Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno KMODE_EXCEPTION_NOT_HANDLED a IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL

Zdravím,
jdu si pro radu, jelikož už nevím kam zabrousit.

Minidump: http://leteckaposta.cz/980572553

Události protokol Systém: http://leteckaposta.cz/640976008

Systém: Windows 10 Pro
Základní deska: Gigabyte B85M-D2V rev 2.0
Procesor: Intel Core i7-4790 3.6GHz
RAM: Kingston HyperX KHX1866C10D3/8G 2x
Grafická karta: MSI GTX 970 4GB'
Zdroj: Seasonic CORE GC-650 - 650W
HDD: WD10EZEX 1TB
SSD: Samsung SSD PM851 256GB

Všechno je tak jak bylo - žádné taktování ani nic podobného.

Crystal disk info: https://pastebin.com/FiXaMGwD

Už asi 3/4 roku mi počítač hází 2 typy Bluescreenů (KMODE_EXCEPTION_NOT_HANDLED a IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL). Z 95% mi BSOD vyhodí, když hraju nějakou náročnější hru, ale už se mi asi 3x stalo, že jsme měl počítač pouze puštěný a na pozadí mi v chromu jel youtube s písničkama. Začínám s modelováním, tak chci, aby mi prostě třeba v půlce renderu neskočil BSOD. Dočetl jsem se, že se může jednat o chybný hardware nebo o vadný/nekompatibilní driver.

Začal jsem u RAMek, projel jsem je přes mdsched. Pokud nechám nastavení tak jak je defaultně - test projde v pořádku. Pokud ale nastavím celkový test, zastaví se na 21%. Zjišťoval jsem proč a dočetl jsem se, že jde o dost častou chybu - bohužel jsem se ale nedozvěděl, zda jde o vadné RAM paměti nebo o chybu v systému. (Možná příčina BSOD?).

Jelikož mi BSOD hází nejčastěji při hraní her, zaměřil jsem se i na grafiku. Stáhl jsem si 3 různé StressTest programy a nechal jsem je jeden po jednom jet v loopu - testováním v každém programu jsem strávil 3 hodiny (mezi každým testem jsem nechal grafiku chvíli vychladnout), testování bylo čistýho času +- 9 hodin celkově. Grafika jela na 80-95%. Za celou dobu testu mi Windows do BSOD nespadl ani jednou, takže jsem nějak usoudil, že grafika problém nebude.

Teď si nejsem na 100% jistej, jestli jsem zkoušel i StressTest na CPU. Ale něco mi říká že ano a že proběhl bez problémů.

Asi měsíc zpět mi odešel zdroj, tak jsem koupil novej a silnější. Takže si myslím, že zdroj problém taky nebude.

HDD i SSD jsem nechal projet nástrojem opravy ve Windowsech - bez chyby. Zkoušel jsem přes program HD Tune zkontrolovat zničené bloky - vše bylo v pořádku. Ale ačkoliv mám Windows na SSD, asi 60% startů trvá strašně dlouho. Než se zobrazí zamykací obrazovka objeví se na 20-60 sekund šedá barva. Až potom se zobrazí zamykací obrazovka a můžu se přihlásit do systému. Někdy se zase načte do zamykací obrazovky za 5 sekund. Je možné, že mám v háji SSD a tím vznikají BSOD? Taky bych asi mohl mít v háji SATA konektory nebo rovnou celou základní desku že?

Díky za jakékoliv rady, už jsem fakt zoufalej a nevím, do čeho sáhnout.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Jen tak mimochodem IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL mi házel windows XP a řešil jsem to taky hodně dlouho a na…
ml1 21.09.2020 17:48
ml1
Myslíme oba redukce z kabelů od zdroje že? Já mám teď zdroj nový a mám přímo kabely na napájení SATA…
TomasMarek 21.09.2020 18:03
TomasMarek
Zkus nechat zapojený jen systémový disk, vše ostatní odpoj. Jestli to nepomůže, tak prohodit napájec…
Lukas1982 21.09.2020 18:30
Lukas1982
Jenom abych upřesnil jak mám teď zapojený disky. SSD se systémem mám zapojený v SATA2 slot č.5 HDD m…
TomasMarek 21.09.2020 18:36
TomasMarek
SSD se systémem dej do slotu č.0, takže místo HDD. Nezapomeň upravit bootování v BIOSU.
Lukas1982 21.09.2020 20:18
Lukas1982
Zkusil jsem a hned první start byl asi 5 sekund k přihlašovací obrazovce. Zkusil jsem to teda vypnou…
TomasMarek 21.09.2020 20:26
TomasMarek
Přehodil jsem ten datovej kabel k SSD a starty jsou během 5-10 sekund. To se vyřešilo, teď jen zkusi… nový
TomasMarek 22.09.2020 10:56
TomasMarek
Nestudoval som dumpy ale to sa tazko riesi skumanim je to na 99% HW problem. Idealne by bolo vymiena… poslední
MMnereg 24.09.2020 14:33
MMnereg

Jen tak mimochodem IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL mi házel windows XP a řešil jsem to taky hodně dlouho a nakonec to zřejmě zaviňovala vadná napájecí redukce disku (redukce z historického konektoru na sata). Taky jsem určitě mnohem dýl jak rok zkoušel všechno možný a zákeřný to bylo hlavně tím, že po těch změnách, když se s tím hnulo, to nějakou dobu sekalo latinu, tak jsem si myslel, že je po problému a třeba za měsíc nebo 3 měsíce se to objevilo znova. Kromě toho se ta chyba zjevovala zcela náhodně, nezdálo se, že by s čímkoliv souvisela. Pomohlo až když to dospělo do stádia, kdy disk nebyl vidět při startu a tehdy jsem to objevil (spíš jsem myslel, že se uvolnil datový kabel, ale bylo to napájení navíc někde po cestě v té redukci). Nakonec to opravdu byla chyba hw (jak praví dokumentace k této chybě), ale osobně si představuju pod tím pojmem něco jiného, kromě toho že nechápu, jak může něco takového vést k BSOD, dyť je to skoro jako vytržení flešky (oba postižené porty podporovaly hot-swap), no tak se ukáže chybová hláška (pominu guláš v datech na flešce), ale systém to ustojí.

Myslíme oba redukce z kabelů od zdroje že? Já mám teď zdroj nový a mám přímo kabely na napájení SATA disků bez jakýchkoli redukcí. Spíš si myslím, abych neměl třeba řadič v háji. Protože jak jsem psal, většina startů trvá strašně dlouho na to, že je Windows na SSD. Hlavně mi nesedí, že třeba 1 start ze 4 proběhne úplně normálně. Obrazovka s informacemi, jak se dostat do BIOSu atd, pak problikne Win logo a zobrazí se zamykací obrazovka a čeká na přihlášení. Ale ten zbytek těch startů se zobrazí info o BIOSu, pak problikne Win logo, třeba na minutu (někdy i na delší dobu) se zobrazí prázdná šedá obrazovka a až potom najede zamykací obrazovka.

Nestudoval som dumpy ale to sa tazko riesi skumanim je to na 99% HW problem. Idealne by bolo vymienat postupne HW, skusat len po 1 RAM module apod. Velmi pravdepodobne je to problem nestability HW (moze byt problem na zakl.doske, zdroj, niekde nejake kontakty spinave k RAM atd).

Pre zaciatok mozes skusit obmedzit CPU aby nesiel do turboboost (v BIOSe najdes sekciu CPU a TurboBoost daj na Disabled), a pripadne mozes skusit aj zakazat C-states (to su setriace stavy CPU ked nic nemusi riesit), tym sa obmedzia narazy odoberaného prudu, trochu to odlahci menicom na zakl.doske, apod. A skusit pouzivat RAM moduly po jednom, budes mat sice len polovicu RAM ale otestujes vlastne ci to pomoze, ak ano tak bol vadny ten ktory prave nie je v PC.

.. to zvysenie napatia RAM co ti pisali vyssie urcite treba skusit tiez, mozno aj ako prve

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru