Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Sdílení tiskárny v síti

ad 1) třeba

ad 2) abych mohl nastavovat a nerozpadlo se mi připojení, kde 95% uživatelů spoléhá na poskytování dhcp adresy z routeru, zakážu dhcp až před bodem 5), protože nejspíš udělá restart. po něm už jen propojím lan strany. taky jsem to v tom pořadí asi 2x psal.

ad 3) žádnou bránu v nastavení wan strany nenastavuju, nic takového jsem nepsal. (wan vstup je přece nezapojený, jak si vzpomínáme)
naopak jsem ale psal o nastavení lan adresy 2.routeru. musí ležet v rozsahu adres prvního routeru a být mimo 1.dhcp, proto např. 192.168.1.222 (nebo 192.168.1.254)
možná si to pletou lidi se stavem, kdy jsou obě krabičky za sebou zapojeny jako routery (s natem) - tehdy na vstupu 2.routeru nastavuju bránu=ip 1.routeru. jenže pak nevidím na celou síť, nemůžu navzájem sdílet disky, tiskárny...

ad 4) třeba. klidně může počkat až po bodu 5, aspoň si ověřím že vidím na oba routery a dostanu se do administrace každého z nich (192.168.1.1 a 192.168.1.222 - vzpomínáme si?). pokud bych to v 1) neresetoval, nemusel bych to nastavovat znovu.

ad 5) jo!

pokud by šel člověk cestou automatického nastavení přes funkci bridge, pak je dobré si oskenovat síť nejakým ip scannerem, ať vím, kam se mi routery vlastně nastavily.
jo, dlinky mají hnusné svislo-vodorovné menu, nemám toto řešení rád.

rdp zvenku 100% zakázat, nebo povolit z jediné ip adresy, nebo raději rozchodit vpn a vzdáleně se připojovat pouze přes něj.
chyby v rdp opravoval mrchosoft ve w10 dokola celý loňský rok. je to jedna z nejděravějších funkcí, zneužívá se právě pro napadení sítí ransomwarem.

směrování (routování): jsem jen 20 roků laik, tomu nerozumím. to už dělají síťaři.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny