Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Dual boot Windows 10

Tie tvoje predstavy sú čiste v teoretickej rovine a nedajú sa uviesť všetky do praxe.

Na dualboot detto nainštalovaného OS W10 ti stačí rozdeliť iba jeden pevný disk na štyri primárne logické oddiely pri MBR alebo viac primárnych oddielov pri GPT.

Nemusíš dokupovať nový pevný disk, je zbytočná investícia. Stačí rozdeliť súčasný disk (Split) napríklad na nový oddiel s kapacitou cca 60GiB určený iba pre dualboot recipročného W10 na ktorý máš zakúpenú licenciu a ktorý je tiež licenciou evidovaný servermi MS podľa tvojho ID HW.

Ak nabútuješ ktorýkoľvek z OS W10 s výberom po Bios (ako píšem, stačí ti jedna licencia pre Windows) na rovnakom HW, ten druhý OS W10 leží ticho "uspatý" na logickom oddiele alebo na druhom pevnom disku, takže vidíš v Správcovi zariadení iba aktívne zariadenie z jedného nabútovaného OS W10.

Vždy bude po reštartoch dualboot systémov na primárnom oddiele ozn. a načítaný OS pod písmenom C:\.

Bootmanažer a zavádzač v prípade x64 bit. W10 zostane iba jeden na aktívnom a primárnom oddiele, cca 350MiB. Tento aktívny oddiel nie je označený písmenom v gr.prostredí W10, takže ho v exploreri neuvidíš ani si jeho obsah nemôžeš obzerať, je skrytý. Iba je vidieť v Správe diskov.

V prípadne alokačnej tabuľky NTFS nie je možné odpájať druhý disk alebo druhý logický oddiel už pri načítaní systému po reštarte, lebo ho drží systémová zložka; System Volume Information s metadátami. (Musel by si mať spravený skript pre RUN alebo pre Plánovač úloh s príkazom; net stop TrkWks), aby sa nenačítala skrytá zložka ;System Volume Information s podzložkami a súbormi.

https://www.windows-commandline.com/start-stop-service-command-line/

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny