Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem princip funkce raidu (Režim 1 disk z N->bez ztráty dat)

Jakým způsobem funguje RAID v režimu kdy ztráta jednoho disku nemá vliv na data? Logicky mě napadlo, že data jsou XORována. DOkonce to funguje i pro dva disky (tam se xoruje s nulamai, tudíž druhý disk je kopie prvního). V případě 2disky A,B+třetí vychází že třetí disk je A XOR B.

Pro 3 disky A,B,C+ záložní čtvrtý se ale nabízí řešení 4. disk=A XOR B XOR C. Není to symetrické, ale asi to nevadí. (na prvních třech discích jsou data instatně k dispozici, zatímco na záložním ne)

CHápe se systém tohoto raidu jako že čtvrtý disk je jakási záloha (data se na něj přímo neukládají , ale xory zbytku) a nebo jako že všechny disky by měly být rovnocenné a "postprocessing" jako nutná součást při práci s daty v RAID?

Skutečně se takhle tento režim používá, že prostě jen poslední disk (páte kolo u vozu) je XOR těch "datových". Nebo nějak složitěji (nějaká symetrizace?)?

Funguje tento režim raidu na principu, že když disk odejde, dá se s polem pracovat a nebo se musí vypnout a udělat "rebuild" a nebo rebuild probíhá na pozadí?

A pak je další level, když 1 disk navíc nestačí (říká se tomu, žeto je adminův strach, aby se při rebuildu nepodělal další disk), tak se použijí 2 rezervní. Tam je ale princip jaký?

Předmět Autor Datum
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Standard_RAID_levels
Wikan 16.04.2020 15:54
Wikan
pantofel znovu obživnul. když neumíš napsat režim raid, na co se vlastně ptáš? ten odkaz na wiki by…
lední brtník 16.04.2020 16:11
lední brtník
Nevím jestli má smysl reagovat na ty halucinace... Ale neuvedl jsem konkrétní režim RAID, protože ho…
kapole 18.04.2020 13:47
kapole
raid rozkládá umístění crc, nevyhrazuje mu disk. to ses snad na té wikipedii dočetl. je zcela zbyteč…
lední brtník 18.04.2020 15:36
lední brtník
RAID 3 ho vyhrazuje.
kapole 18.04.2020 23:53
kapole
Bolo by dobre pytat sa na konkretny raid, takto splietas jablka s hruskami.
fleg 18.04.2020 13:54
fleg
Pro víc než 2 disky: RAID 5 myslím, ostatně i RAID 3, ten by se měl jen lišit, tím, že paritní data…
kapole 18.04.2020 23:52
kapole
To je ale v tom článku napsaný. poslední
Wikan 19.04.2020 06:26
Wikan

Nevím jestli má smysl reagovat na ty halucinace... Ale neuvedl jsem konkrétní režim RAID, protože ho neznám a proto uvádím, jak by měl fungovat, že celkem je spřažených N+ 1 disků , kdy selhání jednoho neohrozí data. Výsledná kapacita je rovna N diskům. Předtím jsem na wikipedii přečetl článek "RAID" Proč bych si měl seznamovat, když odkaz jsem dostal v odpovědi a ten je pro mě nový a čtu ho.

Ve škole se tohle neučí. Ale učí tam slušného chování

Pro víc než 2 disky: RAID 5 myslím, ostatně i RAID 3, ten by se měl jen lišit, tím, že paritní data u 3 jsou furt na posledním disku, u 5 se to střídá.

Vlastně mě zajímá, jestli paritní data jsou jednoduchý XOR nebo údajně nějaké Hammingovy kódy. A jestli je to po bitech nebo blocích (to bych řekl že s předchozím nemůže být nezávislé).

Samozřejmě pro 2 disky myslím RAID 1 (mirroring), tam není co vymýšlet, data jsou zrcadlový obraz.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru