Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Nastavení frekvence monitoru

CRT nema technologicky s LCD nic spolecneho.

Na CRT je vertikalni obnovovaci frekvence, obraz neustale blika a cilem je zajistit tak rychle blikani obrazu, aby se lidskemu oku jevil obraz spojity. To je dosazeno frekvenci 85Hz a vys. Pamatuji si, ze jsem mel 100Hz CRT monitor a na 100Hz byl obraz nadherny. Na 85Hz byl obraz take spojity a cisty, ale neco jakoby mi rikalo, ze to neni ono. Na 75Hz uz bylo pozorovatelne takove jakoby skobrtani a na 60Hz uz to vyslovene blikalo.

Na LCD je obraz spojity a neblika. Frekvence vyjadruje s jakou rychlosti se obraz zmeni ze snimku A do snimku B. Je to hodnota velmi podobna jako u filmu "frame per second" FPS nebo u her. 60Hz je nejnizsi frekvence se kterou clovek pri zmene snimku nevidi obraz trhany, ale vidi plynuly pohyb v obraze. Proto maji bezne LCD monitory prave 60Hz. Zaroven to je stejna hodnota jako u her beznych 60FPS a proto na takovem LCD monitoru nelze dosahnout vic FPS ve hrach. To nekterym lidem vadi, chteji ve hrach vice FPS a proto si porizuji LCD monitory, ktere maji tu frekvenci vyssi (vetsinou 120Hz nebo 144Hz).
Co se tyka zminenych 75Hz, tak nevylucuji, ze takovy monitor existuje, ale ja nikdy nevidel LCD, ktere by umelo na digitalnim vstupu onech 75Hz. Pokazde to bylo tak, ze tech 75Hz to umelo na analogovem vstupu VGA a duvod pro toto zvlastni nastaveni je, jak uz jsme probrali v minulem vlakne, ze z graficke karty jde digitalni signal a pro VGA vystup ho musi grafika prevest na analog, dnes uz na grafice prevodnik ani neni a musis mit externi, kde signal prevedes z digitalu na analog. V LCD monitoru potom na VGA vstupu prevadis analog zpet na digital. To sebou nese ruzne problemy jako rozostreni obrazu, interference apod a prave tomu ma onech 75Hz na VGA vstupu predchazet. U LCD je tedy nejlepsi vubec VGA nepouzivat a pripojovat monitor vzdy digitalne, kde zadne problemy a prevody signalu nejsou.

Rozliseni obrazu na LCD je nativni jedno jedinne a je tvoreno soucinem LCD bodu v monitoru, napriklad fullHD je 1920 bodu krat 1080 bodu. Ostatni nastavitelne rozliseni jsou downscaling (prepocitavani bodu z vyssiho rozliseni na nizsi) nebo mene casty upscaling (prepocitavani bodu z nizsiho rozliseni na vyssi). Proto je to kostrbate nebo v nekterych pripadech rozostrene. Monitor to musi umet prepocitat a nektere body vynechat. Je to pro monitor zatez navic, ne kazdy monitor se s tim umi nejak slusne vyporadat, zalezi na procesoru v monitoru a vznika zpozdeni. Neni to na normalni pouzivani urcene, LCD vzdy pouzivej na nativnim rozliseni.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny