Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Bolest hlavy a očí z LCD monitoru

Ciastocne ti budem oponovat v tom, ze modre svetlo skodi. Ale inak suhlasim, aspon, ze ty chapes svetelne spektrum;o).
Modre svetlo skodi...naozaj?
Podme rozobrat tie studie do hlbky...cize precitat si ich.
Napriklad v jednej sa spomina ako robili pokus.
Ozarovali mitochondriu (co je sucast bunky) urcity casom svetelnym tokom "modrej" vlnovej dlzky. Potom pozorovali ako to ovplyvnilo vylucovanie melatoninu, co je jeden z prvkov, ktory pomaha branit vzniku rakoviny. Zistili, ze produkcia melatoninu bola nizsia, o kolko som sa uz nedocital, mozno o 1%, mozno o 10%. A bacha ako robili pokus, v laboratoriu a bunky ozarovali priamo...my sa ozarujeme akourat tak cez pokozku a cez sietnicu, co nie je to iste. Kde su vysledky testov priamo na ludoch pozorovanim? Je to proste umely test, ktory v reale nemusi mat ziaden vplyv.
Ok, ale pripustme, ze naozaj skodi.
Co z toho vypliva?
Pre mna rovnaky zaver ako napriklad pitie alkoholu. Mineraly a vitaminy nam pomahaju predchadzat chorobam a brania vzniku rakoviny. Alkohol nam z tela odburava obe zlozky...cize ak budem pit zvysujem pravdepodobnost vzniku rakoviny.
Ale o kolko? O 1%? Alebo 0.1%. A kolko sa takto musim nicit? V akom mnozstve? Atd atd...milion otazok a ziadne seriozne odpovede.

P.S. Btw kokov odkaz na svetelne znecistenie z Ministerstva zdravtonictva je uplne mimo temy...svetelny smog nema s modrym svetlom nic spolocne. Odkazuje na to, ze melatonin sa nam tvori pocas spanku a jeho tvorba je najvyssia, ked spime v tme. Preto roky bojujem so svojim synom, aby nespal pri zapnutom svetle a chodim mu pravidelne zhasinat do izby.
Ano, spanok v tme je vyrazne produktivnejsi ako spanok vo svetle, o tom niet sporu.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny