Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Notebook - poradíte mi prosím?

není "paměť disku".
je operační paměť = ram, ve které běží systém a spuštěné programy. kdysi typicky 4gb, dnes se vřele doporučuje 8gb. je to rychlá polovodičová paměť, má vyměnitelné moduly so-dimm.
pro office by 4gb stačily, ale nabobtnal operační systém, nabobtnaly webové stránky co to zobrazuje.

pak je disk = velké úložiště pro nainstalovaný systém, všechny programy, všechna uživatelská data, všechny dočasné soubory postahované z netu, obnovení systému, uložený stav hibernace... na disku ty soubory a programy jen leží, než si je procesor najde a natáhne do ram, aby s nimi mohl pracovat.
starý mechanický disk byl pomalý (5.400ot, přenos kolem 100mbyte/s, pomalý seek), kapacita 320gb stačí s velkou rezervou pro kancelářské potřeby. nové polovodičové disky (ssd) jsou asi 10-30x rychlejší, už mají podobnou kapacitu (256mb musí stačit každému)
výběhové mechanické disky stojí 300gb-1tb skoro stejně, zatímco u nových ssd ještě furt cena roste s kapacitou, proto se osazuje to, co přiměřeně stačí.

v popisech eshopů: lan=konektor rj45. častější je označení "lan" a rychlost 100mbit (zastaralé) nebo aktuální 1gbit=1000mbit. typ konektoru jsem zmínil jen proto, že je celkem vysoký a vadí při zabudování do tenkých ntb.
wlan: pokud jsou někde číslovky 150/300mbit a jiná "nedesítková" čísla, půjde o teoretické rychlosti wifi. praktické mohou být tak 20-70mbit.

wifi je určeno pro připojení typicky do desítek metrů, indukované napětí bývá v mikrovoltech. povolený výkon u nás je asi 20mW. sílu záření wifi neřešit, na hlouposti je facebuk a biohackeři.
řádově vyšší výkon mají mobily, ten během spojení s 2km vzdálenou buňkou vysílá výkonem 2W a ženské s tím u hlavy dovedou tlachat klidně 20min.
nějaký sloní mentál tu vytáhnul tvůj starý dotaz. nedivím se, že lidi co živí technika, z toho měli srandu.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny