Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Záloha súborov

jestli ještě nemáš ssd v pc, je ideální čas ho koupit a nový systém instalovat na něj.
starý disk rovnou odstavíš bokem, nesmí být při instalaci v pc, ať pak neřešíš neunkčnost bootloaderu, lidi si občas způsobí problém.
když se něco nepovede, dá se vrátit starý disk a pc funguje.

ten odstavený disk ještě není záloha, protože jsou to stále soubory na jediném místě. teprv až nový systém funguje, připojíš starý disk a překopíruješ svoje soubory.

já dodnes rozděluju disk v pc: na systém s programy, pak zvlášť oddíl pro svoje data. je to kvůli přehlednosti, ale hlavně kvůli zálohám.
1) kompletní systém zálohuju do image souboru: dočasně na druhý oddíl, časem to kopnu na nasku. image je komprimovaný soubor ve speciálním formátu toho zálohovacího programu.
2) data zálohuju kopírováním svých souborů na záložní disk bez jakékoliv úpravy/komprese. lze automatizovat dávkovým souborem.
tento postup není moc ideální, pokud by se člověk nakazil ransomwarem. může se stát, že vir zašifruje i zálohy, co jsou právě připojené.

z tvého starého disku by tak rovnou mohl vzniknout záložní disk, jenže je rozdělený na stádo menších a větších oddílů, ms to tak dělá při instalaci a pro zálohy to není vhodné.
nějaký free partition wizard může ty pidioddíly na začátku disku zrušit. jsou malé, nemá cenu je přidávat k původnímu starému systému. stejně tak zrušit malé oddíly na konci disku.

na zálohování systému je vhodný sw, který dokáže vyrobit i bootovací záchranné médium pro případ katastrofy.
- třeba easeus todo backup má i free verzi, která to umí.
- záchranné boot cd nabízí i aomei, ten ale nemá free verzi zálohování do windows. zálohy systému zdarma je možné spouštět (a obnovovat) jen z toho boot cd/flashky.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny