Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak si myslíte, že se bude "chovat" powerbanka, pokud budou nové 3 aku 18650 jiné než původní?

Myslím, že to je něco jiného. Ve šroubováku jsou zapojeny články 18650 do serie, takže pro "12 V" šroubovák je zapojeno 3 ks 18650 do serie (18 V 5 článků) a ty je nutno "hlídat" modulem elektroniky PCB BMS, který kontroluje při nabíjení i vybíjení jednotlivé články. Jsou zapojeny do serie, ale každý má svůj vývod do BMS.
Ty moduly jsem doplňoval do packů šroubováků na 12V, které byly původně stavěny na aku NiCd a já je předělával na Li-Ion.
Taktéž jsou zapojeny a hlídány články v "bateriích" notebooků, kde jsou rovněž zapojeny, s ohledem na potřebu vyššího napětí, i do serie.
Ovšem powerbanky pro mobily a tablety a další zařízení na 3,7 V, mají všechny pracovní napětí 3,6-4,3V (nabíjecí cca 5 V DC), což je napětí jednoho článku a paralelním spojením 18650 je navyšována pouze kapacita (mAh). Tu mají různou, od 1 000 mAh až (snad prý) 6-8 000 mAh - viz některé neseriozní nabídky.
Těm vysokým hodnotám ale není radno věřit, jsou podstatně nadsazené a skutečnost je úplně někde jinde.
Co se týče běžných akumulátorů a baterií, v zařízeních, které uvádíš, ať už Pb, NiCd případně alkal.baterií, tak se běžně zapojují jak paralelně, tak i do serie, bez jakékoliv elektroniky.
Pouze "chytré" nabíječky pro tyto aku jsou zařízeny na to, aby, pokud je aku nabitá, nabíjení vypnuly. A články Li-Ion a Li-pol v mobilech, tabletech a dalších zařízeních, v současné době, už mají vestavěny chipy, které samy nabitý stav hlídají a článek odpojí.;-)
Nyní ještě, pro všechny, jež by tato problematika zajímala.
Teď jsem narazil na zajímavou diskuzi, na toto tema, mezi modeláři a celkem mi to hodně pomohlo. Pokud to někoho rovněž zajímá, dávám odkaz (a nenechte se "zlomit" hned prvním příspěvkem, není relevantní ;-)):

http://rcmania.cz/viewtopic.php?f=42&t=75794

A z něj docela dobrý výňatek, se kterým bych asi i docela souhlasil:

"S paralelně spojenými bateriemi je to stejné jako se spojenými nádobami. Máš dva válce, jeden s velkým objemem a druhý s malým, které dole propojíš dostatečně silnou trubkou. Naplníš to vodou a hladina v obou bude stejná i když to budeš nalévat jen do jednoho z nich, protože tou trubkou se bude hladina vyrovnávat. Výška hladiny v tomhle případě je analogií elektrického napětí a průtok vody analogií elektrického proudu. Když budeš vypouštět vodu kohoutem v dolní části kteréhokoli válec, tak hladina bude klesat v obou válcích prakticky stejně rychle (a bude to záviset na průřezu spojovací trubky). I když kvůli tomu v jednom válci poklesne víc, tak po zastavení vypouštění se velmi rychle ty hladiny vyrovnají. Podmínkou toho aby se vypouštěly stejně rychle je, že průřez spojovací trubky musí být výrazně větší než je průřez vypouštěcího kohoutu."

Z tohoto a v diskuzi přečteného, bych vyvodil, že kapacita (obsah) je celkem nepodstatná, ale podstatné je napětí (hladina).
S čímž bych asi docela souhlasil.
Takže paralelní spojení článků stejného typu a provozního napětí (pochopitelně nepoškozených), je, bez ohledu na jejich kapacitu, pokud jsou propojeny dostatečně dimenzovaným vodičem, aby zvládl odebírané proudy, bezproblémové.
Co vy na to?:puff:

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny