Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Povolení a blokace IP adres v LAN

Switche ne, ty jsou od Ubiquiti dost drahé a umí málo. Sice se dají spravovat z jedné konzole (v případě unifi), stejně jaké router a access wifi, ale oboje je proti verzi Edge dost ořezané a je obtížnější konfigurace vůči non-ubiquiti zařízení.

Jejich Edge router je ale to nejvýkonnější, co jsem v dané kategorii našel (díky offloadu) a konfigurační struktura je velmi podobná Juniper JunOSu, takže mi nedělá vůbec problémy. Také jsem začínal s mikrotiky, ale postupněj e všude nahrazuju. Mikrotik se konfiguruje díky plnotučnému grafickému managementu snáz (dá se to všechno naklikat). Na druhou stranu absence věcí typu IKEv2, neúplné funkce v IPv6 oblasti a jiné, troufnu si říct, dlouhodobě ingnorované nice-to-have požadavky od uživatelů to strhávají dolů.

No a pak je tu wifi část. Mikrotik je a vždycky byl hlavně routrem. I jejich nejschopnější boxované WiFi je vlastně sektorová anténa a pro přísně směrové spoje musí člověk přihodit anténu, což je v případě MIMO či AC hodně drahá záležitost. Ubiquti k tomu mají plně integrované řešení, které prostě funguje. Nehrozí, že by někde vyskočil pigtail z karty nebo nalomený koax výrazně zvyšoval ztráty na VF části. To jsou problémy, které se mi vždycky špatně hledaly a jsem za plně integrovaná řešení velmi rád. Co se týče access WiFi, tak pohodlnost správy a nasazení UniFi nemá v této cenové kategorii konkurenci. V tomhle Mikrotik hodně zaspal. Ano, AP stojí víc, než běžný WiFi router, i několikanásobně, ale je to zařízení, které se dá v klidu pověsit na pohledovou stěnu, aniž by ji hyzdil les trčících antén a svazek přívodních kabelů.

Takže to jsou moje důvodu pro použití Ubiquiti zařízení.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny