Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem princip funkce raidu (Režim 1 disk z N->bez ztráty dat)

Jakým způsobem funguje RAID v režimu kdy ztráta jednoho disku nemá vliv na data? Logicky mě napadlo, že data jsou XORována. DOkonce to funguje i pro dva disky (tam se xoruje s nulamai, tudíž druhý disk je kopie prvního). V případě 2disky A,B+třetí vychází že třetí disk je A XOR B.

Pro 3 disky A,B,C+ záložní čtvrtý se ale nabízí řešení 4. disk=A XOR B XOR C. Není to symetrické, ale asi to nevadí. (na prvních třech discích jsou data instatně k dispozici, zatímco na záložním ne)

CHápe se systém tohoto raidu jako že čtvrtý disk je jakási záloha (data se na něj přímo neukládají , ale xory zbytku) a nebo jako že všechny disky by měly být rovnocenné a "postprocessing" jako nutná součást při práci s daty v RAID?

Skutečně se takhle tento režim používá, že prostě jen poslední disk (páte kolo u vozu) je XOR těch "datových". Nebo nějak složitěji (nějaká symetrizace?)?

Funguje tento režim raidu na principu, že když disk odejde, dá se s polem pracovat a nebo se musí vypnout a udělat "rebuild" a nebo rebuild probíhá na pozadí?

A pak je další level, když 1 disk navíc nestačí (říká se tomu, žeto je adminův strach, aby se při rebuildu nepodělal další disk), tak se použijí 2 rezervní. Tam je ale princip jaký?

Odpověď na otázku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny