Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Po kolikátém zkopírování videa dojde ke snížení kvality?

To co pises sice zdanlive dava smysl, ale ve skutecnosti je to az druhy krok v zabezpeceni dat, ktere samo o sobe nic neresi.

Nemusime se bavit o videosouborech, ale obecne o datech. To ze budes mit ECC RAM nebo novy disk ve skutecnosti moznost vzniku chyb nevylucuje. Staci vada na diskovem radici, vadny datovy kabel nebo klidne i tu virovou nakazu tveho PC a razem muze vzniknout v datech chyba.
Jestlize nezvolis systematicky kontrolni mechanismus, kterym zarucis pravost a stalost dat, je jakekoli hardwarove zabezpeceni pocitace zbytecne. Tim ale samozrejme nerikam, ze hardwarove zabezpeceni pocitace a dat je nedulezite. Ale proboha tohle je domaci uzivatel, ktery si nebude kupovat drahe ECC RAM.

Pro domaciho uzivatele uplne dostacuje mit data zkopirovana na dvou mistech soucasne, napriklad je mit v pocitaci a zaroven na externim disku. Pokud chce mit jistotu stalosti dat, tak vyuzije moznosti kontrolniho souctu napriklad toho MD5 a nic vic dalsiho delat nemusi.

Ja mam timto zpusobem ochranene jak video soubory, tak i fotky a nektere dokumenty. Delat jsem to zacal kvuli fotkam, kdy v JPG souboru nekdy staci prevraceni jednoho bitu, aby se treba pulka fotky "ztratila". A opravdu se mi to obcasne stane, ale tim, ze mam zalohy a protoze vim, ktera data jsou ta spravna, tak s tim neni problem, zkopiruju originalni data davkou znovu a jsem v klidu.

Pokud se ptas, jestli to musi byt diskova chyba, tak opravdu nechtel jsem uzivatele zbytecne mast, ale nemusi, RAM, radic atp. mohou byt take na vinne. Stalo se mi ale, ze jsem prisel na chyby ve fotosouborech a brzo na to zacal disk odchazet, chyby ve S.M.A.R.T. Vysledkem ale kazdopadne chyba na disku je, nebot se ti to tam pri kopirovani spatne zapise.
A jeste se ptas, jak casto, pomerne dost casto, treba i jednou za dva tri roky. To pro me casto je u dat, ktera maji vydrzet cely zivot.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny