Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem D-Link DIR 842 - Repeater?

Dobrý den.
Chtěl bych se zeptat jestli by bylo možné použít router D-Link jako repeater. Routr je spojen s modemem (Huawei HG622u) za pomoci ethernetového kabelu. Mým "snem" je, aby WLAN distribuována modemem mohla být routrem na druhé straně domu zesílena. Je to možné (signál je zde slabý)?

Na internetu jsem viděl, že router jde použít jako repeater, ale v nastavení routeru, viz obr. nic takového není. Napadla mě proto myšlenka, že bych vytvořenou WLAN na routru dal stejné atributy jako na modemu, ale jelikož nejsem odborník na tuto problematiku, chtěl bych se s někým poradit, jestli to má vůbec smysl.

[dlink.png]

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
žádný repeater! Pokud jsou obě zařízení propojeny ethernetem, pak stačí: 1. na D-linku VYPNOUT DHC…
touchwood 04.07.2018 21:50
touchwood
Děkuji za radu, ale měl bych ještě 2 dotazy. 1) Router od D-Linku používám i jako switch. Může tomu…
jendys115 04.07.2018 22:07
jendys115
1) Ano (přijdeš jen o jeden jeho port, který zabere Hujda) 2) Extender funguje jako stínový AP. Vše…
touchwood 04.07.2018 22:18
touchwood
Dobrý den, tak jsem vše udělal dle vašich rad, ale s výsledkem nejsem spokojen. Tím nechci říci, že…
jendys115 09.07.2018 19:18
jendys115
jakmile bych ztratil signál od jednoho zařízení, automaticky se připojím na druhé dělá se to tak. o…
lední brtník 09.07.2018 20:06
lední brtník
Dobrý den, Co se týče AP pointu, něco jsem musel udělat špatně. Vůbec to nefunguje, signály se navzá…
jendys115 10.07.2018 19:16
jendys115
Keby sa aj rušili fungovať to musi. Mas tam auto na channel, takze nastav natvrdo kanal. Prechod med… poslední
fleg-sk 10.07.2018 21:02
fleg-sk

žádný repeater!

Pokud jsou obě zařízení propojeny ethernetem, pak stačí:

1. na D-linku VYPNOUT DHCP server (předtím nastavit IP adresu z rozsahu toho Hujdaweje, typicky něco jako 10.0.0.x - pokud se pamatuju, tak Hujdawej dává standardně má DHCP pool 10.0.0.1 až 10.0.0.32, takže klidně třeba 10.0.0.254)
2. Kabel do D-linku zastrč do LAN portu
3. Nastav na D-linku wifinu úplně stejně jako na Hujdě (stejné SSID, stejné heslo, stejná šifra)

A máš to 100% spolehlivé, funkční a hlavně rychlé. Lepší už je jen "profi" řešení.

Děkuji za radu, ale měl bych ještě 2 dotazy.

1) Router od D-Linku používám i jako switch. Může tomu tak být i nadále?

2) Pořád jsem nějak nepochopil rozdíl mezi extenderem a AP pontem. na wikipedii a v odborné literatuře samozřejmě vysvětlení najdu :), ale když budu mít mobil a půjdu z jednoho konce domu na druhý, kde bych měl čistě teoreticky 3 AP pointy. Z pohledu laického uživatele budu stále na jedné WLAN a pouze bude síla signálu klesat/růst, nebo v určité lokalitě dojde k přepnutí na jinou síť?

Dotazů bych měl samozřejmě víc, ale zas nevím, jestli mě chce někdo zasvětit tady do tohoto síťového podsvětí :D

1) Ano (přijdeš jen o jeden jeho port, který zabere Hujda)

2) Extender funguje jako stínový AP. Všechno, co patří k vysílání nastavené Wifi síti přijme a znova odvysílá. Tím zahlušuje pásmo, působí rušení, snižuje rychlost a spolehlivost. Je to prostě velké nestandardní fuj. Spousta klientů s tím má velké potíže fungovat (je to v podstatě Man In The Middle)
Samostatné APčka fungují jako bridge mezi bezdrátem a ethernetem a nestarají se o okolní cvrkot (proto Brtník radil jiný kanál). Klienti s tím většinou problémy nemají, protože každý klient má tzv. roaming capability, tj. schopnost při nízkém signálu proskenovat kanály a hledat kanál s lepším signálem, na který přeladí. Problém může ovšem být krátkodobý výpadek (max. 1-2 sekundy) při samotném roamingu.
Třetí řešení se jmenuje WLAN controller, APčka běží na jednom kanálu, používají beamforming a chovají se jako jedno velké "distribuované" AP, které je řízeno WLC přes ethernet. WLC určuje, které AP bude ke klientovi vysílat, umí vynutit "přepnutí" na jiné AP, a protože vše probíhá na jednom kanále, je to bez výpadků. Nevýhoda je pak ovšem v nižší přenosové kapacitě, protože se používá jen jeden kanál.
Čtvrté řešení je WLC s AP na různých kanálech, kde WLC funguje v podstatě podobně, ale roaming není bezvýpadkový.

Dobrý den, tak jsem vše udělal dle vašich rad, ale s výsledkem nejsem spokojen. Tím nechci říci, že by jste mi špatně poradil, ale tu "funkci" jsem si představoval jinak.

Obrázek, který je přiložený níž je pořízen u modemu, když jsem byl na WiFfi síti zřízené routerem. Mohu to tak definovat? Představoval jsem si, že to bude fungovat jako 4G síť od operátora. Připojím se na WiFi a ať jsem v obýváku, nebo kuchyni, nebo poblíž domu (do 20 metrů) budu mít stále pokud možno co nejsilnější signál. Momentálně podle grafu jsem to pochopil tak, že mi běží 2 WiFi sítě (na různých kanálech, nebo v různých pásmech?) a jakmile bych ztratil signál od jednoho zařízení, automaticky se připojím na druhé. Vznikne tedy odezva a pravděpodobně při slabém signálu bude i menší datový tok sítě.

Taky bych se chtěl zeptat, jestli mohu založit WiFi síť na routeru a modem použít jako AP point (router má i 5GHz síť). Laickým úsudkem bych řekl, že to nepůjde, ale zeptám se.

[Screenshot_20180709_190220.png]

jakmile bych ztratil signál od jednoho zařízení, automaticky se připojím na druhé

dělá se to tak. obě sítě stejný ssid, stejné zabezpečení (obvykle wpa2 + aes) a stejný wpa-key.
liší se jen vysílací kanál kvůli nerušení.
pak by se ten krám měl připojit na druhý vysílač, když ztratí první.
ale je to schopno se přepínat i mezi pásmy nemám vyzkoušeno.

Keby sa aj rušili fungovať to musi. Mas tam auto na channel, takze nastav natvrdo kanal. Prechod medzi AP je zalezitost klienta bohužiaľ ovládače na wi-fi bývajú casto spackane a nefunguje na 100%. Prechod medzi AP vedia riesit aj AP samotne, ale už v business triede. Z lacnejsich len Mikrotik a UBNT.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru