Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Nastavení práv souborů v domácí síti

Ahoj,

chtěl bych poprosit někoho znalejšího jestli by mi nedokázal poradit jak pracovat s právy souborů v domácí síti která je složena z různých zařízení o různých systémech. V případě, že by počítače byly řízeny doménou, tak je mi to asi jasné, ale nerozumím tomu jak funguje ověřování pokud doména není a současně se v síti vyskytují počítače s rozdílnými OS, mám tu zařízení běžící na Win 10, MacOS, linuxový mikroserver (Raspi s OSMC, což je prakticky tuším Debian) a jako úložiště souborů slouží Netgear RND4250 Ready NAS NV+.

Nejde mi přímo o to aby jednotliví uživatelé neviděli něco co nemají, ale spíše o ochranu dat, tak abych konkrétním PC dal přístup tam, kde to skutečně potřebují kvůli zamezení problémům s omylem smazanými daty a podobně.

Popravdě, netuším jakým směrem se ubírat, protože na NASu se skupiny nastavit asi nedají (nebo jsem na to nepřišel) viz
[81808-opera-snimek-2018-03-25-191807-1-png]
K NASu se můžu připojit přes SSH, ale přiznám se, že nastavování práv v linuxu je nad moji mentální kapacitu.
Nicméně výpis práv z Windows vypadá nějak takhle:
[81809-nas-prava-png]

Předmět Autor Datum
Súdiac len podľa toho posledného obrázku s právami tam v podstate žiadne práva nastavené nemáš, resp…
pozorovateľ 25.03.2018 19:30
pozorovateľ
Ha, poradna mi při přeskakování zpět a vpřed při náhledu asi odmazala kousek textu. Ano, používám Ev…
Redsnake-bezloginu 25.03.2018 19:41
Redsnake-bezloginu
Ja som to teraz videl v návode na použitie na internete. Do gúgla daj typ toho NASu a nájdeš "dokume…
pozorovateľ 25.03.2018 19:44
pozorovateľ
From the FrontView main menu, select Security > User & Group Accounts. 2. Click the Add User tab. K…
Redsnake 25.03.2018 19:49
Redsnake
Nevidím tam žiadne možnosti. Ale vidím tam poznámku, že existujúci bezpečnostný režim toto neponúka.…
pozorovateľ 25.03.2018 19:59
pozorovateľ
Ahá, tam bude zakopaný pes. Ale s poloplným NASem se mi to už moc měnit nechce, aby nedošlo k problé…
Redsnake 25.03.2018 20:01
Redsnake
Tohle jsem řešil před nějakou dobou, když jsem přecházel na Windows XP (pod W9x to bylo trochu jiné,… poslední
ml1 26.03.2018 11:07
ml1

Súdiac len podľa toho posledného obrázku s právami tam v podstate žiadne práva nastavené nemáš, resp. máš povolené všetko všetkým (everyone plný pristup).

A ešte doplním, prístupy samozrejme nastavíš na tom NASe. A idú tam nastaviť aj skupiny, čítanie/zápis..

Ha, poradna mi při přeskakování zpět a vpřed při náhledu asi odmazala kousek textu. Ano, používám Everyone protože nevím jak jinak to udělat, ale to je řešení zbabělé a hloupé a rád bych byl zodpovědný a něco nového se i přiučil.

Právěže v administraci toho NASu to nikde nemůžu najít, pokud víš kde konkrétně, budu moc rád, pokud mi poradíš.

Tohle jsem řešil před nějakou dobou, když jsem přecházel na Windows XP (pod W9x to bylo trochu jiné, neříkám jednodušší). Podělím se tedy o některá svá zjištění. Mě šlo o síť peer-to-peer, kde jsou si všichni počítače rovni. Takže jsem sdíleným složkám nastavil práva pro čtení (zápis, úplné řízení - podle potřeby) pro uživatele NETWORK. Jde ale uživatele rozlišit, ale potom se musí na vzdáleném počítači přihlašovat příslušným jménem, což asi by nebyl problém ani v případě, že se přihlašují na své místní účty a ne na účet toho vzdáleného počítače (stačí dát připojit síťový disk jako jiný uživatel = jiný než ten co je přihlášený). Nastavit složku jako sdílenou nestačí (právě třeba narozdíl od Win9x), musí se nastavit práva, musí se tedy vždy provést dvě akce (nastavit jako složku sdílenou podle potřeby R nebo RW a potom nastavit přístupová práva ke složkám a souborům v mém případě pro uživatele NETWORK). Jinak práva jsou uložená pro každý soubor zvlášť a nemusí být nutně zděděná (alespoň u systému souborů NTFS). To je občas zdrojem problémů, protože windows (a programy, které jeho funkcí používají, což jsou všechny rozumné souborové manažery) přesouvá soubor i s právy, takže přesun z nesdílené do sdílené složky nefunguje. Na to je dobrý FAR manažer, kde se dá při kopírování nebo přesouvání nastavit, že soubor má mít práva podle cílové složky (inherited), teda u kopírování je má vždy, ale při tom přesouvání by si ponechal původní.
V linuxu jsem vždy nějak tápal ale nějak se mi to zprovoznit podařilo. V některých starších distribucích ovšem nebyla samba, což byla příčina toho, že mi to někde šlo samo a jinde vůbec. Ale dnes snad mají sambu nebo něco podobného všechny normální distribuce.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru