Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Lazarus - linux - Nelze najít fpdebug

Tak sláva, když ti to už běží. Je zajímavé, že ti kompilace neběží po instalaci. Nemáš víc verzí Lazarusu? Ano, Lazarus se musí přeložit ze zdrojových kódů na míru, podle tvých instalovaných balíčků. Lazarus neumí připojovat balíčky za běhu, na rozdíl od Delphi. Proto se musí při každé změně balíčků znova zkompilovat.

Když chybí online package manager (já mám plně českou verzi IDE!), tak bych asi zkusil novou instalaci, bude tam asi nějaký zmatek. Smaž ~/.lazarus/bin, případně asi bych smazal celou složku ~/.lazarus - možná pro sychr přejmenoval na .lazarus.starej páč tam je tam někde v útrobách všechno tvoje nastavení. Pak bych Lazarus i FPC odinstaloval a nainstaloval ne z repozitářů, ale stažené z hlavní stránky projektu Lazarus https://www.lazarus-ide.org/ . Pak dal kompilaci prostředí IDE pro GTK nebo QT, podle toho na čem to budeš provozovat. Fpdebug to skutečně nepotřebuje - možná by stačila kompilace Optimalizované IDE, jak používám já.

Komponenta Gifanim (z online instalátoru balíčků) je sice z roku 2017 ale funkční a měla by být Lazarem testovaná, tak proč ne. Je tam také komponenta GIFViewer, ale tu jsem nezkoušel.

Lazaus místo Delpháckého VCL má LCL. Prakticky se o to starat nemusíš, systém si nějak poradí sám, jen kdybys dělal programy aby běžely pod Widlema i Linuxem, pak vhodné jednotky vybereš přes $IFDEF Windows nebo $IFDEF Linux. \Všechny jejich komponenty jsou takto univerzálně dělané, takže celé LCL i FCL je jak pro Widle tak i pro Linux tak, jak to leží - jedině tato technologie zajistí i cross kompilaci. Prohlédni si jejich zdrojáky, uvidíš, ja to mají rafinovaně udělané.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny