Předmět Autor Datum
V některých případech to možné je, ale spíš ne.
Wikan 05.09.2019 09:26
Wikan
12GB To bude co za kombinaci RAM ze dojdes k poctu 12Gb ? Jestli ted mas "dual-chanel" a pridanim o…
XoXoChanel 05.09.2019 11:13
XoXoChanel
Známý má dva sloty po 4GB a chtěl rozšířit paměť výměnou 4GB za 8GB, rozšíření na 16GB se mu zdálo d…
Vláďa01 05.09.2019 11:28
Vláďa01
chtěl rozšířit paměť výměnou 4GB za 8GB - Tim by dosel o "dual_chanel" kterého dosahnes pouzitim dv…
XoXoChanel 05.09.2019 11:56
XoXoChanel
Presne tak - pokud hraje naraz jen jednu hru a nedela pri tom nic jineho velkeho, a ta hra mu nezacn… poslední
gilhad 05.09.2019 20:20
gilhad
Záleží jakým způsobem daná aplikace tu RAM využívá. Pokud musí věčně načítat třeba textury z disku a…
ml1 05.09.2019 13:58
ml1
Co jsem tak pozoroval, tak Linux naopak ma tendenci drzet RAM plnou a swap prazdny - takze kdyz spus…
gilhad 05.09.2019 20:14
gilhad

12GB

To bude co za kombinaci RAM ze dojdes k poctu 12Gb ?
Jestli ted mas "dual-chanel" a pridanim o pohé 4Gb o neho dojdes, tak si spis myslim, ze o vykon spis dojdes. .
* Toto bezhlavé mixovani nikdy nebylo prinosné ani na PC. Mozna 3 FPS rozdil by jsi videl az pri Upgrade na 16Gb a to jen u par her. 4Gb jsou malo na to aby jsi videl rozdil.

Známý má dva sloty po 4GB a chtěl rozšířit paměť výměnou 4GB za 8GB, rozšíření na 16GB se mu zdálo drahé. Také jsem si myslel, že je to divná kombinace a paměti tomu asi celkově moc nepomůžou, nejspíše by to chtělo lepší notebook :-)

Díky za zhodnocení.

chtěl rozšířit paměť výměnou 4GB za 8GB

- Tim by dosel o "dual_chanel" kterého dosahnes pouzitim dvou dimm canalu s osazenim dvou stejnych velikosti pameti RAM, coz ti umozni zdvojnasobit "bandwitch"..
- Proto jestli bych mel zvolit 8Gb (2x4Gb) v dual-chanel nebo Upgrade na 12Gb (8+4Gb) v single_chanel, nechal bych radeji tech 8Gb.

- 16Gb bych jeste pochopil, tedy v pripade ze ma k tomu i zbytek, jako CPU / mGPU. 4Gb je IMHO zbytecnost. (protoze jestli ten NTB nestiha nejakou hru, tak vetsi ram mu FPS uricte nezvysis)
* Ten bandwitch ("800Mhz" v single_chanel ti diky dual_chanel zvysi, zdvojnasobi, zrychli BN na 1600Mhz) je tam hlavne dulezity pro HW prvky které s sirkou pasma sdili.
Takové IGP s 2x rychlejsi frekvenci nejaky prinos muze byt, urcite podstatnejsi jak jeho velikost.Kdyby slo o NTB jenom na internet, multimédia, tak by to bylo asi aji, tam se muze vysi RAM hodit jako vetsi uloziste, které se hodi kdyz mas otevreno hodne programu, sluzeb v pozadi , hodne oken v prohlizeci etc.

Presne tak - pokud hraje naraz jen jednu hru a nedela pri tom nic jineho velkeho, a ta hra mu nezacne swapovat, tak si tim uskodi, protoze se mu zpomali vypocty.

Pokud ta hra kazdou chvili neco vyklepava na disk a navic ma otevreno milion ruznych jinych programu a pamet plnou a swap taky, tak bez ohledu na pomalejsi vypocty jsou data v pameti porad rychlejsi nez na disku - ale pak by stejne mel dat tech 16GB (nebo 32).

Záleží jakým způsobem daná aplikace tu RAM využívá. Pokud musí věčně načítat třeba textury z disku a mohla by je mít v ramce, pokud by byla, rozhodně to pomůže. Ale jestli je ve stávajícím stavu využitá jen část, tak se to neprojeví.
Já třeba mám už víc jak 10 let na všech počítačích zakázané swapování, poprvé jsem to udělal ve windows 95 když mi přišlo, že 200MB (128+64) paměti mu musí stačit (velmi to pomohlo rychlosti, protože zejm. windows (v linuxu jsem to vlastně nikdy nezkoušel) si snaží udržovat volnou ramku a všechno odklízí do swapu, ze kterého to pak musí zase dolovat) a krach na nedostatek paměti jsem zažil jen párkrát ve specifických případech. Ale hry nehraju (alespoň ne takové, které by byly nějak náročné na hw), tak nevím, jakým ty využívají paměť.

Co jsem tak pozoroval, tak Linux naopak ma tendenci drzet RAM plnou a swap prazdny - takze kdyz spustim v davce nejakou masivni kompilaci ((a jeste paralelne), tak se za chvilku RAM zaplni skoro cela a uz tak zustane, jen se meni pomer mezi tim, co sererou programy a tim zbytkem, kde si cachuje pristupy na disk (at cteni ci zapis, protoze casto neco zapise a o chvili to jiny program cte zas).

Teprve az neni zbyti, tak odstrci neco i do swapu, a tam to zustane, dokud to neni potreba (asi nejake zrovna nepouzivane ovladace a knihovny) . A kdyz ho donutim nacist tolik dat, ze se do RAM nevejdou, tak je holt musi nacpat do swapu taky, ale jak ten naval pomine, tak celkem rychle ten swap zase uvolni (asi predpoklada, ze z disku to nacte asi tak stejne rychle znova, ale kdyby uvolnoval swap teprve az bude donucen, tak by nebezel plynule - takze ho uvolnuje "pomalu na pozadi", aby byl rychle k dispozici)

Navic se mu da nadefinovat tech swapu vic i s ruznyma prioritama, takze nejdriv zaplnuje ty prioritni, zalozni az kdyz jsou prioritnejsi plne. Takze rychlejsi dam jako prioritni a pomale, ale velke (soubory na sekundarnich HDD) dam jako zalozni. (Fakt je, ze tohle mi nastava v okamzicich "DDOSu", kdy se k jedne datove narocne sluzbe hlasi naraz prilis mnoho klientu a soucet potrebne pameti nasobne prevysuje pamet fyzickou - normalne k tomu nedochazi, protoze fyzicke je celkem dost, sluzby vetsinou nepotrebuji tolik a prihlasovani je rozmitano v prostoru, plus tomu predchazi tim, ze vetsinu klientu obsluhuje sam aktivne a ridi si soucasny pocet, takze typicky z RAM nevyleze, ale obcas se takoveto navalove akce stanou, vetsinou vynucene obsluhou, co "se s pozadavkama neplanovane zblazni")

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru