Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Výpadky USB periferií

Ahoj,

už od sestavení PC se potýkám s celkem otravným problémem náhodného odpojování (a znovupřipojování), nehledě na verzi Windows atd. (10 Pro).
- týká se to především situace, když připojím externí disk (u mě Samsung T5 250 GB) nebo kartu do čtečky (řešená jako USB redukce)
- disk připojuju buď přes vyvedený USB-C (3) kabel přímo zezadu na desku, anebo přes dodávaný kabel přes USB 3.0 A hub (kde to taky padá) - pokud jej připojím do čelních portů na skříni, funguje dobře.
- mám i druhý hub - v podstatě totožný, jen s tím rozdílem, že je na desce napojený do USB-C a tady se zdá, že vše funguje dobře - mám na něm napojenou čtečku karet, vysílač k myši a čtečku otisků prstů.
- jenže, jakmile jsem připojil ten externí disk (přes ten kabel nebo USB 3.0 A hub), jeho odpojení způsobilo pád i toho USB-C hubu (myš začala vynechávat atd...)

Jeví se mi to tak, že oba huby budou asi v pořádku, protože blbne i kabel, který je přímo na desce. Zvláštní ale je, že když jsem ještě míval drátovou myš, připojenou v jedno z těch dvou horních USB, výpadky jsem nezaznamenával - jakoby se to týkalo skupiny té hlavní skupiny USB 3 A portů, mimo USB-C a těch dvou čelních (kde mám i nastálo bezdrátová sluchátka, také bez potíží). Správce zařízení nehlásí žádný problém (jen nerozpozná připojenou indukční nabíječku, ale to je předpokládané).

Pokud zrovna nic nepadá, rychlost všech USB se zdá být v pořádku, externí T5 čte i zapisuje na svých maximech. Při připojení disku do USB-C hubu je rovněž vše v pořádku.
Zkoušel jsem googlit, co by to mohlo být, ale vše se točí kolem USB selective suspend, vadných kabelů, zařízení samotných. Nevím no, mám zkusit přeinstalovat ovladače, nebo může být na desce nějaká výrovní vada?
(MSI B450 Gaming Pro Carbon, Ryzen 7 2700X)

Předmět Autor Datum
Mně tohle dělal vadný zdroj.
Kyncl 20.10.2019 14:21
Kyncl
Zdroj? Byly tam i nějaké jiné příznaky? Protože nepozoruju žádné další výkyvy nebo pády, které by ně…
Jakub914 20.10.2019 14:41
Jakub914
Je to celé divné :D - napojil jsem do toho problémového portu (do kterého byl zapojený ten delší USB…
Jakub914 20.10.2019 14:58
Jakub914
Tak zatím jsem to omezil na ten USB-A hub, ale starší USB 2.0 flashka v něm fungovala (kopíroval jse…
Jakub914 20.10.2019 15:10
Jakub914
Čím to chodí väčšou rýchlosťou, tým viac je dropnutých rámcov v prenose dát po kabeláži, ktoré nemá…
Kilo.Viktor 20.10.2019 16:00
Kilo.Viktor
Aha, ten kabel, na kterm to blblo, je dlouhý hodně přes metr, hub (ten USB-A) rovněž (1,2m). USB-C j…
Jakub914 20.10.2019 16:19
Jakub914
připadá mi, že ti vypadávají až krámy s větším odběrem. nepíšeš, že by ten usb hub byl aktivní = s v…
lední brtník 20.10.2019 16:16
lední brtník
To mě taky napadlo, ale zase jsem tam nenapojoval žádné plotnové disky atd. Každopádně - oba ty huby…
Jakub914 20.10.2019 16:23
Jakub914
Tak ten disk v USB-A hubu padl (cca v polovině kopírování 11 GB souboru) i s přídavným napájením...…
Jakub914 20.10.2019 16:27
Jakub914
přestat řešit nesmyslné huby pro připojení disku, necpat žádnému disku do cesty metrový kabel, nemá…
lední brtník 20.10.2019 17:19
lední brtník
Také jsem to na to svedl a po zakoupení pořádného hubu ( https://www.suntech.cz/produkt/492980-i-tec…
ml1 22.10.2019 16:37
ml1
ne třetí usb hub, ale samostatný pcie usb řadič jen pro disky. dělaly to víc porty vepředu než vzad…
lední brtník 22.10.2019 20:50
lední brtník
už od sestavení PC se potýkám s celkem otravným problémem náhodného odpojování ... pokud jej připojí…
IQ37 20.10.2019 19:22
IQ37
Tak jsem opět doplatil na nevědomost a naivitu :D Nic jiného, než příliš vysoké přechodové odpory to…
Jakub914 25.10.2019 15:16
Jakub914
On ten dlouhý kabel má asi tenký drátky a jsou v něm vysoký ztráty.
Prasak 25.10.2019 19:02
Prasak
Je to možné - ono pokud neznáš výrobce, nebo jsi ten kabel podrobně nezkoumal, kdo ví, co vevnitř bu…
Jakub914 26.10.2019 09:57
Jakub914
kromě samotných kabelů z čínské mědi je nutno připočítat přechodové odpory kontaktů. naprosto jednoz…
lední brtník 27.10.2019 12:54
lední brtník
Tak bylo to myšleno spíš teoreticky - hlavně nemám technické ani finanční prostředky na to, abych si…
Jakub914 27.10.2019 14:12
Jakub914
Přechodové odpory jsou tam, kde se stýkají dva materiály - takže v konektorech. (a když je to málo n…
gilhad 27.10.2019 15:07
gilhad
Takže v případě toho dlouhého kabelu (bez použití hubu) mohl být problém klidně v jeho konstrukci sa…
Jakub914 27.10.2019 15:33
Jakub914
Ano, i to je moznost a u ruznych tech cin je obcas provedeni takove, ze se clovek nestaci divit. (j… poslední
gilhad 27.10.2019 15:42
gilhad

Je to celé divné :D - napojil jsem do toho problémového portu (do kterého byl zapojený ten delší USB-C kabel k disku) originální kabel, dodávaný s diskem a jede to... jenže to nevysvětluje problémy s tím USB-A hubem... ledaže by ten kabel byl vadný a pouštěl tam nějaké "zkraty" a tím spuštěl ochranné mechanismy atd. - ale tomu moc nerozumím, jen moje primitivní teorie :D

Tak zatím jsem to omezil na ten USB-A hub, ale starší USB 2.0 flashka v něm fungovala (kopíroval jsem z ní soubory na T5, napojený vzadu, tím dodávaným kabelem), když jsem do hubu ale přepojil např. čtěčku karet, nebo ten disk, opět k odpojování docházelo... ale jen v rámci jednotek, kterých se to týkalo...

Ostatní periferie, napojené vzadu, fungují (USB mechanika, klávesnice...)

Čím to chodí väčšou rýchlosťou, tým viac je dropnutých rámcov v prenose dát po kabeláži, ktoré nemá vhodné parametre vzhľadom na dlžku. Pri veľkej chybovosti sa resetne port s následnou inicializáciou. Mne T5 chodí s dodaným káblom bez problémov. Nepoužívam hub.

Aha, ten kabel, na kterm to blblo, je dlouhý hodně přes metr, hub (ten USB-A) rovněž (1,2m). USB-C je sice prodloužený, ale celé to má jen 60 cm. To by i vysvětlovalo, proč se resetoval celý hub a že i čtečka karet měla (v tom delším) problémy...

A také proč pomalá USB 2.0 flashka fungovala bez potíží...

Nenapadlo mě, že už při takové délce dochází k tak vysokým útlumům, holt asi nic moc kabel...

připadá mi, že ti vypadávají až krámy s větším odběrem. nepíšeš, že by ten usb hub byl aktivní = s vlastním napájením, tak se jen za sebou hromadí přechodové odpory a o to míň z napájení zůstane na disk.
řešením pro tyto větší zátěže by mohlo být přikoupení pcie usb řadiče a žravější krámy nepřipojovat nikdy přes (pasívní) hub.

správce zařízení nemůže nic hlásit: buď usb rozezná, nebo kvůli nedostatečnému napájení ne. reinstalace ovladačů s tím nic nezmůže.
přesto se může hodit smazat záznam o nepovedené konfiguraci toho disku z registrů, třeba přes nirsoft usbdeview.

To mě taky napadlo, ale zase jsem tam nenapojoval žádné plotnové disky atd. Každopádně - oba ty huby jsou "semi-pasivní" - je k nim možné napojit dodatečné napájení, tak to vyzkouším, dík za tip... ono vlastně, pokud se nemýlím, to USB-C na desce je schopno dodat více výkonu, než USB-A že? Podívám se, jaký je to typ

Jenže týkalo se to i čtečky karet (přes ten USB-A hub) a ta má sotva nějaký velký odběr

Také jsem to na to svedl a po zakoupení pořádného hubu ( https://www.suntech.cz/produkt/492980-i-tec-usb-3-0-nabijeci-hub-16-port-napajeci-adapter-90-w/ ) se zdá, že je pokoj. Asi jsem to trochu přehnal, dělaji se i menší stejné koncepce, koupil jsem ten největší (zatím jsem všech 16 portů nevyužil a ani nepočítám, že bych je zaplnil). Ovšem mě to dělaly i disky s vlastním napájením a teď musím zaklepat je pokoj, takže kromě napájení v tom možná sehrával roli i signál a jeho kvalita (dělaly to víc porty vepředu než vzadu přímo z desky). Zajímavé bylo že disk obsahující hub (něco na tento způsob https://www.alza.cz/seagate-backup-plus-hub-4tb-2x-usb-cerny-d4514227.htm ) přestal komunikovat, ale to co bylo v tom hubu (třeba další disk nebo myš) fungovalo normálně dál.

už od sestavení PC se potýkám s celkem otravným problémem náhodného odpojování
...
pokud jej připojím do čelních portů na skříni, funguje dobře

Zkontroluj si, jestli není problém v nedokonalém kontaktu připojení USB portu (chvěním case, teplotou, nebo nějakými zkraty vůči kostře).

Tak jsem opět doplatil na nevědomost a naivitu :D Nic jiného, než příliš vysoké přechodové odpory to nebudou - pro disk jsem pořídil kabel s poloviční délkou a nejen, že při podobných, uváděných, papírových parametrech využije potenciál SSD lépe, rovněž jsem zatím nezaznamenal žádný pád. Ten druhý hub (s dlouhým kabelem) zatím měnit nebudu, veškeré high-speed periferie jsou připojeny jinde a pro potřeby pomalejších zařízení a externích větráků (na léto) bude stačit...

Díky za pomoc

Je to možné - ono pokud neznáš výrobce, nebo jsi ten kabel podrobně nezkoumal, kdo ví, co vevnitř bude. Napadlo mě, že se na fakultě zeptám na ty mezní hodnoty přechodových odporů, jenže aby se ten odpor dal vypočítat, muselo by být někde zjistitelné, jaký je obsah průřezu toho konkrétního vodiče... asi jedině rozřezat a vzít hodně přesné posuvné měřidlo :D :D (ostatní hodnoty - rezistivita materiálu a délka známy jsou...).

kromě samotných kabelů z čínské mědi je nutno připočítat přechodové odpory kontaktů. naprosto jednoznačně: čím je jich míň, tím výrazně líp.
je ztráta času to zkoušet počítat. nevíš z jakých materiálů je povrchová ochrana kontaktů, jakou silou na sebe kontakty tlačí, přechodový odpor u problémového spoje (tvůj případ) nejde ani odhadnout, jen dodatečně změřit - 4pólová metoda, ale nemá to význam.
pro žravější zátěž nemá pasívní hub v cestě co dělat, to je vše.

Tak bylo to myšleno spíš teoreticky - hlavně nemám technické ani finanční prostředky na to, abych si mohl takto hrát :D - odpory kontaktů jako takových chápu, ty jejich materiály se napříč USB spektrem natolik liší? A neměl by kabel, tak nějak, "zaručit" dosažení uvedených rychlostí za předpokladu, že není v místě kontaktů nějak vyviklaný nebo jinak výrazně opotřebený? Je ale pravda, že vysledovat původ běžně prodávaných kabelů je prakticky nemožné, tudíž kdo ví, co je v té bužírce zabalené :D Teď mě ale napadlo, že jsem tomu delšímu hubu asi dodával málo přídavného proudu, ještě něco zkusím... (starý, horší kabel)

Přechodové odpory jsou tam, kde se stýkají dva materiály - takže v konektorech. (a když je to málo napružené a doteková plocha tenčí (takže to pruží až dál) a kontakt z blbého materiálu a zoxidovaný tak ten přechodový odpor je fakt značný, ale na délce kabelu nezáleží). Pak tam máš odpor vedení (který naopak na délce záleží velmi), ten je dán materiálem a průřezem těch drátů a pak tam máš ještě máš všechny možné další útlumy a přeslechy, protoýe na těch frekvencích už se to chová jako antény a má to indukčnost, co tlumí signál a kapacitu mezi sebou, kudy to teče kam nemá. Uvědom si, že při těch přenosových rychlostech se nepohybuješ ve stejnosměrné oblasti ani náhodou, ale jsi hluboko ve vysílacích frekvencí rádia - takže průřez vodiče je jedna věc, jeho stínění, izolace a prostorové uspořádání věc druhá a pro přenos signálu mnohem důležitější.

Ano, i to je moznost a u ruznych tech cin je obcas provedeni takove, ze se clovek nestaci divit.

(jsem mel startovaci kabely na auto, zvenku takhle tluste a zdanlive solidni, zevnitr par tenouckych vlakynek, ktera bych se zdrahal pouzit na napajeni arduina. Motor nastesti chytnul na prvni otoceni klicky, ale kabel malem tekl. Tak jsem nechal jen ty kleste na konci, dal tam neco s rozumnym prurezem (tak 50x vetsim) a od te doby pohoda)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru