Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Aký Antivirus použít? Ktorý Antivirus je najlepší? Tu sa dozviete vše potrebné.

Keďže sa tu hromadí kopec dotazov ohľadom výberu Antiviru, rozhodol som sa napísať podrobne všetko ohľadom Antivirov, aby ste pochopili prečo odpoveď "žiadny" je správny.

V rokoch kedy PacMan bol najvymakanejší AAA titul sa bezpečnosť moc neriešila. V 70. rokoch sa na Arpanete rozšíril jeden z prvých vírusov zvaný Creeper, nebol to ešte síce vírus v pravom slova zmysle, ale už mal jednu z hlavných schopností vírusov, a to kopírovať sám seba. Tento vírus nebol nejak moc škodlivý, keďže nerobil v podstate nič, len vypísal na vzdialenom systéme správu "I am Creeper catch me if you can!" čož v preklade znamená „Som Creeper, chyť ma, ak môžeš!“ . Prvý neizolovaný vírus bol vytvorený v roku 1981 Richardom Skrentom, vírus sa šíril cez diskety (to boli také veľké štvorcové tmavé bazmeky čo ste strčili do PC a ono ste na to mohli nahrať nejaké kilobajty dát, a na inom počítači je potom prečítať). Následne nasledoval v roku 1986 vznik vírusu "Brain", ktorý vo voľnej prírode už vedeľ nakaziť veľa počítačov. Postupne sa začali množiť ďalšie jak huby po daždi a niekoho napadlo že když je možnosť vytvoriť vírus, prečo nevytvoriť aj Antivirus? To sa udialo v roku 1988.
Začínal rozmach Internetu a tak začala prvá svetová virtuálna vojna, kde bojovali antivírusy s vírusmi. Postupom času sa ale operačné systémy zdokonaľovali a už v sebe implementovali dosť bezpečnostných mechanizmov, zároveň boli opravené rôzne chyby, ktoré sa pri šírení virov využívali, a tak postupne vírusy už bolo problémovejšie dostať do počítačov obetí, lenže niekto rozumný pochopil že načo samostatný vírus mačkať nasilu do skrinky pod stolom, keď môžme škodlivý kód pribaliť priamo k nejakému programu, hre a pod. A teda nechať ať si škodlivinu stiahne sám užívateľ. A to je malware.

Najviac sa posledné roky rozšíril malware typu adware a spyware. Lenže to už nieje vírus. A tak sa museli začať antiviri učiť blokovať aj iný typ nákazy, lenže potom by už taký bezpečnostný software sakra nabobtnal, toľko vrstiev ochrany by už sakra spomalilo počítač. A tak začali vznikať samostatné antimalware programy. Momentálne najrozšírenejší je MBAM. Internet sa rozmohol, prehliadače taky, a keďže prehliadače chceli umožniť mnoho funkcionality, pretože čím viac to vie tým lepšie, avšak boli autori prehliadačov lenivý všetko to programovať sami, vytvorili niečo ako doplnky/rozšírenia, vytvorili jednotné miesto s kade sa dali sťahovať, a nechali ať tam tie doplnky nahrá kto chce. A tu vznikol problém, lebo ich začali byť milióny, a autori prehliadačov už nevedeli ustrážiť ktorý čo robí, začali sa v tom jednotom mieste vyskytovať škodlivé doplnky a tak bolo potreba aj tu niečo riešiť. A hele, tý čo vytvorili MBAM to ceľkom vyriešili, vznikol ADWCleaner.

Dnes je situácia taká že viri tvoria minimum škodnej, a najviac škodnej tvorí práve malware typu adware a spyware. Proti týmto škodným sú antiviry bezradné. Pri tom ale časom autori antivirov prešpikovali svoje programy tuctami nezmyselných funkcií, ktoré sa zavŕtali hlboko do systému, a keďže žiadny program nieje 100% bez chyby, tak hele, samotné antiviry sem tam umožnili spustiť škodlivý kód na počítači, pretože tieto programy majú vysoké oprávnenia a vedia manipulovať v podstate s celým systémom. Stačilo aby niekto poznal jak antivir funguje, a prispôsobiť preň svoju škodnú. Takže čo sú antiviry dnes? Žrúť výkonu, ktorá navyše rozvŕtava systém a ešte sama otvára diery v ňom.

Jediný ceľkom schopný antivir, ktorý nieje prešpikovanými nezmyselnými funkciami je ClamAV/Immunet. Je opensource a vie blokovať aj nejaký ten malware. Inak ale vätšina dnešných antivirusov sú totálne k ničomu. Proč je teda držať v počítači? Vzhľadom k tomu koľko ochrany obsahuje systém samotný, ako sú viri rozšírené a pod. Tak ak ako blbý neklikáte na každý link, nestahujete warez software z pochybných stránok a pod, tak v podstate nemáte šancu dostať škodnú do PC. Ak už nejakú dostanete, zvyčajne je to práve adware alebo spyware. Ten antivirusy nenajdu, na to sú potreba programy ako MBAM, ADWCleaner, pre pokročilejších prípadne odkontrolovať automaticky spúštané procesy skrz msautoruns, odsledovať čo bezí v pamäti pomocou procexp a odsledovať jak a čo komunikuje skrz Internet pomocou TCPView, posledné 3 nástroje sú od sysinternals, ktorá funguje pod Microsoftom. Vätšinu škodnej si do počítača nainštaluje sám uživateľ. Výnimkou môžu byť len doplnky do prehliadača. Takže stačí sa držať pravidla:

Nemať antivirus
Mať MBAM, ADWCleaner a nimi sem tam skontrolovať PC.
A používať rozum!!! neklikať na čokoľvek, nesťahovať čokoľvek.

A máte veľkú istotu že škodnej sa vyhnete, ešte ak pridáte dobre nastavený firewall, tak zaručene môžete byť spokojný. Antivirusi samotné spôsobujú tucet problémov, tak napríklad Avast pri aktualizovaní Windowsu spôsobil BSOD, o niečo pozdejšie spôsoboval iný problém, teraz zas niečo: https://pc.poradna.net/questions/2926703-i-riot-uz-nenavidi-avast-tak-uz-konecne-sa-vysterte-na-tie-antiviry ako vidíte antiviry nie len že sú neužitočné, ale i problematické. Tak sakra prestante používať antiviry.

Ak už ale fakt nutne musíte mať antivir, tak moja odpoveď je ClamAV/Immunet... iný tu radia že stačí Integrovaný defender, i ten je už poslednou dobou problematický, moja osobná skúsenosť: https://pc.poradna.net/questions/2921657-win-defender-tlaciaren-skener-mx725-par-chybovych-hlasok

Antiviri už viac blokujú toho čo nemajú než toho čo majú. Takže už chápete?

Jasná odpoveď: Najlepší Antivir je:

BIBA

Brain Is Best Antivirus (v preklade Mozog je najlepší antivirus)

Len si sem tam skontrolujte PC skutočne užitočnými programami MBAM a ADWCleaner, skontrolujte doplnky v prehliadači a môžete bez stresu si sedieť za monitorom a drtiť toho bronzového Yasua.

Odpověď na otázku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny