Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Po kolikátém zkopírování videa dojde ke snížení kvality?

Ona je to zdánlivě nesmyslná otázka, data jsou přece data. Pokud vše funguje, neni co řešit. Nuly a jedničky zůstanou nalami a jedničkami. A pokud ne, tak zhoršení kvality má tu podobu, že video buď nefunguje nebo je nějaký segment (třeba v kontejneru ts jsou segmenty po 1/2 sekundách) je vadný a protože přehrávače s tím počítají tak ho přeskočí. To by byl ten pozorovatelný pokles kvality. Je jasné, že pokud se to stane na víc místech a opakovaně video bude horší a horší. Ale protože jsou to digitální data, tedy čísla, lze tomu lehce předcházet. Ideálně hned po jeho pořízení je dobré pořídit si kontrolní součet. Já třeba před léty pro soubory zvolil CRC32 (dnes bych asi volil md5 nebo sha). Léta mi to fungovalo. Zhruba před 15 lety jsem ale narazil na několik problémů, které jsem kvůli svému pracovnímu vytížení nedokázal vyřešit, takže kontrolní součty tohoto typu mám u starších souborů.
Jedním z problémů bylo to, že jedno číslo říkalo, že soubor je vadný nebo pravděpodobně vadný není (u těchto kontrolních součtů ať už je to CRC, md5, sha aj. platí, že pokud se neshoduje, je soubor vadný, ale obrácená věta neplatí), což bylo dobré na fotky (3-10 megabajtů), ale u několikagigového souboru je taková informace nedostačující (nemyslím, že by se našel kolizní soubor, to je i u CRC dost nepravděpodobné, ale spíš když bych hypoteticky měl dvě vadné kopie, je pravděpodobnost toho, že jsou vadné ve stejném místě dost malá a dala by se z těchto dvou kopií složit jedna bezvadná). Takže jsem přešel na další level a sice kousíčkování souboru, program počítal CRC32 zvolených kousků (což dělal i předtím, ale tentokrát mezivýsledky po zvolené porci dat ukládal), které potom měl kontrolovat. Toto jsem ale nikdy nedokončil, navíc jsem program rozvrtal takovým způsobem, že mi fungovala jenom jeho odlehčená konzolová verze (kterou jsem ještě dlouho poté používal), grafický program čeká od té doby na předělání a protože to je stále aktuální, někdy na to snad i dojde.

Je zajímavé, že chybám přenosu nejvíc čelím přes LAN, měl jsem za to, že síťový protokol je vůči chybám několikanásobně zabezpečený. Dříve jsem čelil chybám na IDE disku, příčinou se ukázala vadná kšanda, po její výměně se chyby už nevyskytovaly (opět jsem měl za to, že přenos mezi řadičem a diskem je zabezpečený proti chybám). Takže ona ta otázka neni zase tak nesmyslná, jak vypadá.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny