Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Monitor přes HDMI - artefakty při pohybu

Ahoj,

po sestavení nového PC (grafika zatím ze staré sestavy) jsem monitor, místo DVI, napojil přes HDMI 2.0 (produkt), jelikož stávající DVI bylo příliš krátké, navíc v brzké době plánuju nákup nové grafiky, která již kromě DP, TB a HDMI starší konektory nemá a stávající monitor zase nemá DP (Benq RL2455).

Během např. scrollování nebo hraní (při rychlejších pohybech) se kolem hran objektů, písma apod. jakoby rozkládají barvy, takový světlý "ghosting," pokud se to tak dá nazvat - trochu se to podobá silné chromatické aberaci u fotek. Vím, že levnější HDMI kabely s tím mají potíže (rušení atd.), ale proto jsem raději koupil lepší. Nejprve byl obraz velmi rozostřený, natolik, že ani doostření přímo v menu monitoru příliš nepomáhalo. To jsem vyřešil zapojením do druhého HDMI na monitoru (Grafika, GTX 1060, má jen jeden). Pak jsem si začal všímat výše uvedeného problému... může to být třeba špatným nastavením monitoru? Ale ono se toho stejně moc nastavit nedá, když je zapojený přes HDMI, mám akorát sníženou gammu, jas, kontrast a maximální doostření.

Do budoucna plánuju i nový monitor, tak to pak můžu vyřešit přes DP.

Děkuju za rady

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Já řekla bych, že nejde o vadu přenosu obrazu ale o obyčejnou odezvu LCD. Mimochodem laický dotaz:… poslední
malá 09.05.2019 16:43
malá

Já řekla bych, že nejde o vadu přenosu obrazu ale o obyčejnou odezvu LCD.

Mimochodem laický dotaz: mohou mít klasické LCD z podstaty jinou dobu odezvy pro každý subpixel zvlášť? Přijde mi to nesmysl, jelikož Liquid crystalům spektrum světla nezajímá, protože podsvícení je bílé a subpixely barevnost je docílena až barevnou maskou (něco jako u digit.foťáků). Ale na monitoru pozoruji spíš závislost na modré větší.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru