Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Odstranění virů, dat a formátování HDD

Dobrý den,
na mém HDD mám hodně virů, systém je tak zavirovaný že ani nenaběhne a na disku nemám žádná důležitá data, mám tam spíš jen odpad a věci které můžu klidně ztratit. Tak se mi nabízí nejlogičtější a nejlepší řešení hodit na HDD čistou instalaci OS. Jak říkám, ztráta veškerého obsahu HDD mi nevadí a spíš ji jen uvítám.
Samozřejmě chci všechny ty hnusné viry zlikvidovat už nadobro navždy úplně nenávratně, aby nemohly škodit. Při instalaci OS instalátor většinou zvolené oblasti disku formátuje, že jo. Prosím vás, mám dotazy:

1.) Co ríkáte na některé ty návody které doporučují formátovat disk vícekrát po sobě, 3x, 5x, nebo i vícekrát? Je to potřeba? (obecně to byly návody doporučované spíš v případě kdy chtěl člověk nenávratně smazat nějaká tajná data ale často to je doporučováno i v souvislosti s nenávratným smazáním virů)

2.) Co říkáte na Low-Level Format - hloubkové formátování? Na různých zdrojích jsem četl, že při něm dochází k obnově fyzických značek na HDD (např.: umístění sektorů a stop, ... ) a že ne všechny programy toto provedou korektně že tak hrozí poškození disku. Je to pravda? A je Low-Level Format skutečně potřeba pro důkladné hloubkové odstranění virů?

3.) Jak vlastně vypadá formátování z pohledu HDD a jak vypadá Low-Level Formatování, jaká data se kam zapisují (jestli to někdo prosím vás víte)?

4.) Prosím Vás, doporučíte mi nějaké programy pro low level formátování? Systém na HDD mám tak zavirovaný že ani nenaběhne (ale jak jsem psal ztráta veškerých dat na disku mě netrápí - není tam nic důležitého) takže je nutné aby ten program běžel z Live CD.

Rady pište prosím taky zvlášť ke každému bodu, ať se v tom lépe vyznám. Děkuji za Vaše rady!

Změna předmětu, původně: ODSTRANĚNÍ VIRŮ, DAT A FORMÁTOVÁNÍ HDD
Změna magorské přezdívky, původně JAAAAAAAAAAAAAAA (host)

Předmět Autor Datum
1) stačí jednou 2) LLF je u dnešních disků nesmysl 3) formátování je v podstatě jenom smazání inform…
Wikan 08.03.2017 15:53
Wikan
Nepotrebujes ziadne programy, len nabootovat z instalacky a tam zrusit vsetky oddiely a kliknut na D…
MM.. 08.03.2017 16:02
MM..
Varuji tě před low level formátováním. Netušíš o co jde. Snad mě někdo rozumný doplní. Já to znám z…
Nol 08.03.2017 18:17
Nol
Low Level šel provádět někdy v devadesátých letech minulého století. To co se dneska nabízí jako LL…
jirka44 08.03.2017 18:23
jirka44
Přesně tak. Tohle LL formátování běželo před dvaceti lety. Tehdy jsem se zajímal i o jiné možnosti… poslední
L-Core 08.03.2017 19:28
L-Core
1),2),4) nesmysl A je Low-Level Format skutečně potřeba pro důkladné hloubkové odstranění virů? al…
lední brtník 08.03.2017 19:10
lední brtník

Varuji tě před low level formátováním. Netušíš o co jde.

Snad mě někdo rozumný doplní. Já to znám z doby disků s MFM sběrnicí a kapacitou 20 až 40 MB.
Ty se namontují. Nabootuje se systém z dikety. Spustí se sw pro lowlevel format ( už si nepamatuji, jak se jmenoval ). Musíš zadat jak to chceš formátovat: počet cylindrů, stop a sektorů. Na disku byla samolepka s vadnými sektory. To jsi musel ručně zapsat aby se označily tyto sektory jako nepoužitelné. Po několika hodinách skončil LowLevel format. Pak se musel spustit Fdisk a vytvořit diskové oddíly. Jeden z nich musel být primární a aktivní. A pak se teprve spustil format s nějakými parametry, aby se přenesl i systém z diskety na HD. Dnes už disky na sobě tabulku vadných sektorů nemají nalepenou, takže je asi někde v paměti na desce elektroniky. To, co jsem napsal je jen proto, aby sis uvědomil co LowLevel format dělá a že může být jeho použití docela loterie pro nezkušeného člověka.

1),2),4) nesmysl

A je Low-Level Format skutečně potřeba pro důkladné hloubkové odstranění virů?

ale houby. stejně máš nakažené všechny flashky a od nich si pc zaviruješ znovu, pokud nemáš zakázanou funkci autorun. flashka se dá zkontrolovat jedním pohledem.

3) nevím, je to na wiki, trápit tě to nemusí.

podle stupidního formátu nadpisu i jména tě nemusí trápit vůbec nic, prostě na nic nesahej a nic neřeš.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru