo (u Dellu např. ServiceTag), který se nedá jednoduše změnit a tento kód lze u výrobce vyblokovat vůči jakémukoli servisnímu zásahu (např. zrušení BIOS hesla) v případě jeho krádeže.

Popripade by slo pres MAC:: adresu ne ? Ale to jsi asi myslel tou 'idetifikaci', u notebooku a né jen vyrobni cislo ('Serial No:'), SN, PDA.
Tusim ze Intel pouziva nevim presne od které Gen. nebo adresy HW prvku Anti-Thef jestli se nepletu ? /* Ale nevim jak je to pro domaci uzivatelé.

Díky, už jsem četl o tom, že umí identifikovat počítač, že to je stále on, podle nastavení.

Potvrdilo se mi to, že i když jsem se přihlašoval do emailu Seznamu přes TOR, a třeba až po půl roce, vždycky se mi tam zobrazovala ta samá reklama, takže věděli, že je to ten počítač, i když jsem jel přes TOR.

Ale tam by mělo stačit třeba změnit prohlížeč, stačí na vyšší verzi apod.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru